האם שיחת הנזיפה הטלפונית של מזכירת המדינה האמריקנית הילרי קלינטון עם ראש הממשלה בנימין נתניהו תואמה מראש עם ברק אובמה? כך לפחות טוען כתב הוושינגטון פוסט.
אתמול בערב שוחחה ארוכות קלינטון עם נתניהו ונזפה בו קשות בעניין הכרזת הבנייה בשכונת רמת שלמה במזרח ירושלים. קלינטון הגדירה את מהלך הכרזת הבנייה "איתות שלילי עמוק" בהתייחסות הישראלית לתהליך השלום במזרח התיכון וביחסים שבין ארצות הברית לבין ישראל.
לפי הדיווח בוושינגטון פוסט, תיאמה קלינטון מראש עם אובמה את שיחת הנזיפה עם נתניהו, והנשיא האמריקני אף עודכן מראש בפרטיה. קלינטון דרשה מנתניהו פרטים נוספים באשר לתיקון שנעשה בהכרזת הבנייה. לאחר השיחה התקשר לנתניהו גם סגן הנשיא האמריקני ג'ו ביידן כדי לחזק את המסר של קלינטון. בנוסף, נקרא לבירורים עם תת שרת החוץ השגריר הישראלי בארה"ב מייקל אורן.
"רעיון שתי המדינות דורש מחויבות משני הצדדים"
דובר מחלקת המדינה של ארצות הברית, פיליפ קראולי מסר כי השיחה בין קלינטון לנתניהו ארכה כ-43 דקות, ובה הביעה קלינטון מורת רוח קשה על ההתנהלות ישראלית בזמן ביקורו של סגן נשיא ארה"ב ביידן, ביקור אשר היה אמור להניע את שיחות השלום העקיפות בין ישראל לבין הפלסטינים.
בשיחה הבהירה קלינטון את מחויבותה של ארה"ב לקיום המשא ומתן. דובר מחלקת המדינה מסר גם כי קלינטון אינה מבינה את גישתה של ישראל במיוחד לאור מחויבותה של ארצות הברית לשמירה על ביטחון ישראל. מזכירת המדינה אמרה כי ישראל צריכה להביע את מחויבותה לתהליך השלום לא רק במילים אלא גם במעשים ספציפיים.
"חובה עלינו להבהיר לידידנו הישראלים שרעיון שתי המדיניות, בו אנו תומכים, ושאף נתניהו עצמו התבטא בעבר כי הוא תומך בו, הוא פתרון שמחייב צעדים בוני אמון משני הצדדים", אמרה קלינטון. "ההודעה על אישור הבנייה ביום שבו סגן הנשיא היה שם, הייתה מאוד מעליבה", הוסיפה שרת החוץ. עם זאת, ציינה קלינטון כי היחסים בין ארה"ב לבין ישראל לא צפויים להיפגע בעקבות המקרה.
הקוורטט גינה את ההכרזה על הבנייה
ההכרזה הישראלית עוררה זעם רב בקרב המנהיגים הפלסטינים שהודיעו מוקדם יותר השבוע כי הפלסטינים לא ייקחו חלק במשא ומתן העקיף עד שלא תחזור בה ישראל מהכוונה לבנות את 1600 יחידות הדיור ברמת שלמה. אבו מאזן אמר בטוניסיה כי הבנייה הישראלית בהתנחלויות בזמן האחרון מסכלות את פתיחתו של המשא ומתן העקיף.
השליח המיוחד למזרח התיכון ג'ורג' מיטשל החל בשיחות עם יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן, מזכ"ל הליגה הערבית עמר מוסא, ועם שרי החוץ של מצרים, ירדן, קטאר ואיחוד האמירויות בתקווה לגרום לפלסטינים לשוב לשולחן המשא ומתן ולחדש את שיחות הקרבה.
הרביעייה הבינלאומית גינתה את ההכרזה הישראלית על הקמת יחידות הדיור בשכונת רמת שלמה במזרחה של ירושלים. "אין לקבל צעדים חד צדדים המנסים לקבוע את תוצאות המשא ומתן", נמסר מטעם הרביעייה. שרי החוץ של הרביעייה יפגשו בשבוע הבא במוסקבה וידונו על המשבר בתהליך השלום בין ישראל לבין פלסטינים.