"אף אחד לא עשה יותר עבור ביטחונה של ישראל מאשר הנשיא ברק אובמה" - כך אמר הלילה (ב') סגן נשיא ארצות הברית, ג'ו ביידן, בוועידת ארגון J Street הנערכת בוושינגטון. "אנחנו עובדים מאוד קשה, ואף מקצצים בתקציבים שלנו, כדי לסייע לביטחונה של ישראל", הוסיף ביידן וזכה לתשואות מהקהל.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"מעולם לא היו לנו יחסים טובים יותר ושיתופי פעולה צבאיים כה רבים", הדגיש ביידן בנאום מלא התלהבות שנשא אחרי שהגיע מפגישה עם נתניהו. "בגלל זה הנשיא אובמה בחר להגיע לישראל בפעם הראשונה בקדנציה השנייה שלו ובגלל זה שר החוץ קרי ביקר במדינה שש פעמים בששת החודשים האחרונים. אני אומר כאן: אמריקה תומכת ללא עוררין בביטחונה של ישראל".
לדברי סגן הנשיא, הממשל בוושינגטון נחוש למנוע מאירן השגת נשק גרעיני. "הנשיא אובמה, יחד עם מועצת הביטחון של האו"ם, הביא לסנקציות חסרות תקדים על אירן. לא נרשה להם להחזיק בנשק גרעיני. לסנקציות היו עד כה השפעה חסרת תקדים על הכלכלה האירנית שהביאה אותם לתהות - האם הם רוצים לריב עם כל העולם או האם הם מעוניינים לחזור לקהילה הבינלאומית דרך משא ומתן".
ביידן הוסיף: "ביום שישי האחרון, הנשיא האמריקני והנשיא האירני שוחחו לראשונה בטלפון אחרי יותר מ-30 שנה. בשיחה הזו, הנשיא אובמה הביע את התנגדותנו לתכנית הגרעין אך גם אמר כי יש בסיס לפתרון הנושא. אנחנו לא יודעים מה אירן תעשה, אבל המעצמות נחושות לפתור את הבעיה הזאת. אובמה אמר שהמבחן יהיה במעשים. תחת שקיפות, צריכים להתבצע צעדים משמעותיים מצד אירן".
ביידן התייחס בנאומו גם לתהליך המדיני בין ישראל לפלסטינים. "אני מאמין שביטחונה של ישראל קשור בשלום בר קיימא בין ישראל לפלסטינים המתבסס על פתרון שתי המדינות לשני עמים", אמר. "אני מאמין שברגע זה קיימת ההזדמנות הטובה ביותר לשלום ואסביר לכם מדוע - הישראלים והפלסטינים רואים את עליית הגורמים הקיצוניים באזור, ושני הצדדים מעוניינים להיאבק באותם גורמים".
קרי: "רגישים לביטחון ישראל"
נתניהו נפגש הלילה במחלקת המדינה האמריקנית גם עם מזכיר המדינה ג'ון קרי. גם כאן אירן בראש סדר היום. "אירן מנסה לשנות את גישתה בעולם, אבל אנו מודעים ורגישים לביטחון ישראל", אמר קרי בהצהרות משותפות עם נתניהו בפתח פגישתם. "נמשיך את השיחות ואני מברך את הגעתו של ראש הממשלה".
קרי ונתניהו נפגשו פעמים רבות במסגרת המשא ומתן המדיני בירושלים, והוא ציין כי השניים ימשיכו לשוחח בביקור זה על נושאים שונים ביניהן אירן, סוריה ועוד.
"ישראל היא ידידה טובה של ארה"ב, ונמשיך לעבוד יחד על תהליך השלום, שכולם יודעים הוא מורכב וקשה", הוסיף קרי. "אנו פועלים באמונה ומוקירים את מחויבותו של ראש הממשלה נתניהו". ראש הממשלה הודה לו על הדברים, ואמר כי אכן יש הרבה נושאים לשוחח עליהם.
מוקדם יותר נפגש נתניהו בבית הלבן עם הנשיא אובמה שהתייחס גם כן להצהרות מאירן. "אני ונתניהו הסכמנו שלאירן לא יהיה נשק גרעיני", אמר אובמה בתום הפגישה. הוא ציין כי הוא לא מוריד אף אופציה מהשולחן, כולל את זו הצבאית בהקשר לתכניתה הגרעינית של הרפובליקה האסלאמית.
ראש הממשלה נתניהו אמר לנשיא האמריקני כי הוא מעריך את מחויבותו לסוגיה האירנית והבהיר שיש להדק את הסנקציות נגד אירן - במיוחד אם תמשיך בפיתוח הגרעין במהלך המשא ומתן עם המערב. "אנחנו נכנסים למשא ומתן בעיניים פקוחות, ולא נעשה שום צעד לפני שנוכל לוודא שאירן מבצעת צעדים מעשיים", הבהיר אובמה לנתניהו.
נתניהו ציין בתום הפגישה כי אירן מבקשת עדיין להשמיד את ישראל. "חייבים לאלץ אותה לנטרל את תכניתה הגרעינית", אמר.
"אנחנו קוראים לזה בעברית 'מבחן התוצאה' - ואתם קוראים לזה השורה התחתונה: שאירן תהיה ללא נשק גרעיני", ציין נתניהו. "מה שהביא את אירן למו"מ זה האיום הצבאי והסנקציות. צריך לתת לדיפלומטיה לעבוד, והסנקציות לא צריכות להיעלם עד שהתהליך יצליח. השילוב של איום צבאי עם דיפלומטיה הוא חשוב".