דוח המבקר מגיע לכנסת. הוועדה לביקורת המדינה התכנסה הבוקר על מנת לדון בדוח שפרסם אתמול מבקר המדינה, מיכה לינדנשטראוס, בו העביר ביקורת חריפה על תפקוד הדרג המדיני והצבאי בפרשת משט "המרמרה" מטורקיה. את הדיון העברנו בשידור חי בחדשות 2 באינטרנט.
יו"ר הוועדה לביקורת המדינה, ח"כ אורי אריאל, אמר בתחילת הדיון כי מסקנות הדוח מטרידות לאור האתגרים בפניהם עומדת מדינת ישראל. ח"כ אריאל הצהיר כי המשט גרם לישראל נזקים מדיניים מרחיקי לכת. "טורקיה אינה ידידה קבועה שלנו, אך האירוע דחף להתרחקות היחסים בין המדינות", הדגיש.
השר בני בגין אמר במהלך הדיון כי גם עבודת המטה הטובה ביותר לא מחסנת מפני טעויות. "אני חבר בדרג המדיני והאחריות לתוצאה היא תמיד עלינו. אין לי שום טענה לרמטכ"ל או לכוחות שלחמו על המרמרה", הצהיר בגין. השר בגין הודה כי אכן נעשו טעויות חמורות בתכנון המבצע. "לו היינו נערכים למה שהגיע - הכל היה נראה אחרת", אמר.
למרות הביקורת שהעביר, בגין ציין כי נערכו דיונים מקדימים בהם ניתנה "הזדמנות לגורמי מודיעין ומל"ל להביע את דעתם, הדעות שונות ומגוונות, ראש הממשלה מקשיב בסבלנות, הדיון מתפתח כהלכה ואינני חושב שהקצב קטן".
השר בגין ציין כי בדיונים טרם המשט, הוצגה אפשרות שיופעל כוח נגד חיילי צה"ל. לטענתו, רא"ל גבי אשכנזי אמר: "כמובן לא נעשה ירי ודברים כאלה אבל בסופו של דבר צריך להשתלט בכוח. לקחנו בחשבון שיהיה שם אקדח או משהו".
דוח המבקר: "ליקויים מהותיים בתהליך קבלת ההחלטות"
"בתהליך קבלת ההחלטות בהובלת ראש הממשלה ובאחריותו בעניין הטיפול במשט הטורקי נתגלו ליקויים מהותיים ומשמעותיים", קבע המבקר מיכה לינדנשטראוס בהתייחסו להתנהלותו של נתניהו - והוסיף כי בראש הממצאים שעלו מבדיקתו עולה כי "תהליך קבלת ההחלטות אצל ראש הממשלה נעשה ללא עבודת מטה סדורה, מסוכמת, מתועדת ומתואמת".
נוסף על כך, הטיח לינדנשטראוס ביקורת בנתניהו על כך ש"חרף ההכרה של הדרג המדיני הבכיר בחריגותו של המשט הטורקי לעומת קודמיו, לא הנחה ראש הממשלה על ביצוע עבודת מטה אינטגרטיבית בנוגע למדיניות הראויה להמתמודדות עם המשט. תחת זאת, הוא קיים פגישות אישיות נפרדות עם שרי הביטחון והחוץ - שהיו בלתי מתועדות והסתיימו ללא סיכומים".
בעיה נוספת שעליה הצביע המבקר נגעה לעיתוי הישיבות שכינס נתניהו לדיון בדרכי ההתמודדות עם הגעת הפעילים ששאפו לעגון בחופי עזה - שהיה, לטענתו, מאוחר מדי וחפוז.
"לא התקיים כל דיון בין ראש הממשלה לבין קבוצת שרים כלשהי בנושא, מלבד דיון 'מעכשיו לעכשיו' ללא כל מצע והכנה, שנעדרו ממנו נציגי הגופים הנוגעים בדבר", כתב לינדנשטראוס בדוח.
עם זאת, הוא הדגיש כי "אין בקביעה שתהליך קבלת ההחלטות לקוי להצביע על כך שבמבחן התוצאה, היו התוצאות יכולות להיות אחרות. הביקורת רואה במשט הטורקי מקרה משל, שממנו צריך ללמוד לגבי תהליך ודרך קבלת ההחלטות במקרים עתידיים - ולאו דווקא במשט הבא".