ראש הממשלה הפלסטיני סלאם פיאד אמנם התפטר לפני 3 שבועות, אך אבו מאזן עדיין רוצה בו. הקרבה של פיאד לארצות הברית ולמערב היא נכס כלכלי חשוב ליושב ראש הרשות. גם הניסיון של פיאד בנושאי ביטחון יכול מאוד לעזור לאבו מאזן.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
ארגון הפתח שמח שעזב. גם החמאס לא רצה בו, בגלל הקשרים הטובים שהוא מנהל עם ארצות הברית ואירופה. "הסיפור שלנו הוא סיפור של מנהיגות כושלת. כבר מזמן שהמנהיגות לא מצליחה להנהיג, אלא מקבלת החלטות של אותו הרגע. אין לנו אסטרטגיה", אמר פיאד בריאיון לניו יורק טיימס. פיאד הגיש לראשונה את התפטרותו בחודש פברואר. נשיא ארצות הברית אובמה ביקש ממנו להישאר בתפקיד עד אשר הם יספיקו להיפגש, פגישה שאכן אירעה בחודש מרס. מזכיר המדינה האמריקני קרי אף התקשר אליו מספר פעמים על מנת להניא אותו מההתפטרות. אך פיאד, לאחר כמעט שש שנים בתפקיד, מאס בהנהגה שהגדיר "כושלת". אז הוא החליט להתפטר.
פיאד: "אין לנו כסף"
בזמן כהונתו התכוון להקים את המדינה הפלסטינית. "אם אנחנו נראים כמו מדינה ומתנהגים כמו מדינה, אף אחד לא ימנע מאיתנו להפוך למדינה", נהג לומר. עם זאת, ראש הממשלה לשעבר "נתקע בקיר" כהגדרתו. הנושאים הבעייתיים בשבילו היו הפיצול בעם הפלסטיני, והסכסוך עם ישראל.
לפי פיאד, ארגון הפתח עומד להתפרק. "הסטודנטים הפסידו 35 ימים השנה בעקבות שביתות. אין לנו כסף. בסוף, לא משנה כמה מנהיגי המעצמות יאמרו לי שהמצב ישתפר. אני רואה רק את איך שאנחנו חיים עכשיו. כמות הרעל שיש כאן תגרום בסוף לכאוס. ההנהגה לא מתכוונת לשנות את כיוונה, וזו הסיבה לעזיבתי".
פיאד משוכנע ברעיון "שתי מדינות לשני עמים" החיות זו לצד זו בשלום ובביטחון. הוא מתנגד לאלימות, אך המעורבות שלו בסכסוך גרמה לישראל לא לאהוב אותו, וגם לארגון הפתח. "אמרתי לנשיא אובמה שצריך לבנות צריף, לפני שבונים גורד שחקים. בוא קודם כל נטפל בתשתיות המים לאחינו הבדואים", אמר בריאיון.
פיאד חושב כי על ארצות הברית, המנסה להתניע שוב את המשא ומתן בין ישראל לפלסטינים, לשאול את ראש הממשלה נתניהו שאלה אחת: "כשאתה אומר מדינה פלסטינית, למה אתה מתכוון?". על פי פיאד, נתניהו רואה את המדינה הפלסטינית ככזו בה כל ירושלים תישאר בריבונות ישראלית, ומדינת פלסטין תהיה ללא צבא.
פיאד: "ישראל מסרבת לכל הצעה"
"על נתניהו לומר לעם הישראלי: כן, נכון שיש לנו חוזה עם אלוהים שהביא לנו את האדמה הזו, אך יש עליה עוד 4.4 מיליון בני אדם שרוצים גם כן לחיות עליה במדינה עצמאית משלהם, אז אולי אנחנו יכולים לשנות מעט את החוזה?". זה לא יקרה, פיאד טוען. וגם הלחץ האמריקני לחזור למשא ומתן לא יעזור. הדרך להגיע למשא ומתן אמיתי, כך הוא טוען, היא על ידי העברת מים לפלסטינים, הפסקת האלימות מצד המתנחלים והפסקת הריסות הבתים הלא-חוקיים של הפלסטינים. "ישראל אומרת לא לכל דבר, אז מה הטעם שארצות הברית תשקיע בכך?", תהה פיאד.
למרות הסקפטיות, סלאם פיאד עדיין מאמין כי לפלסטינים אין זמן לבזבז. עליהם לדחוף ולהקים מדינה כמה שיותר מהר. כל מה שצריך לדעתו היא אחדות בעם הפלסטיני. "לא נוכל להקים מדינה אם לא נהיה מאוחדים" אמר פיאד. "על מנת לקבל מדינה שכזו, על כולם לחתום על חוזה אי אלימות. כן, גם ארגון החמאס. אם ארגון החמאס יוריד את נשקו, יהיה ניתן להגיע לשם".