תמה ועידת הנשיא הרביעית, בהשתתפות נשיא המדינה שמעון פרס ובשיתוף עם האוניברסיטה העברית בירושלים . הכינוס, שהתקיים תחת הכותרת "פונים אל המחר", מארח ביומו השלישי בכירים מעולמות הרפואה, הכלכלה, האמנות והתקשורת. את הוועידה העברנו בשידור חי כאן בחדשות 2 באינטרנט.
הנשיא פרס: המחר יהיה טוב יותר
נשיא המדינה שמעון פרס נאם הערב עם סיום הוועידה. "נאספו כאן בירושלים אנשים שלמרות היותם שונים איש מרעהו הם אוחזים בחזון גדול. משותפת לכולם הכמיהה לעצב את המחר שלהם ושל ילדיהם. של כולם. מדובר באנשים שלא מוכנים להמתין אדישים עד שהמחר יפקוד אותם מעצמו. זה גם יכול להיות מאוחר שלא בצדק. יוקד באנשים אלה דחף עצום שלא להשלים עם השגרה, מפעם בהם הלהט ליצור את החדש, לא רק לחכות לו".
"השנה, ביקשנו לתת במה מיוחדת לצעירים. אתם דור המחר. שמעתי אתכם,ידידי הצעירים,בשלושת הימים האחרונים, ואני נרגש מכם. אתם חכמים, אתם יצירתיים, אתם מלאי כוונות טובות, אין בכם ציניות", הוסיף הנשיא.
"האזנתי לדיונים רבים, שוחחתי עם משתתפים רבים: למדתי הרבה, והתעודדתי. עם אנשים כמותכם אני משוכנע שהמחר שלנו יכול להיות מחר טוב יותר. תכנית הוועידה נועדה להציב שאלות נוקבות המובילות להיגיון מדהים. שאלנו את עצמנו: מהם הערכים שנותרים קבועים? מהו המצפן שצריך לנווט את דרכנו אל המחר?", תהה פרס.
אני משוכנע כי בין שפע הדיונים מצאתם את החידות האמיתיות שאתגר פתרונן מעסיק אתכם במיוחד. אין לי אשליות כאילו החידות נפתרו כולן, אבל אני משוכנע שהדיון המעמיק בהן שהתחולל כאן יסייע להתקדם במסע המרתק וגם הצודק אל המחר", סיכם.
ראש הממשלה: הידע יביס את הקיצוניות
בשל פציעתו, הקליט ראש הממשלה בנימין נתניהו את נאומו בוועידת הנשיא. "יש סיבה לכך שאני לא נמצא איתכם באופן אישי. שמעתם את הביטוי "Break a leg"? ובכן, אני כן. אני כבר ודאי לא אתחרה על מדלייה אולימפית בכדורגל", התבדח ראש הממשלה. "אבל הוועידה הזו כולה על העתיד, שם אנחנו יכולים עוד לזכות בזהב", הוסיף.
"השאלה האמיתית בתקופה הזו היא האם העמים הערביים, האם העולם המוסלמי, האם העולם הערבי-מוסלמי והעולם המוסלמי-איראני - האם אלה יוכלו לקחת חלק וליהנות מאוצר הקדמה? אין לי ספק שעד סוף המאה האסלאם המיליטנטי יובס. אני לא חושב שאפשר לבלום מוחות צעירים; אני לא חושב שאפשר לנעול בפני ילדים את הקדמה, להחזיר אותם לדפוסי חשיבה של ימי הביניים. איני חושב שזה יכול להחזיק מעמד לנוכח הפריחה הטכנולוגית של המאה", טען ראש הממשלה.
לדעתי, השאלה האמיתית היא, האם נוכל לקחת את כלי החירות, את פריצות הדרך הטכנולוגיות, ובאופן מעשי להכניסם לידיהם של מוסלמים וערבים צעירים, כדי שיראו עולם אחר, עולם שונה מהעולם שבו מנסים לסגור אותם המיליטנטים; שיראו שיש להם בחירה ואפשרויות שונות, ערכים אחרים. ואני חושב שהתשובה היא - כן, זה יקרה", כך נתניהו.
"האתגר הגדול שלנו כיום הוא להמשיך את הפצת החירות ולבלום את הפצת כלי הנשק הקטלניים האלה. אני חושב שבעניין הזה עלינו לפעול בשיתוף המעצמות העיקריות בעולם, משום שכולנו רוצים להגן על ההווה ולאמץ את העתיד. זהו תפקיד כפול, ואני מאמין בטווח הארוך. אך אני יודע שעלינו לבלום, בטווח הקצר, את הכוחות הקיצוניים מלהפיל אותנו, מלהפיל מיליוני אנשים, לפני שהם ייפלו בעצמם", סיכם.