"הדגשנו את עמדתנו בנושא המשא ומתן בין ישראל לסוריה פעמים רבות. גם סוריה עשתה זאת. התפתחות בנושא הזה תלויה בגישה של ישראל", כך אומר הערב שר החוץ הטורקי אחמט דאוטולו. במהלך מסיבת עיתונאים משותפת עם שר החוץ של גמביה, הוסיף דאוטולו: "חידוש השיחות העקיפות בין השתיים תלוי בישראל".
בכינוס שנערך אמש בעיר לטקיה שבסוריה, בהשתתפות בכירים רמי דרג של סוריה וטורקיה, נידון בין השאר גם תפקידה של טורקיה כמתווכת במשא ומתן. בסוריה שבו והדגישו כי טורקיה היא המדינה היחידה שיכולה לתווך בצורה הוגנת בחידוש שיחות השלום, כשם שעשתה בעבר, ודאוטולו עצמו הביע נכונות לשוב לתפקיד המתווך.
עם זאת, גורמים באנקרה העריכו בסוף השבוע כי כל עוד לא תתנצל ישראל באופן רשמי על אירועי משט ה"מרמרה" ותעביר פיצויים למשפחות ההרוגים והפצועים על המשט - לא תסכים טורקיה לשוב לתפקיד המתווך בשיחות.
הכינוס הטורקי-סורי: חיזוק השת"פ הצבאי והאסטרטגי
במסגרת הכינוס אמש חתמו טורקיה וסוריה על שורה של הסכמים בתחומים רבים, שמטרתם אחת - חיזוק הברית האסטרטגית בין המדינות. זאת, בדיוק שנה לאחר חתימה על ברית אסטרטגית בין השתיים.
אל הוועידה הגיעו משלחות של שרים בכירים משתי המדינות: מהצד הסורי ממלא מקום סגן הנשיא ומי שהיה שר ההגנה חסן א-תורכמאני, שר החוץ הסורי ווליד אל-מועלם; ומהצד הטורקי, שר החוץ אחמט דאוטולו. אליהם הצטרפו בין היתר שרי האוצר, התקשורת, התעשייה, החקלאות ועוד. שתי המשלחות דנות ביומיים האחרונים בשלל דרכים לחזק את שיתוף הפעולה ביניהן, כשהמטרה היא בין השאר להקים אזור סחר חופשי בין המדינות.
"ההסכמים משקפים את רצונותיהם של המנהיגים"
"בין המדינות מתנהל שיתוף פעולה נרחב, אנחנו שואפים לממש את כל ההסכמים שנחתמו וייחתמו", אמר א-תורכמאני בישיבת הפתיחה של הכינוס. "המועצה המשותפת הזו מהווה דוגמא לשיתוף פעולה אסטרטגי בדרגים הגבוהים ביותר בין טורקיה לסוריה", הוסיף מצדו דאוטולו. "ההסכמים משקפים את רצונותיהם של המנהיגים אסד וגול".
בכינוס בסוריה נערכים גם דיוני הכנה לקראת פגישה בין ראשי הממשלות של שתי המדינות, רג'פ טאיפ ארדואן ומוחמד נאג'י עוטרי - עוד השנה. לפני כן, צפוי להיערך כינוס נוסף בדרגים דומים - הפעם על אדמת טורקיה.