ראש הממשלה בנימין נתניהו הגיב הלילה לדיווחים על העימות המדיני עם ארה"ב בעקבות פגישתו עם הנשיא האמריקני ברק אובמה בבית הלבן וכינה אותם "חסרי פרופורציה". נתניהו אמר את הדברים בראיון לסוכנות הידיעות AP.
"התקשורת ניפחה לגמרי את חוסר ההסכמות והוציאה אותן מפרופורציות", האשים נתניהו במהלך הראיון. "זה נכון שיש נקודות מחלוקת, אבל אלו בסך הכל מחלוקות בין חברים", הוסיף ראש הממשלה.
אובמה ינאם - חשש מקריאות בוז
אובמה צפוי לשאת הערב ב-17:00 (שעון ישראל) נאום בפני איפא"ק, השדולה הפרו-ישראלית בבתי הקונגרס, אך גורמים מדיניים חוששים כי ייקראו נגדו קריאות בוז, זאת נוכח האכזבה בישראל מנאומו.
בשל החשש ממבוכה אפשרית, נקטו המארגנים בצעד חסר תקדים, כשהחליטו לשלוח אימייל לכל צירי הוועידה ובו בקשה לא לפתוח בקריאות בוז כאשר יחל אובמה לשאת את דבריו.
במהלך דבריו הערב צפוי הנשיא האמריקני לבאר חלקים בנאומו האחרון אשר לדעתו לא הובנו כהלכה. הוא צפוי להדגיש בפני השדולה את המחויבות המתמשכת לביטחון ישראל ואת הידידות הרבה שהממשל האמריקני רוחש למדינה ולתושביה.
ארה"ב: לא יהיו בחירות בלי חמאס
על רקע המתיחות והעימות החזיתי בעקבות חזון אובמה, הזהירו אתמול גורמים בוושינגטון כי בלי תזוזה מדינית - תגלוש מחאת העם הפלסטיני לממדים זהים למחאת המצרים בכיכר א-תחריר.
גורם בכיר במשרד החוץ האמריקני אמר לחדשות 2 כי למרות שחמאס מוכר כארגון טרור, תקבל ארצות הברית ממשלה פלסטינית גם אם תכלול נציגים מחמאס. עוד אומרים בוושינגטון, כי לא יהיו בחירות ברשות הפלסטינית בלי חמאס - "הדבר אינו אפשרי". משמעות הדבר: הכרה בחמאס כגוף פוליטי לגיטימי.
בבית הלבן הביעו אכזבה מתגובתו של בנימין נתניהו. גורמים אמריקנים מבהירים כי הנשיא ברק אובמה לא קרא לחזור לגבולות 67 אלא אמר כי יש לערוך דיון על בסיס הגבולות הללו. גורמים בממשל האמריקני אומרים כי דברי הנשיא על חילופי שטחים מחזקים דווקא את עמדת ישראל. שני הצדדים מודים כי כרגע אין מתווה מוסכם ומעשי מה עושים הלאה – איך מייצגים את חזון הנשיא ואיך מגיעים למשא ומתן.
ברק מרגיע: "הפערים לא דרמטיים"
כמעט שעתיים ישבו שלשום נשיא ארצות הברית ברק אובמה וראש הממשלה בנימין נתניהו - לפגישה שעוד לפני שהתחילה כנראה נועדה להיכשל. הסכמות כמעט שלא היו שם - מחלוקות ועוד איך. שר הביטחון אהוד ברק הגיע לתכניתנו "פגוש את העיתונות" עם תגובה ראשונה למה שנראה כמו משבר עמוק בין שני המנהיגים.
"כשנשמע את הפרטים נגלה שהפגישה פחות דרמטית ממה שנדמה", ניסה ברק בפתח הריאיון להרגיע בנוגע למתיחות בין ישראל לארה"ב.
"אני לא חושב שהנאום של הנשיא היה כל כך גרוע או איום מיידי. אני חושב שטוב שראש הממשלה הפנה את תשומת הלב לכך שאנו מצפים להכרה בגושי ההתיישבות ושהפליטים צריכים להתיישב במדינה פלסטינית. אני לא חושב שהנשיא אמר שצריך לחזור לגבולות 67. הוא אמר שצריך לעשות דיון בגבולות עם התייחסות ל-67", אמר ברק.
לדבריו, "הנשיא הביע את עמדתו ולא את עמדתנו, והיא מפרטת בצורה נוחה לאוזן הפלסטינית את הגבולות אך גם מפרטת את מה שנוח לנו לשמוע מבחינת הכרה בישראל. הנשיא מוחק לגמרי את עניין הקמת המדינה הפלסטינית בספטמבר".
לעצור את הצונאמי המדיני באו"ם
עוד אמר ברק כי למדינת ישראל יש "מטרה לעצור את הצונאמי המדיני לקראת הדיון בספטמבר באו"ם. עם חמאס אנחנו לא הולכים לדון וכל ממשלה שתקום שם צריכה לקבל את עקרונות הקוורטט עם הכרה במדינה יהודית. אני משוכנע שלמדינת ישראל יש אינטרס לדון בכל הרצינות עם הפלסטינים".
ברק השווה גם בין הנאום של ראש הממשלה בכנסת לזה של אובמה: "אני הקשבתי טוב טוב לנאום החשוב של ראש הממשלה והקשבתי לנאום של אובמה, והמרחק לא כזה גדול. ארה"ב אינה אויב שלנו אלא הידידה הכי טובה של ישראל בעולם".