זמן קצר לפני סיום ביקורו במזרח התיכון, קיים מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי שיחה עם כתבים שבה הביע אופטימיות באשר להתקדמות במשא ומתן בין הצדדים. "אנחנו חושב שאנחנו קרובים לשלום, לשגשוג ולביטחון שהאנשים פה ראויים לו, קרובים כפי שלא היינו כבר שנים", אמר קרי.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"ביומיים האחרונים הייתה לי ההזדמנות להיפגש עם ראש הממשלה נתניהו ועם יו"ר הרשות אבו מאזן ולמרות שאנחנו דנים בנושאים מורכבים אני מעודד מהמחויבות של שני המנהיגים למרדף אחר השלום ושניהם הבטיחו להמשיך לדון בנושאים שלפנינו", הבהיר קרי.
קרי קרא לשני הצדדים שלא להיכנע לקולות העולים משני המחנות, ומנסים לטרפד את המגעים. "המתנגדים טועים כשהם קוראים לשלום באזור 'מטרה בלתי אפשרית', זה תמיד נראה בלתי אפשרי - עד שזה נעשה", אמר קרי.
"כולנו ידענו מראש שזה יהיה מסע ארוך וסבוך, אבל ברור לי לאור השיחות האחרונות - שגם אבו מאזן וגם נתניהו נחושים מתמיד לבחון את האפשרויות. לשניהם יש את אותה מטרה, שתי מדינות לשני עמים שיחיו זה לצד זה בשלום ובשגשוג", הדגיש.
קרי נפגש היום פעם נוספת עם ראש הממשלה נתניהו, ועוד קודם לכן עם שר האוצר לפיד ודן עימם על הסוגייה הפלסטינית, וגם על ההסכם שנחתם בין המעצמות לאירן. קרי הדגיש כי ארצו מחוייבת לביטחון ישראל, ואמר כי שתי המדינות יעבדו במשותף בסוגיה האירנית עד לחתימת הסכם הקבע.
נתניהו אתמול: מוכנים לשלום היסטורי
אתמול, בתום המפגש הראשון בין נתניהו לקרי בביקור הנוכחי, קיימו השניים מסיבת עיתונאים שבה הצהיר קרי כי הבסיס לסנקציות על אירן יוותר על כנו. "הסנקציות הנרחבות נגד הממשל, הנפט והמערכת הבנקאית נותרו במקומן. זה לא ישתנה", הבטיח. מנגד, הבהיר נתניהו כי ישראל מאמינה בעסקה סופית. "שלא כמו בהסכם הביניים, זה יהיה חיוני להגיע להסכם סופי לגבי פירוק יכולתה הגרעינית הצבאית של אירן", אמר.
"נגביר את מאמצי הפיקוח בעזרת משרד האוצר והסוכנויות המתאימות בארצות הברית", אמר קרי במהלך הפגישה עם נתניהו בירושלים. "צריך לנקוט צעדים שימנעו את הידלדלות הסנקציות. ביטחונה של ישראל עומד בראש סדר העדיפויות של וושינגטון בהתנהלותה מול תכנית הגרעין האירנית".
בהמשך, דנו השניים במשא ומתן בין ישראל לרשות הפלסטינית. קרי העלה הצעה חדשה שלפיה ישופרו הערבויות הביטחוניות של ישראל. הוא אף טען כי חלה התקדמות במגעים. "תמיד ידענו שזו דרך מסובכת וקשה", אמר קרי, "אבל אני מאמין שאנו מתקדמים".
נתניהו, מצידו, אמר כי "ישראל מוכנה לשלום היסטורי שמבוסס על שתי מדינות לשני עמים. זהו שלום שבו ישראל יכולה וחייבת להגן על עצמה בכוחות עצמה עם כוחותיה שלה מול כל איום אפשרי. איננו זקוקים למשברים מלאכותיים או להצהרות, אלא להבנות והסכמות". יחד עם זאת, אמר: "זה לא הזמן להפנות אצבע מאשימה".