דוח מיוחד קובע כי חודש לפני מועד ההכרזה הפלסטינית על הקמת מדינה אין לממשלה מדיניות ברורה כיצד להתמודד עם המצב. ועדת החוץ והביטחון של הכנסת תציג את הדוח בשבוע הבא. כך מפרסם הבוקר העיתון ידיעות אחרונות.
מפרטי הדוח, שחלקו סודי ולא יפורסם, עולה כי ההכנה המדינית של ישראל לקראת ספטמבר הינה לקויה ברמה כזאת שעלולה להסתיים בהידרדרות אזורית. בישראל יש שתי עמדות באשר לאופן ההיערכות לספטמבר - זו של משרד הביטחון וזו של משרד החוץ. במשרד הביטחון טוענים שאירועי ספטמבר יעצימו את האיומים על מדינת ישראל ולכן יש להידבר עם הפלסטינים ולחדש את היוזמה המדינית. מנגד, במשרד החוץ בראשות ליברמן טוענים שאין מקום כעת לפעול ברמה המדינית ודווקא לחץ על הפלסטינים היה מונע את המהלך המתוכנן.
בדוח נכתב כי המצב הנוכחי טומן בחובו סכנות רבות לישראל ולמעמדה הבינלאומי, בראש ובראשונה הסלמה מתמשכת מול הפלסטינים שיהיו לה השלכות גם על היחסים מול ירדן ומצרים. כמו כן, העולם עלול להתגייס להצר את צעדיה של ישראל ולנקוט נגדה צעדים ישירים.
לצד הביקורת על התנהלות הדרג המדיני, ועדת החוץ והביטחון משבחת את הכנותיו של צה"ל לקראת ספטמבר בדגש על ההכנה המנטאלית של הלוחמים ורכישת אמצעים לפיזור הפגנות.
"ב-20 לספטמבר תוכרז פלסטין"
"הפלסטינים יגישו בקשה רשמית להכרה במדינה ב-20 לספטמבר", כך אמר בתחילת השבוע שר החוץ של הרשות ריאד אל מליכי לסוכנות הידיעות הצרפתית AFP. אל מליכי הדגיש כי "יו"ר הרשות אבו מאזן יגיש באופן אישי את הבקשה למזכיר האו"ם באן קי-מון, בפתיחת המושב ה-66 של העצרת הכללית".
"מועד ההכרזה נקבע לספטמבר כיוון שבאותו החודש לבנון יושבת במושב הנשיאות של מועצת הביטחון של האו"ם", ציין מליכי והוסיף: "הדבר יועיל לנו כיוון שלנשיא מועצת הביטחון ישנן סמכויות מיוחדות שייסיעו לנו בתהליך".
מלשכת ראש הממשלה נמסר בתגובה כי "בהמשך להודעת הרשות הפלסטינית על הכוונה להגיש בקשה להכרה במדינה פלסטינית ב-20 לספטמבר, כנראה שאבו מאזן החליט להמנע ממשא ומתן ישיר, זה צפוי וזה מצער". בהודעה הודגש כי "בנימין נתניהו עדיין מאמין שרק במשא ומתן ישיר ואמיתי ניתן לקדם את תהליך השלום, ולא בהחלטות חד צדדיות".