דניס רוס, מי ששימש כיועצו הבכיר של הנשיא אובמה, ומי שהיה בעבר שליחו המיוחד של הנשיא קלינטון למזרח התיכון, מעניק היום ניתוח מעמיק של הסוגיות הבוערות כאן בראיון מיוחד לאולפן שישי, מבקר בחריפות את הממשלה על החלטות הבנייה האחרונות מעבר לקו הירוק וגם מבטיח -"בשנה הקרובה תושג הכרעה בעניין הגרעין האירני".
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
רוס התייחס בראיון לאולפן שישי להחלטות האחרונות על בנייה בשטחים, בדגש על שטחי E1 שבין ירושלים למעלה אדומים ולסערה המדינית שעוררה. "הטיעון שהממשלה הישראלית משמיעה לעתים תכופות הוא שישראל בונה רק לפי הצרכים. אבל אם אתם בונים רק לפי הצרכים, למה אתם משתמשים בבנייה בתור עונש?", שאל רוס והוסיף - "או שמדובר בתגובה לצרכים של ישראל, או שמדובר במין הצהרה פוליטית בתגובה למשהו אחר. זה לא יכול להיות גם זה וגם זה".
כשנשאל האם קיים לדעתו קשר בין ההחלטות האחרונות לבין הבחירות המתקרבות בישראל הוא השיב בהתחמקות מסוימת. "אני מבין שבעונה פוליטית, מקבלים הרבה החלטות, אבל אני אתן לאחרים...", הוא אמר בקצרה, אך הוסיף - "הבעיה של ישראל היא, לצערי, שהיות ורוב מדינות העולם אינן רואות את הפעולה הזאת בעין יפה, בכל פעם שמצהירים הצהרה, אפילו אם היא לא מלווה במעשים, הרי כשמממשים את הדברים בסופו של דבר, תמיד משלמים מחיר".
באשר לתוצאות הבחירות, רוס סבור שאין לתוצאותיה השפעה ממשית על היחסים עם וושינגטון, לפחות לא באופן רשמי. "אני חושב שהנשיא אובמה יודע דבר אחד בבירור - אזרחי ישראל הם שיקבעו מי יהיה ראש ממשלת ישראל, לא הוא. והוא לא חושב בנוסח מה אם. הוא חושב מול מי הוא יצטרך לעבוד. הייתה לו מערכת יחסים עם ראש ממשלת ישראל, הוא יודע, כמו כל נשיא אמריקני, שתהיה לו מערכת יחסים עם כל ראש ממשלה בישראל, יהיה אשר יהיה".
"הכרעה בעניין האירני - עוד השנה"
סוגיית הגרעין האירני אמנם ירדה מסדר היום כאן בישראל ונראה שגם בארצותה הברית, לפחות ברמה ההצהרתית. אבל רוס מבהיר -"היא לא נעלמה. רק כי לא שומעים שמדברים על סוגיה זו כל יום, זה לא אומר שהסוגיה הזאת אינה מעסיקה אותנו. גם אם עוצמת ההצהרות פחותה, ארצות הברית הוסיפה סנקציות וכך גם האיחוד האירופי".
רוס הוסיף והבהיר חד משמעית - " אני חושב שבשנה הקרובה נראה משהו החלטי, כזה או אחר. או שנראה תוצאה דיפלומטית, או שסביר שנראה את האפשרות לשימוש בכוח. לא הייתי מבטל את האפשרות של תוצאה דיפלומטית, משום שאני חושב שבסופו של דבר, האיראנים מבינים היטב שאם ייעשה שימוש בכוח, הם יהיו המפסידים הגדולים".
כשנשאל האם אובמה אכן מוכן לתקוף באירן רוס השיב נחרצות -"אין לי שום ספק שאם נשיא ארהב יחליט שהדרך הדיפלומטית כשלה, שהוא נתן לאיראן כל הזדמנות, שלאיראן הייתה הזדמנות לקבל יכולת גרעינית, שעל פי דבריהם, זה מה שהם רצו, והם דחו אותה, הוא יפעל על פי המטרות שהציב. מטרתו היא למנוע זאת".
"לא הייתי מדבר עם חמאס"
רוס שב ונשאל על הסוגיות המקומיות והקרובות יותר - המשא ומתן עם הפלסטינים. "אני לא יודע בדיוק על מה לשאת ולתת עם חמאס", הוא הביע ספקנות מהאפשרות שהועלתה מפעם לפעם בישראל, "שמעתי מה חאלד משעל אמר בעזה. אני לא מבין למה שהתנאים למשא ומתן עם חמאס יהיו שונים מהתנאים למשא ומתן עם אשף. על מה אתם מוכנים לדבר איתם? על מה חמאס מוכן לדבר עם ישראל?".
רוס הוסיף - "לא הייתי מדבר עם חמאס, אלא אם כן הוא יהיה מוכן להכריז על התנערות מאלימות. לא הייתי מדבר אם חמאס אם הוא לא יהיה מוכן להכיר בישראל. אני לא יודע מדוע צריכה להיות מערכת של כללים למשא ומתן עם אש"ף, ומערכת כללים רכה הרבה יותר למשא ומתן עם חמאס. לא הייתי עושה זאת".
מנגד, הוא דווקא צידד באפשרות המשא ומתן עם הרשות הפלסטינית והעומד בראשה. "אני חושב שלאבו מאזן יש יתרון שהוא מחויב לתוצאה של שתי מדינות, והשאלה היא אם הוא ימצא דרך לשאת ולתת על כך. העובדה שיש תנועה פלסטינית לאומית לפחות יוצרת את האפשרות להסדר של שתי מדינות. אם לא תהיה עוד תנועה פלסטינית לאומית, ולא תהיה עוד זהות פלסטינית לאומית", הוא הוסיף, "ותהיה זהות פלסטינית בעלת אופי דתי במקום, אני חושב שיהיה קשה הרבה יותר להגיע להבנות כלשהן".
לסיכום, נשאל רוס האם הוא צופה פרוץ אינתיפאדה שלישית בקרוב. "אני חושב שהפלסטינים עצמם מרגישים שעדיין לא התאוששו מהאינתיפאדה השנייה", הוא העריך, "אני לא חושב שיש רצון גדול לשלם מחיר נורא כזה שוב. אבל אי-אפשר לדעת בוודאות", הוא סיכם והוסיף, "הרעיון שהדברים יכולים להישאר כפי שהם הוא פשוט אשליה".