"התקדמות משמעותית חלה בשיחות בין ישראל לטורקיה, בנוגע להסכם הפיצויים למשפחות נפגעי משט המרמרה" - כך אמר היום (ה') שר החוץ של טורקיה, אחמט דאובוטולו. לדברי דאובוטלו, "המגעים בין הצדדים הגיעו לשלב מתקדם וכן נראה כי למרבית הבעיות שצצו במהלך השיחות נמצא פתרון".
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
שר החוץ הטורקי הוסיף כי מדובר במגמה חיובית, אך ציין כי טורקיה תמשיך להתעקש על הדרישות שהציגה בעבר. "הנציגים שלנו ממשיכים במגעים עם הישראלים ואני רוצה להדגיש כי אכן הבחנו בהתקדמות חיובית", אמר. "במהלך השיחות התעקשנו על הסרת הסגר מכל שטחי פלסטין - כולל רצועת עזה - התנצלות על תקרית המרמרה בשנת 2010, ופיצוי לקורבנות האירוע".
"ההתנצלות התקבלה, ושיחות הפיצוי התקדמו", הבהיר דאבוטולו, אך סרב להגיב על הסכום המדויק אותו ממשלת ישראל תעביר למשפחות. "אנחנו מקווים שהנושא ייפתר בהקדם האפשרי במסגרת העקרונות שהתוותה טורקיה", ציין.
בשבוע שעבר אמר ראש ממשלת טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן, בריאיון לעיתונאי האמריקני צ'רלי רוז בתכנית "60 דקות" ברשת CBS, כי הוא מעוניין בפיוס עם ישראל ורמז כי הדבר קרוב מתמיד. "אני מודה לאובמה ידידי על מאמציו, כי בזכותו התאפשרה ההתנצלות מצד ראש הממשלה נתניהו", אמר ארדואן. "יש עוד את סוגיית הפיצויים למשפחות הרוגי המשט, ואפשר להגיד שהגענו לסיכום בנושא הזה".
ישראל תשלם פיצויים בסך 20 מיליון שקלים
בחודש פברואר האחרון פורסם בחדשות 2 כי ישראל מוכנה להעביר לטורקיה פיצויים של מיליוני דולרים, תמורת מחיקת האישומים נגד קציני צה"ל.
על פי ההסכם המתגבש מול הטורקים, ישראל תפצה את משפחות הרוגי משט המרמרה בסכום מוערך של כ-20 מיליון דולר - סכום נמוך משמעותית ממה שהטורקים דרשו בתחילה. בתמורה, אנקרה תבטל את התביעות נגד קציני צה"ל על ידי חקיקה בפרלמנט.
הטורקים יבצעו גם מחווה נוספת במסגרת הפשרה, והם לא יתנגדו לשדרוג מעמדה של ישראל בנאט"ו - כך עולה ממקורות בישראל, בטורקיה ובקרב גורמים שונים בנאט"ו.
למרות הדיווחים מהמקורות השונים, המתווה המתגבש להסכם בין שתי המדינות עדיין לא סגור עקב התנגדות של גורמים בטורקיה להסרת ההתנגדות לשדרוג מעמד ישראל בנאט"ו וביטול האישומים נגד קציני צה"ל באמצעות חקיקה. מגעים בין הצדדים מתנהלים כל הזמן, אך עדיין אין תאריך יעד ברור לחתימה על הסכם הפיצויים הסופי.
אובמה תיווך בין הצדדים
ב-22 במרס 2013 ראש הממשלה נתניהו וראש ממשלת טורקיה ארדואן שוחחו בטלפון וסיכמו על הסדרת היחסים בין המדינות.
נתניהו הבהיר אז בשיחה עם ארדואן, שהתקיימה בלחץ של נשיא ארה"ב ברק אובמה ובזמן ביקורו בארץ, שהתוצאות הטרגיות של משט המאווי-מרמרה לא היו מכוונות וישראל מביעה צער על פגיעה ואובדן חיי אדם.
"לאור החקירה הישראלית של התקרית שהצביעה על מספר טעויות מבצעיות, הביע ראש הממשלה התנצלות בפני העם הטורקי על כל טעות שיכלה להוביל לאובדן חיי אדם", נכתב אז בהודעת לשכת רה"מ, "והסכים להשלים את ההסכם על פיצויים".