ראש הממשלה בנימין נתניהו ונשיא רוסיה ולדימיר פוטין נועדו במוסקווה, כשברקע החשש בישראל שיועברו טילי S-300 לכוחות המשטר של בשאר אסד בסוריה.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"האזור שסביבנו רוגש וגועש, לא יציב וגם נפיץ", אמר נתניהו לפוטין עם סיום פגישתם המשותפת. הוא הזכיר כי השניים נפגשו בעיר סוצ'י השלווה והזמין את נשיא רוסיה בפעם הבאה להיפגש באילת. "בשני המקומות האלה יש שקט ושלווה ובשניהם אנחנו רוצים להמשיך את השקט והשלווה", אמר ראש הממשלה והזכיר את ירי הרקטות לעבר אילת.
עוד ציין כי הוא שמח על ההזדמנות לנסות ולבחון יחד דרכים לייצב את האזור. "האזור הזה חשוב למטרות המשותפות של שנינו", הצהיר ראש הממשלה במסיבת העיתונאים המשותפת. נשיא רוסיה הדגיש כי יש לעשות כל צעד שעשוי להחמיר את המצב בסוריה, כשהוא רומז לדחיית התערבות צבאית במדינה. היום אמר מזכירה המדינה האמריקני ג'ון קרי כי הוא צופה כינוס של ועידה בינלאומית בנושא בחודש יוני.
"נייצב את האזור"
בישראל מביעים דאגה גדולה מהאפשרות שמוסקווה תמכור לדמשק טילים מסוג S-300, טילים נגד מטוסים וטילי קרקע-קרקע שעלולים לגרום לשינוי המאזן באזור המזרח התיכון, המוגדרים כמתקדמים ומסוכנים במיוחד.
מערכת S-300 להגנה מפני טילים נחשבת לאחת ממערכות ההגנה האוויריות הטובות ביותר שניתן לעשות בהן שימוש כיום. היא עלולה להביא לקפיצה גדולה ביכולותיה של סוריה להגן על עצמה מפני תקיפות אוויריות, כמו מפני התקיפה שיוחסה לישראל לפני כשבועיים. עוד יכולה המערכת לעקוב אחרי כ-100 מטוסים בבת אחת ולפעול לנטרול 12 מהם לפחות.
רוסיה: העסקה לא תושלם בחודשים הקרובים
שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב, הבהיר בסוף השבוע כי הפרסומים בתקשורת שלפיהם אמורה העסקה להסתיים בתוך שלושה חודשים, אינם נכונים. לברוב הדגיש כי רוסיה תעמוד בכל החוזים שעליהם כבר חתמה עם דמשק, אך לדבריו הם אינם כוללים את מכירת מערכת ה-S-300 שעליה דובר עד כה.
דבריו של לברוב באו על רקע האזהרות ששיגרה ארצות הברית לרוסיה לבל תמכור לסורים את טילי ה-S-300 נגד מטוסים. "הבהרנו את עמדתנו בנושא באופן נחרץ", אמר שר החוץ האמריקני ג'ון קרי. "ההעדפה של ארה"ב היא שרוסיה לא תספק לסוריה סיוע בדמות הטילים המסוכנים הללו. עמדתנו בנושא הזה מעולם לא השתנתה", הבהיר קרי.
עוד הבהיר קרי כי הסכם כזה עלול לסכן את בטחונה של ישראל: "הסכם מכירת נשק הוא איום על ישראל - שהיא בעלת הברית של ארה"ב. אם ייצא לפועל, הוא יערער את היציבות האזורית ויפגע גם בסיכויים להגיע להסדר מדיני".