בעקבות החלטת שרי החוץ של האיחוד האירופי ולפיה יוגברו הסנקציות הכלכליות על אירן, שלח שר החוץ אביגדור ליברמן מכתב רשמי לשרת החוץ של האיחוד האירופי קתרין אשטון, ובו הודה לה על ה"צעד האמיץ", כלשונו. מוקדם יותר הודה גם ראש הממשלה בנימין נתניהו על החלטת האיחוד.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"מדובר בצעד אמיץ וחשוב והוא ראוי להערכה מיוחדת כשהוא קורה בתקופה לא פשוטה מבחינה כלכלית", ציין ליברמן במכתבו. "צעדים אלה מוכיחים את נחישותה של אירופה למנוע מאירן השגת אמצעים שיערערו את היציבות במזה"ת ובעולם כולו", הבהיר.
נתניהו: "הסנקציות פוגעות באירנים, אך עוד לא עצרו את הגרעין"
מוקדם יותר היום בירך ראש הממשלה בנימין נתניהו על החלטת האיחוד האירופי להחריף את העיצומים הכלכליים על הרפובליקה האסלאמית. "אני רוצה לברך את האיחוד האירופי על הסנקציות החמורות נגד האויבת החמורה של זמננו", אמר נתניהו. "הן פוגעות באירנים קשה, אך הן עוד לא עצרו את התוכנית הגרעינית. אנחנו נדע שהם יפסיקו כשהצנטריפוגות יפסיקו להסתובב וכשהאירנים יחזרו בהם מתוכנית הנשק הגרעיני שלהם", הוסיף
ראש הממשלה הבהיר כי זו צריכה להיות שאיפתו של כל מי שרוצה שלום, לא רק במזרח התיכון אלא בעולם כולו. נתניהו בירך בתחילת דבריו את נציגי האיחוד על זכייתם בפרס נובל לשלום: "הלוואי וגם אנחנו נוכל להגיע למצב של שלום במזרח התיכון, כמו שבאירופה הגיעו".
טהרן: "מרחיקים אותנו מהמשא ומתן"
אנדרו סטנלי, שגריר האיחוד האירופי בארץ, אמר לנתניהו כי הוא מצפה מישראל לחזור למשא ומתן עם הפלסטינים, להעניק להם שליטה מלאה על שטחי C, להקל על האוכלוסייה האזרחית ולסייע בשיפור המצב הכלכלי. עם זאת, הוא הדגיש כי הוא "מבין את הדאגות הביטחוניות של ישראל" ויצא נגד ירי הטילים מרצועת עזה.
מוקדם יותר היום הגיבה אירן לראשונה להחרפת הסנקציות של האיחוד האירופי והדגישה כי זה לא מה שיגרום לה לחזור לשולחן המשא ומתן. דובר הממשל האירני ראמין מהאנפרסאט אמר כי הגברת הלחץ לא תגרום לאירן לשנות את עמדתה. "אנחנו חושבים שזו טעות בחישובים של המדינות האלה", אמר. "זה רק ירחיק אותן מהתוצאות הרצויות. אנו ממליצים שבמקום לנקוט בגישה שגויה, צריך לנהוג בהגיון".
בתוך כך, ממשיכה סין לעמוד לצידה של אירן ומותחת ביקורת על אירופה בעקבות החלטתה להחריף את הסנקציות. האיחוד האירופאי הטיל סנקציות נוספות שפוגעות בחברות איראניות ממשלתיות בתחום הנפט והגז. בנוסף, הגביר האיחוד גם את ההגבלות על הבנק המרכזי האירני ועל הסחר של הרפובליקה האיסלאמית, שחלק גדול ממנו מתבצע מול סין.
סין: "הסנקציות לא יובילו לפתרון"
סין היא הלקוחה המרכזית של הנפט האירני, ומהווה יחד עם רוסיה אופוזיציה למאמצי המערב להגביר את בידודה של אירן ולפגוע בכלכלתה.
"אנו מתנגדים להפעלת סנקציות נגד אירן ומאמינים שהשימוש בסנקציות כדי להפעיל לחץ לא יוכל לפתור את סוגיית הגרעין האירני", אמר דובר משרד החוץ הסיני הונג לי בתדרוך היומי לעיתונאים. "זה רק מסבך את המצב ואנו מקווים שכל הצדדים המעורבים יציגו גמישות, יגבירו את התקשורת וישאפו לפתוח בסבב שיחות נוסף מוקדם ככל שניתן".