היעד לספטמבר: "רוב מוסרי נגד הפלסטינים". ראש הממשלה בנימין נתניהו נפגש אמש עם נשיא הפרלמנט האירופי ייז'י בוז'ק המבקר בירושלים ודן עימו בכוונת הפלסטינים לקבל הכרה בכינוס העצרת הכללית של האו"ם בספטמבר. "לפני שנגיע לספטמבר, יש לפעול להגיע למצב ש-30 מדינות ויותר יאמרו לא להכרה חד צדדית", אמר ראש הממשלה.
נתניהו הדגיש בפני נשיא הפרלמנט כי הוא איננו מציב תנאים מוקדמים למשא ומתן. "למרות שיכולתי לומר לאבו מאזן: 'תבוא אלי כשאתה תשלוט בעזה'. אני לא עושה את זה", אמר ראש הממשלה והוסיף כי "צריך לומר את האמת: שלום אין פירושו שישראל מוותרת על חלקי ארץ, אלא שהפלסטינים מוותרים על הרצון להשמיד את ישראל".
"שישה ראשי ממשלה כולל אותי קיבלו את פתרון שתי המדינות", טען ראש הממשלה, ואמר עוד כי "הפלסטינים הם אלה שלא מוכנים לקבל מדינה יהודית". זה רוח הרפאים שלהם". לנתניהו ברור כי לישראל לא יהיה רוב בעצרת האו"ם בספטמבר, אך הוא פועל לכך ש"יושג איזון בכך שהמדינות החשובות במערב מתנגדות לצעדים חד צדדיים כמו זה. אם הפלסטיניים יקבלו מה שרוצים בעצרת הכללית, הם יתאהבו בהחלטה החד צדדית ויתקשו לסגת מהישג כזה ולשלם בפשרות משלהם לדרישות שישראל מציגה", טען נתניהו.
נשיא הפרלמנט בוז'ק ציין כי "אנחנו נמצאים בנקודת זמן מאוד חשובה. האינטרס של האיחוד האירופי הוא להתחיל עכשיו במשא ומתן לשלום. זה חשוב לעמים באזור ולאירופה, בעיקר לנוכח האיום ועל רקע הסכנה מאירן".
צרפת ממשיכה לקדם פסגה מדינית
בשבוע שעבר הבהיר שר החוץ הצרפתי אלן ז'ופה כי צרפת תמשיך לקדם את יוזמתה לחידוש המשא ומתן בין ישראל לפלסטינים, במסגרתה תיערך ועידה עוד הקיץ, זאת למרות שארצות הברית וישראל הביעו הסתייגות מן המהלך.
"יש לי תחושה כי היוזמה הצרפתית הזיזה דברים בתהליך השלום", אמר ז'ופה בפגישה עם כתבים סמוך לבניין האו"ם. לדבריו, כבר בשבועות הקרובים יהיו "התפתחויות חיוביות". הוא אישר כי אבו מאזן תומך ברעיון.
הילרי קלינטון: "יהיה לא יעיל לקיים ועידת פיסגה בשלב זה"
מזכירת המדינה הילרי קלינטון הבהירה כי היא לא מביעה התלהבות מיוזמת השלום הצרפתית החדשה. "כרגע אנחנו עדיין בגישת 'נחכה ונראה', משום שאין לנו הבטחות מאף אחד מהצדדים לכך שהם מוכנים לחזור לשולחן המו"מ", אמרה קלינטון בסיום פגישתה עם שר החוץ הצרפתי ז'ופה שביקר בארה"ב בשבוע שעבר, והוסיפה: "זה יהיה לא יעיל לקיים ועידת פיסגה בשלב זה".
לפני כשבועיים הציג שר החוץ הצרפתי לישראל ולפלסטינים הצעה לפיה יגיעו הצדדים לפסגת שלום בפריז שם ידונו על הסדר קבע, במתווה עליו כבר הסכימו ארה"ב וצרפת. ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר בתחילת השבוע בישיבת הממשלה כי ישראל תשקול להגיע לפסגה כזו, אך לא תנהל מו"מ עם ממשלה פלסטינית שחציה חמאס. הפלסטינים מצדם הביעו הסכמה מלאה לתנאים שהציג ז'ופה.