"ההתנצלות בפני טורקיה חיונית לתהליך השלום במזרח התיכון" - כך אמר הלילה מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי, לאחר פגישתו עם ראש הממשלה בנימין נתניהו בירושלים.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
בהודעה שפרסם הלילה לאחר הפגישה, אמר קרי כי הפיוס בין ישראל לטורקיה יקדם את היציבות באזור, במיוחד לאור המצב ההולך ומדרדר בסוריה - מדינת מפתח לה יש גבול משותף עם ישראל ועם טורקיה.
"היחסים המחודשים עם טורקיה יתרמו למניעת זליגה אפשרית של הנשק הכימי המצוי בסוריה", אמר קרי והוסיף כי המהלך יתרום גם למניעת בידודה של ישראל במזרח התיכון במציאות בה אירן פועלת לפתח תוכנית גרעין.
כמו כן, שיבח קרי את נתניהו ואת ראש הממשלה הטורקי ארדואן על אומץ ליבם ואמר כי מגיע להם "אשראי רב" על הפגנת המנהיגות שאפשרה את הפיוס בין המדינות.
"וושינגטון ציפתה שהמהלך ייצא לאור כמה שאפשר מהר, וכעת הציפייה היא לחידוש הקשרים בין ירושלים לאנקרה באופן מלא- ובהקדם האפשרי", סיכם מזכיר המדינה.
"טעויות הטורקים מנעו פיוס"
אמש התייחס ראש המטה לביטחון לאומי, האלוף במיל' יעקב עמידרור להסדרת היחסים בין ישראל לטורקיה על רקע ביקורו של נשיא ארה"ב ברק אובמה בישראל וטען כי המצב הקשה בסוריה היה הגורם המרכזי בהפשרת היחסים. "המזרח התיכון השתנה. בינינו לבין טורקיה יש מדינה עם מאגרים כימיים העלולים להגיע לידיים עוינות ולטורקיה, כמו גם לישראל, יש אינטרס למנוע ממצב כזה לקרות", אמר עמידרור.
"לא היה לחץ אמריקני לבצע את המהלך", הסביר עמידרור, "זה היה רעיון שלנו. אנחנו באנו לאמריקנים והם עזרו לנו לגבש את היוזמה מול הטורקים. מתנהלים מגעים בינינו לבין הטורקים זה זמן רב ואם הטורקים לא היו עושים טעויות במהלך הדרך יכול להיות שזה היה מתגבש עוד קודם לכן. אין ספק שהתיווך האמריקני סייע לכך שהבאנו את הסכסוך לכלל סיום עם תום ביקור אובמה בישראל".
לטורקיה, המשמשת כחברה בעלת זכות וטו בברית נאט"ו, יש תפקיד משמעותי במאבק נגד נפילת הנשק הכימי בסוריה לידיים עוינות. לטענת עמידרור, שיקום היחסים עם טורקיה ייתן לישראל מרחב פעולה כנגד האיומים המגיעים מסוריה. "מרגע שמערכת היחסים עם טורקיה תחזור לקדמותה, היא תאבד את הרצון לפגוע בקשר בין ישראל לנאט"ו", סיכם עמידרור.
ישראל התנצלה בפני טורקיה - הסיקור המלא:
"המצב בסוריה היה השיקול המרכזי"
ארדואן: "הזדמנות חד-פעמית לשלום"
איילון: "ליברמן הופך ללא רלוונטי מבחינה פוליטית"
מארגן משט המרמרה: "המאבק עוד יימשך"
ליברמן: "ההתנצלות היא שגיאה חמורה"
טורקיה מגיבה: "קיבלנו את כל מה שרצינו"