שבוע בלבד לאחר ששר החוץ אביגדור ליברמן ביקש לצנן את הרוחות וקרא לשר החוץ הטורקי להיפגש בירושלים, מתברר כי באנקרה ממש לא ממהרים להחזיר את היחסים בין שתי המדינות למסלולם.
בריאיון שהעניק לרשת אל ג'זירה, תקף ראש הממשלה רג'יפ טאיפ ארדואן את ישראל פעם נוספת, כשאת האש סופגת בעיקר ממשלת נתניהו, אותה מכנה ארדואן "הגרועה בתולדות היחסים עם טורקיה". אך האשם העיקרי בהידרדרות היחסים לדברי ארדואן הוא שר החוץ אביגדור ליברמן, אותו תקף ארדואן במילים חריפות במיוחד וקרא לישראל "להיפטר ממנו".
"ליברמן עשה כל מעשה נבלה אפשרי והוא מהווה בעיה עבור הישראלים", אמר ארדואן בראיון. "הישראלים צריכים להיפטר מהאיש הזה, וזו חובה שמוטלת על הישראלים ולא עלינו". ראש ממשלת טורקיה ציין בראיון שבזמן השריפה בכרמל, ארצו נרתמה למאמצים לכיבוי האש ממניעים דתיים אנושיים, בשל הציווי באיסלאם. כדי לשפר את היחסים בין המדינות על ישראל להתנצל על אירועי המרמרה ולשלם פיצויים למשפחות ההרוגים.
בנוסף הדגיש כי על ירושלים להסיר את המצור מעל עזה. "העובדה שישראל מונעת זכויות מהפלסטינים ידועה. אני כראש ממשלה שמאמין בחופש האדם, ובזכויות האדם, מבקש להסיר את המצור. אם זה לא יקרה , היחסים עם ישראל לא יחזרו להיות כמו שהיו". רק אם שלושת התנאים ייענו בחיוב, הבהיר ארדואן, ישקול לשקם את היחסים. בהמשך הריאיון הדגיש ראש הממשלה כי חמאס איננו ארגון טרור. לדבריו, מדובר בתנועה שנכנסה שנכנסה לממשלה בהליך דמוקרטי.
ליברמן בשבוע שעבר: רוצים דיאלוג אמיתי
בשבוע שעבר דווקא נראה היה שיש ירידה במתיחות בין המדינות. במאמר דעה מיוחד שפורסם "ג'רוזלם פוסט", כתב ליברמן: "אנחנו רוצים לשוב לדיאלוג אמיתי וכן עם טורקיה. אני מזמין את עמיתי, שר החוץ דאוטולו, לירושלים או לכל מקום אחר בו נוכל לדון בכל הנושאים הרלוונטיים לשתי המדינות ולאזור כולו".
"בני ברית יכולים להיות במחלוקת", המשיך ליברמן. "אנו מתמודדים כעת עם המחלוקות הללו, המהוות סימן מובהק של כל מערכת יחסים". עם זאת, השמיע ליברמן גם "קולות ישנים" במאמר האישי. "המשבר ביחסי ישראל-טורקיה לא החל בתקרית ה'מרמרה', אך תוכנן מראש זמן רב באנקרה. הקיפאון ביחסים הוא תוצאה של פוליטיקה פנימית בטורקיה'".
"מזכיר את התקופה שלפני המהפכה באירן"
"לצערי, האירועים האחרונים בטורקיה מזכירים את אירן שלפני המהפכה של ח'ומייני", הזהיר ליברמן. "כמו טורקיה, גם אירן הייתה בין ידידותיה הקרובות של ישראל ולשתי המדינות היו יחסים דיפלומטים טובים. בצורה דומה, מהפכת ח'ומייני הייתה תוצאה של גורמים פנימיים, ולא היה לה שום קשר לישראל".
ליברמן התייחס גם לטקס קבלת הפנים שנערך לספינת ה"מרמרה", עם הגעתה לנמל איסטנבול. "ישראל לא תהיה שק החבטות ותגיב, כמו מדינות ריבוניות אחרות, לעלבונות שכאלה", הבהיר.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
מפשירים היחסים עם טורקיה? סיקור מיוחד
נתניהו יוזם סיום המשבר עם טורקיה
ארדואן שוחח עם נתניהו: "תנחומיי"
משרד החוץ: טורקיה תסייע בכיבוי השריפה בכרמל
הטורקים אופטימיים: סוף המשבר קרוב
משרד החוץ מאשר: יש מגעים חשאיים עם טורקיה
ישראל מוכנה לפצות - ולא להתנצל
משפחות לוחמי השייטת נגד הפיוס עם טורקיה