ממוטטים את עזה כלכלית? מסמכים שהודלפו על ידי אתר וויקיליקס, מתארים את מדיניותה הכלכלית של ממשלת ישראל מול שלטון החמאס בעזה ומול הרשות הפלסטינית, בתקופה שלפני מבצע עופרת יצוקה.
במסמך שחובר ב-3 בנובמבר 2008, נכתב כי בכירים במערכת הביטחון הישראלית הדגישו בפני עמיתיהם האמריקנים, שכוונת ממשלת ישראל הייתה להביא את כלכלת עזה לסף קריסה. הכוונה הייתה לאפשר תפקוד מינימלי של הכלכלה ברצועה, מבלי לגלוש למצב של משבר הומניטרי. במסמך הרשמי צויין גם כי ייתכן וסוגיית גלעד שליט היא שהובילה לעמדתה הנוקשה של ישראל.
"הם לא יקבלו גרוש"
במסמך אחר שחובר חודש לאחר מכן, נכתב כי האמריקנים ביקשו מישראל להעביר 250 מיליון שקלים לבנקים בעזה, על מנת למנוע את קריסתם. הבקשה הזו, נכתב, נתקלה בסירוב מוחלט מצד ישראל כאשר מתאם פעולות הממשלה בשטחים, עמוס גלעד, אף הצהיר באנגלית כי הם לא יקבלו אפילו גרוש אחד: "They're not getting a dime".
במסמך נוסף, מיולי 2007, נכתב כי דני ארדיטי, ראש המטה ללוחמה בטרור במועצה לביטחון לאומי, העביר לאמריקנים תוכנית שנועדה לאפשר העברת סיוע כלכלי לממשלתו של סאלם פאייד, במקביל לסנקציות על שלטון החמאס.
האמריקנים ציינו במסמך כי הם מתרשמים שישנם חילוקי דיעות בתוך ממשלת ישראל בנושא. ארדיטי אף ציין כי ראש המוסד מאיר דגן הציע לייסד תוכנית ביטוח לאומי ברשות הפלסטינית, שתוכל להוות תחליף לארגוני הצדקה של חמאס. ארדיטי הבהיר כי הוא לא אופטימי בעניין תוכנית שכזו.