טורקיה ביקשה מישראל להסכים לרכך את דוח ועדת הבדיקה של מזכ"ל האו"ם לאירועי המשט לעזה, במסגרת הניסיונות להגיע לסיום המשבר בין המדינות, כך חושף היום לראשונה כתב "הארץ" ברק רביד. על פי הדיווח, המתבסס על דברי גורם מדיני בכיר בירושלים, הטורקים "מודאגים מאוד" מביקורת חריפה שתימתח עליהם בדוח ורוצים לשלב את ריכוכו בעסקת חבילה שתכלול את סיום משבר המשט והחזרת השגריר הטורקי לישראל.
באתר האינטרנט דווח כי הפגישה החשאית שהתקיימה בז'נווה בתחילת שבוע שעבר, בין המשנה לראש הממשלה משה יעלון לבין מנכ"ל משרד החוץ הטורקי, פרידון סינירלולו, נקבעה לבקשתה של ממשלת טורקיה. הפגישה עסקה בעיקר בדוח ועדת הבדיקה של מזכ"ל האו"ם לאירועי המשט לעזה ב-2010, שצפוי להתפרסם בתוך שבועיים.
טיוטת הדוח שהועברה לישראל ולטורקיה לפני כחודש וחצי קיבלה באופן כמעט מלא את טענותיה של ישראל לגבי אירועי המשט. הוועדה קבעה כי הסגר הימי על עזה חוקי בהתאם לדין הבינלאומי ולפיכך גם הפעולה לאכיפת הסגר ולעצירת המשט הייתה חוקית.
לדברי גורם מדיני בירושלים, כפי שדווח באתר "הארץ", טיוטת הדוח מותחת ביקורת חריפה על ממשלת טורקיה ומצביעה על קשר בינה לבין ארגון IHH שארגן את המשט. הדוח קובע שלוחמי השייטת אמנם פעלו מהגנה עצמית, אך מותח ביקורת על הפעולה וקובע שהחיילים הפעילו כוח לא מידתי, שהביא למותם של תשעה פעילים טורקים. הדוח ממליץ שישראל תשלם פיצויים למשפחות ההרוגים והפצועים הטורקים - המלצה שישראל כבר הביעה נכונות ליישם.
"לאור התקרבות מועד פרסום הדוח, הטורקים רוצים להגיע להבנות עם ישראל שימנעו את פרסום הדוח לפי הנוסח הנוכחי שלו", אמר המקור המדיני. "הם רוצים לרכך את הקטעים בדוח שבהם נמתחת עליהם ביקורת או כאלה שעלולים לגרום לסערה פוליטית בטורקיה".
"ארדואן מקשה על הפיוס"
בפגישה בין יעלון לסינירלולו הציעו הטורקים לקשור את ריכוך הדוח לסיום פרשת המשט לעזה ולנורמליזציה של היחסים עם ישראל, במסגרתם יוחזר השגריר הטורקי לתל אביב אחרי יותר משנה של היעדרות.
באתר "הארץ" דווח מפי גורמים בירושלים כי הצדדים מתקשים להגיע לפריצת דרך בשל הנחיותיו של ארדואן לצוות המשא ומתן - שהורה לא להתגמש בעניין ההתנצלות הישראלית. המגעים בין יעלון לבכירים הטורקים צפויים להימשך גם השבוע בשיחות טלפון והעברת טיוטות לשינויים בדוח ועדת הבדיקה של האו"ם. בשלב זה לא נקבעה פגישה נוספת בין הצדדים, אך זו תתקיים במידת הצורך.
"יש נכונות של יור ועדת הבדיקה של האו"ם, ג'פרי פאלמר, לשנות את הדוח בהתאם להבנות שישראל וטורקיה יגיעו אליהן", אמר המקור המדיני. "יש כאן הזדמנות לומר 'מתחילים דף חדש ביחסים', אבל אם לא תהיה התקדמות עד מועד פרסום הדוח, יהיה הרבה יותר קשה לעשות זאת לאחר מכן".
ביום השנה לאירועי ה"מרמרה", דווח לראשונה באתר האינטרנט של חדשות 2 כי האו"ם צפוי לקבל את גרסת ישראל לאירועי המשט בעזה. מקורות דיפלומטיים באו"ם אמרו לכלי תקשורת טורקיים כי המחלוקות בין נציגי ישראל לטורקיה בוועדה המשותפת החריפו - וזאת על רקע נטייתו של האו"ם לקבל את הגרסה הישראלית לאירועים.