ביקורו של נשיא המדינה בוושינגטון הגיע הלילה לשיאו: שמעון פרס קיבל מנשיא ארצות הברית ברק אובמה את מדליית החירות הנשיאותית, אחד משני העיטורים הגבוהים ביותר שבסמכות הנשיא האמריקני להעניק. את הטקס היוקרתי העברנו בשידור חי בחדשות 2 באינטרנט.
הנשיא אובמה הציג את פרס כאיש של שלום: "הוא עשה כל כך הרבה במשך כל כך הרבה שנים כדי להביא שלום בזמננו, חברי שמעון פרס. פרס התחיל את הקריירה שלו ב-1947, ונבחר לנשיאות בגיל 83. הוא משרת את שתי האומות שלנו במשך 65 שנים. תחת בן גוריון, מאיר, בגין, רבין - כל המייסדים של מדינת ישראל. הערב יש לנו הזדמנות היסטורית להעניק את המדלייה לאב מייסד אמיתי".
"כשבן גוריון אמר שישראל צריכה להגן על עצמה הוא עבד כדי להגשים את המטרה תחת כל נשיא מאז קנדי. אני וראש הממשלה נתניהו דואגים שהיחסים בין המדינות יהיו חזקים מאי פעם כי לעולם לא נתפשר על ביטחון ישראל", המשיך אובמה לקול תשואות הקהל.
"שמעון לא רק מחפש שלום אלא גם רודף שלום. שלום וביטחון וכבוד זאת מטרת חייו, בין ישראל לפלסטינים וכל מדינות ערב. הוא חושב שהמזרח התיכון הוא אינו מקום של מלחמה. אנשים קראו לו חולם. הוא חי את החלום של החזרה לארץ ישראל, הוא חי את החלום של העצמאות הישראלית ושל היכולת הישראלית להגן על עצמה. הוא חי את החלום להפריח את המדבר. את חלום ההייטק הישראלי. כשהוא ויצחק רבין שרו את "שיר לשלום" בתל אביב גם אז הוא הגשים את החלום. אז לכן שמעון פרס הוא חולם. הוא יודע מה שלנו אסור לשכוח: שאין חלום גדול מדי ואין חלום שאי אפשר להגשים, לכן זו אחריות של כל אחד מאיתנו להגשים את השלום שמגיע לילדינו".
מייד לאחר מכן העניק אובמה את המדלייה לנשיא פרס. הנוכחים הרימו כוסית, ופרס - שנראה נרגש מהמעמד - ניגש לשאת את דבריו. "אדוני הנשיא, אני מודה על ההחלטה שלך להעניק לי את המדלייה. לקבל אותה זה כבוד, לקבל אותה ממך זאת פריווילגיה שאזכור לשארית חיי, תודה רבה", הודה הנשיא שמעון פרס כשהמדלייה על צווארו. "אני מקבל את המדלייה בשם אנשי מדינת ישראל, הם המקבלים האמיתיים של הכבוד הזה".
פרס: "הפלסטינים יכולים להיות חברינו הטובים ביותר"
כצפוי, התייחס פרס לאיום האירני: "העם האירני אינו אויבנו. זו הנהגתם שהפכה לאיום. הם הפכו את האירנים לסכנה לשלום העולם, בניגוד לרצון האוכלוסייה. זו הנהגה שרוצה לשלוט במזרח התיכון ולשלוח טרור לעולם. זו הנהגה שרוצה לבנות פצצת גרעין, לשלוח חושך בעולם שרוצה אור. האיום האירני חייב להיעצר".
"אדוני הנשיא", המשיך פרס ופנה לאובמה, "עבדת קשה כדי לבנות קואליציה עולמית לעצור את האיום. התחלת בסנקציות כלכליות ואמרת שכל האופציות על השולחן, אנו תומכים בך ובמדיניותך. הם מנצלים את הסכסוך הפלסטיני כדי לכסות על מטרתם האמיתית", אמר ועבר לדבר על הנושא הפלסטיני: "לדעתי רוב הפלסטינים רוצים שלום, ושלום איתם הוא דבר דחוף מאי פעם שיבוא. זה הכרחי, נחוץ ואפשרי. דחייה יכולה להרוס את הסיכוי לשלום".
"אני זוכר שלפני 19 שנה אני והנשיא קלינטון יזמנו את תהליך השלום. מאז ישראלים ופלסטינים עברו דרך ארוכה יחד אך יש עוד דרך ארוכה לפניהם. לדעתי אנחנו יכולים היום להתחיל מחדש את תהליך השלום עם הפלסטינים. יסוד משותף כבר קיים: שתי מדינות לשתי עמים. הפלסטינים הם שכנינו הקרובים ביותר, אני מאמין שהם יכולים להיות חברינו הטובים ביותר".
"צעירים ערבים דורשים חירות, אני מתפלל להצלחתם"
פרס גם טוען כי השינויים בעולם הערבי יכולים לתרום למדינת ישראל: "כעת דור ערבי צעיר פתח את עיניו וקם נגד הדיכוי, העוני והשחיתות. הם מחפשים חירות ודורשים חירות. הם מבינים שחירות מתחילה בבית, אני מתפלל להצלחתם. אני מאמין שהצלחתם היא הצלחתנו".
"חזוני הוא ישראל שחיה בשלום עם כל המזרח התיכון, יוצרת חברים חדשים. ירושלים הופכת לבירת השלום, בישראל יהיה מרכז מדעי שמשרת את כולם בלי אפליה. ישראל ירוקה במזרח תיכון ירוק. ישראל היא עתיקה כעשרת הדיברות ומודרנית כמו מחשב לוח. יחד, החזון העתיק והמודרני יכול להביא תיקון עולם, עולם טוב יותר".
"חברים יקרים", סיכם הנשיא את דבריו, "תקוותי הגדולה ביותר הוא שהשחר יזרח כשכל גבר ואישה, ישראלי ופלסטיני, סורי או לבנוני, צעירים בכל מקום, יתעוררו בבוקר ויצליחו להגיד לעצמם אני חופשי להיות חופשי, אמן".
בטקס השתתפו כ-140 אורחי כבוד של הממשל האמריקני ומדינת ישראל, וכן בני משפחתו של נשיא המדינה - שהתלוו אליו לביקור. בין האורחים: נשיאי ארצות הברית בעבר, מזכירי מדינה, ראשי ממשל ושרים, דיפלומטים בכירים ואישים בולטים מתחומי האמנות, התרבות והכלכלה בארה"ב.