נשיא טורקיה עבדאללה גול אמר הלילה בראיון לאתר הוול סטריט ג'ורנל כי מתווה אובמה למדינה פלסטינית בגבולות 67 הוא "צעד חשוב מאוד". גול קרא בנוסף לתנועת חמאס להכיר "בזכותה של ישראל להתקיים".
מדובר בהצהרה יוצאת דופן של גול, זאת לאור התנגשויות רבות ביחסי ארה"ב-טורקיה בשנים האחרונות סביב הנושא הישראלי-פלסטיני. לאורך השנים תמכה טורקיה בדרישות הפלסטיניות, תוך כדי שהיא קוראת לישראל לסיים לאלתר את הכיבוש על רצועת עזה. טורקיה אף כינתה את פעולות ישראל בשטחים "רצח עם".
עם זאת, נראה כי מתווה אובמה כפי שהוצג ביום חמישי האחרון התקבל בטורקיה כשינוי משמעותי לטובה מצד האמריקנים. "העובדה שהייתה התייחסות בנאום לגבולות 67 היא צעד חשוב מאוד לכשעצמו", אמר גול בראיון.
"ישראל צריכה להתגבר על הפחד"
"ישראל צודקת בטענתה כי ביטחון אזרחיה קודם לכל, אבל כדי לעשות זאת בצורה יעילה, עליה להבין את המשמעות של תהליכי הדמוקרטיזציה בעולם הערבי", הוסיף גול ברמיזה כי הממשל החדש שייבחר על ידי הפלסטינים עשוי שלא לסבול את השפלות המדיניות הישראלית.
"ישראל לא צריכה להתמקד בנושאים טקטיים. הם צריכים להסתכל על הצד האסטרטגיה", אמר גול. "הם חייבים להתגבר על הפחד הזה שלהם", הוסיף הנשיא הטורקי בקריאה נרגשת לישראל.
גול למשעל: "עליך להיות רציונלי"
טורקיה אימצה את חמאס לחיקה אחרי הבחירות בעזה ב-2006 ושברה את יחסיה הקרובים עם ישראל בצעד שהחל לאחר מבצע עופרת יצוקה בעזה. למרות זאת, ציין גול כי לא ניתן להתעלם מטענתו של אובמה כי ישראל לא יכולה לשאת ולתת עם גוף כמו חמאס שלא מכיר בזכותה להתקיים.
"כבר ייעצתי להם בנושא", אמר גול כאשר נשאל אם בכוונתו ללחוץ על חמאס בעניין ההכרה בישראל. גול אף הזכיר פגישה בינו לבין ראש הלשכה המדינית של חמאס חאלד משעל בדמשק, שבה אמר הנשיא הטורקי לעמיתו כי "עליו להיות רציונלי".
גול הוסיף כי להערכתו חמאס כבר הכיר באופן פנימי בישראל בגבולות 67, אך רוצה שההכרה תהיה רשמית ובמקביל להכרה מצד ישראל במדינה הפלסטינית. בחודש ספטמבר צפויות ארה"ב וטורקיה להתנגש פעם נוספת, כאשר טורקיה תתמוך בדרישת הפלסטינים למדינה עצמאית, בעוד ארה"ב צפויה להתנגד.
גול על העולם הערבי: "יש להעניק סיוע רב"
בראיון התייחס גול גם לדבריו של אובמה באשר לסיוע הכספי למצרים ולתוניסיה. גול בירך על הצעד, אך אמר כי דרושה תכנית מקיפה הרבה יותר כדי להביא לפריחה במזרח התיכון.
לדבריו, על הבנק העולמי להתגייס לטובת הסיוע ולגייס תרומות ממדינות רבות באזור, כמו גם מצד תורמים מסורתיים אחרים של המערב. "יש לסייע בהתחלה למצרים ולתוניסיה, אך בהמשך להעביר את הסיוע לכל מדינה ערבית ששואפת לדמוקרטיזציה", אמר גול.
מתיחות בין נתניהו לאובמה - סיקור מיוחד:
גם הפלסטינים דוחים את מתווה אובמה
נאום אובמה על המזה"ת: "על הכיבוש להסתיים"
אובמה נאם - ובשטחים אושרה בנייה
רה"מ: ארה"ב התחייבה שלא תהיה נסיגה לקווי 1967
אבו מאזן: סירוב נתניהו לסגת לגבולות 67' - דחיית השלום
"אובמה זרק את ישראל מתחת לגלגלי אוטובוס"
רה"מ על העימות עם אובמה: "לא נטאטא מתחת לשטיח"
הצצה נדירה לטיסת ראש הממשלה לוושינגטון
נתניהו נחת בארה"ב: לא מתכוון לוותר לאובמה