מבחינתו של ראש הממשלה, בנימין נתניהו, מה שאיפשר לעסקה לשחרורו של גלעד שליט לצאת אל הפועל היה מהלך שנראה בעיניו כהתקפלות של חמאס.
בניתוח שערכו חברי הצוות המצומצם לעניין המשא-ומתן עלו כמה סיבות שהביאו לאותה התגמשות, שמבחינת הצד הישראלי הייתה המפתח להשבתו של החייל החטוף הביתה, אחרי כחמש שנים וחצי בשבי בעזה.
הסיבות שהביאו את חברי הצוות לקבוע שבחמאס התקפלו הן, בין היתר, הפער בין הדרישות המקוריות שהציג הארגון, אחרי החטיפה, לבין מה שזכה לו בסופו של דבר.
אם תחילה דרשו בחמאס לשחרר בתמורה לשליט 150-120 אסירים בכירים, הרי ש-75 מהם נותרו בבתי הסוהר. מבין אותה קבוצה, יצאה לבסוף לחופשי קבוצה שולית של 25 בכירי טרור בלבד.
בין היתר, עלה בניתוח כי בחמאס הביעו נכונות להתגמש בשל המסקנה שאליה הגיעו אנשי הארגון, שלפיה אכן אין בכוונת ישראל לוותר על דרישותיה בעניין צמרת הטרור וגירוש המחבלים לייעדים שונים - מחוץ לגדה המערבית.
תנאים נוספים שהאיצו את ביצוע העסקה היו, בין היתר, ההחלטה לאמץ יחס מחמיר לאסירי חמאס - מה שהווה מנוף לחץ על הנהגת הארגון לקבל את הנוסחה שהציעה ישראל.
נתניהו בא לקראת חמאס כבר לפני שנה
לא רק בחמאס הביעו נכונות להתגמש. היום נודע שכבר לפני שנה הסכים נתניהו לשחרר כמה רוצחים "כבדים", והנחה בהתאם לכך את השליח הקודם, חגי הדס, ואחר כך את זה שהביא לסיום העסקה - דוד מידן. צעד נוסף לקראת הארגון שנתניהו הביע בעבר נכונות לנקוט הוא שחרורם של אותם ששת האסירים הישראלים.
אחרי שגלעד שליט שב ארצה, הודה נתניהו למידן על פועלו וכן הביע את הערכתו למתווך הגרמני, שמאז החטיפה ערך לא פחות מאשר 71 סבבים של משא ומתן ברצועת עזה.
המתווך הקודם, חגי הדס, היה בזמן שנתניהו שוחח עמו בערבות אפריקה. ראש הממשלה אמר לו - "מי כמוך יודע שזו העסקה הטובה ביותר שאפשר היהלהשיג, הם הרי שנים סירבו לעניין הזה".
ומה הלקח מבחינתו של נתניהו? שיוזמה, אקטיביזם והובלה יכולים להוביל לתוצאות, במקום לתגובות ולהיגררות.