רמז לבאות? נשיא ארה"ב ברק אובמה בירך הערב (שעון ישראל) על "הצעד המועיל" של ראש הממשלה נתניהו, בניסיונו להביא לאישור את ההצעה האמריקנית להקפאה בת 3 חודשים בבנייה בהתנחלויות. "זה נראה מבטיח", אמר.
"זה לא קל עבורו, אבל אני חושב שזה מאותת שהוא רציני", אמר אובמה לכתבים עם שובו לארה"ב מביקורו הממושך באסיה. נתניהו, נציין, עוד לא קיבל את ההצעה האמריקנית במלואה ועומד על מספר תנאים מסוימים שעליהם להתקבל כדי שההצעה תמשיך להתקדם.
אך עם השבחים מעבר לאוקיינוס, ראש הממשלה צריך להתמודד עם ביקורת מבית. "ביבי, חזור הביתה אל הדרך האמיתית של הליכוד" - כך קראו הערב עשרות פעילי ליכוד וראשי המתנחלים, שהשתתפו ב"ישיבת חירום" נגד כוונת ראש הממשלה להמשיך את ההקפאה.
במקביל לכנס, הפגינו כמה עשרות אנשי ימין הפגינו נגד הקפאת הבנייה בהתנחלויות סמוך לביתו של שר הפנים אלי ישי, זאת במחאה על כוונת ש"ס להימנע בהצבעה על ההקפאה. תלמידי ישיבות סמוכות יידו ביצים לעבר המפגינים, וכוח משטרתי פינה את המפגינים מהמקום ללא נפגעים.
את כנס הימין נגד נתניהו יזמו ח"כ דני דנון (ליכוד) וראש המועצה האזורית שומרון, גרשון מסיקה. דנון אמר במהלך הפגישה כי "הרעיון ל'הקפאה 2' הוא עוד סרט רע מבית היוצר של ממשל אובמה. תמוה כי תוצאות הבחירות בארה"ב לא הדליקו נורת אזהרה ענקית לאובמה כי הדרך להצדיק את פרס הנובל שלו - זה לא דרך לחץ על ישראל". דנון קרא לשרי הליכוד והמחנה הלאומי בממשלה לא להיכנע ולהסתנוור מחבילת הטבות אמריקניות.
דנון פנה לנתניהו בפנייה אישית והצהיר: "אם נתניהו ילך להקפאה נוספת – נשקול צעדים פרלמנטריים כהתנגדות להמשך ההקפאה. נפעל ביחד עם כל המחנה הלאומי כדי לעצור את החרפה הזאת".
ההצעה: הקפאה ל-3 חודשים תמורת חבילה ביטחונית חסרת תקדים
אמש כינס ראש הממשלה בנימין נתניהו את שרי השביעייה והציג בפניהם את עקרונות ההצעה האמריקנית לחידוש שיחות השלום עם הרשות הפלסטינית. ההצעה על כלל מרכיביה הובאה בפני ראש הממשלה בפגישתו בניו יורק עם שרת החוץ האמריקנית ביום חמישי האחרון.
האמריקנים מציעים שממשלת ישראל תכריז על השעיה נוספת של הבנייה החדשה ביהודה ובשומרון למשך 90 יום. ההשעיה הנוספת תחול על כל בניה חדשה שהחלה מ-26 בספטמבר 2010. כמו בעבר - ההשעיה לא תחול על הבנייה בירושלים. ארה"ב תתחייב לא לבקש לאחר מכן הארכה נוספת של השעיית הבניה.
בתמורה, בשנה הקרובה ארה"ב תטיל וטו במועצת הביטחון ותתנגד באו"ם ובפורומים בינלאומיים אחרים ליוזמות אנטי ישראליות בנושאים הבאים: ניסיונות לכפות הסדר מדיני על ישראל, מתקפת הדה-לגיטימציה נגד ישראל וניסיונות לשלול מישראל את זכותה להגנה עצמית.
בנוסף הממשל האמריקני יבקש מהקונגרס לאשר אספקת 20 מטוסי קרב מתקדמים נוספים לישראל, בשווי כשלושה מיליארד דולר, כדי לשמור על יתרונה האיכותי. הסיוע הביטחוני הזה יתווסף בעתיד להסכם ביטחוני ישראלי-אמריקני מקיף, שייחתם במקביל לכינון הסכם עם הפלסטינים, במטרה לענות על צרכי הביטחון של ישראל בכל הסדר עתידי.
נתניהו הבהיר בישיבת השביעיה כי מי שיקבל את ההחלטה הסופית בנושא ההקפאה הוא הקבינט המדיני-בטחוני.