מי ישמור על הגבול המזרחי? במסגרת המו"מ בין ישראל לפלסטינים ולקראת הצגת מסמך העקרונות האמריקני עם המעבר לשלב הבא בשיחות, גילה מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי כי הצדדים חלוקים על סוגיית הביטחון באזור בקעת הירדן - וכי הרעיון שהעלה אבו-מאזן פשוט אינו מקובל על נתניהו.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
בריאיון שהעניק קרי ל"וושינגטון פוסט" הוא התייחס לבעיות ולקשיים במו"מ בין ישראל לפלסטינים - בהן, כאמור, גם סוגיית השמירה על מה שמתוכנן להיות הגבול המזרחי של המדינה הפלסטינית העתידית - אזור בקעת הירדן.
לישראל חשוב מאוד להבטיח במסגרת המשא ומתן המדיני כי אזור הבקעה, החשוב מאוד מבחינה אסטרטגית, יאובטח בידי כוחות מהימנים - זאת כדי למנוע חדירות של גורמי טרור או אמצעי לחימה משטח ירדן לשטחה של המדינה הפלסטינית העתידית.
עקב חששות אלה, גילה מזכיר המדינה האמריקני קרי בריאיון כי ראש הממשלה בנימין נתניהו מתנגד לרעיון שהעלה יו"ר הרשות הפלסטינית אבו-מאזן כי כוח של נאט"ו ישמש כגוף שיופקד על ביטחון האזור לאחר חתימת הסכם הקבע.
"דבריי על חרם הוצאו מהקשרם"
באותה נשימה, הזכיר קרי את יתר הסוגיות שעליהן לא מסכימים הצדדים בהם ההכרה במדינה יהודית, גורלה של ירושלים והסוגיה הסבוכה של חזרת פליטים פלסטינים לשטח המדינה החדשה. "לאחר הצגת מסמך העקרונות, גם ישראל וגם הפלסטינים יוכלו להתנגד פומבית לנקודות שאינן מקובלות עליהם. הבעת הסתייגויות זה חלק לגיטימי מהמשך התהליך", אמר קרי.
בריאיון התייחס קרי גם לביקורות שנשמעו נגדו מכיוון שרים וחברי כנסת בישראל, עקב נאומו בכנס הביטחון במינכן בשבוע שעבר, אז אמר כי אם המו"מ ייכשל - ישראל עשויה להיות קורבן לחרמות ונידויים בינלאומיים.
"ההצהרה הזו שלי הוצאה מהקשרה", אמר קרי. "האנשים שבחרו לסלף אותה הם אותם אלה שלא מאמינים בפתרון שתי המדינות ולא רוצים לפנות התנחלויות במסגרת הסכם", הסביר. לדבריו, האינטרס העליון של הצדדים הוא להגיע לפתרון מוסכם - כיוון שאחרת המציאות באזור תהיה לא פשוטה הן לישראל והן לפלסטינים.