בדרך למו"מ מדיני רציני? אמש (שבת) נחשפו לראשונה ב"חדשות סוף השבוע" העקרונות המובילים במתווה השלום של הנשיא טראמפ, כפי שמבינים אותם גורמים בכירים ביותר בישראל ששותפים לשיחות האינטימיות עם צוות המשא ומתן האמריקני. על פי ההבנה בישראל, טראמפ מתכוון להציע לפלסטינים מדינה - אך בתנאים שונים מבעבר, ויחד עם הצעה כלכלית נרחבת.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
לפי ההבנה בירושלים, אלה הם העקרונות עליהם תבוסס היוזמה של טראמפ: לאחר הלבטים הראשונים, הנשיא האמריקני מתכוון להציע לפלסטינים מדינה. טראמפ גם צפוי לאמץ את עקרון חילופי השטחים - אבל לא בהכרח על פי קווי 67' שהיו הבסיס ליוזמות קודמות של ממשלים קודמים, בעיקר אובמה וקלינטון.
בנוסף, כך מבינים בישראל, הפלסטינים יקבלו מאות מיליונים לפיתוח כלכלי אדיר. הכסף יגיע בעיקר ממדינות ערב הסוניות, שיתנו לאבו מאזן גב לקבל את ההצעה. מצד שני ארצות הברית צפויה להכיר ברוב צרכי הביטחון של ישראל. ההבנה היא שכוחות צה"ל ישבו על נהר הירדן, ונתניהו מנהל בימים האלה קרב כדי לקבל שליטה ביטחונית מלאה על כל השטח.
האם המהלך ילווה בוועידה אזורית?
עוד חידוש מסתמן בגישה האמריקנית: בשלב הזה לא יהיה פינוי של יהודים או ערבים. שאלת חלוקת ירושלים, כך על פי אותם הגורמים בירושלים, אינה עומדת כעת על הפרק. גם הדיון על העברת השגרירות האמריקנית לעיר והכרה במעמד ירושלים כבירה הרשמית של ישראל יידחו להמשך, בהתאם להתקדמות המשא ומתן - כדי להקל על נתניהו מול הפוליטיקאים מימין ודעת הקהל.
האמריקנים ישווקו את כל היוזמה כמהלך אזורי כולל ויביאו לשולחן לא רק את הצדדים אלא את מדינות ערב, כשסעודיה היא הציר המרכזי ומנוף הלחץ הכבד שיופעל על אבו מאזן. במקביל נעשים גישושים, כך על פי המקורות בירושלים, ללוות את כל המהלך בוועידה אזורית - אם כי הסיכויים לכך נראים כרגע קלושים.
בכירים ישראלים טוענים שטראמפ וממשלו לא החליטו מי מהווה מכשול במשא ומתן – ישראל או הפלסטינים – ולכן מפצירים בישראל שלא לעמוד בדרכו של הממשל. צוותו של טראמפ – חתנו ג'ארד קושנר, השליח המיוחד ג'ייסון גרינבלט והשגריר בישראל דייוויד פרידמן – הם עורכי דין שעבדו בעבר עם טראמפ בנושאי נדל"ן. בישראל מעריכים כי הצוות, שיושב בימים אלו בוושינגטון, מסתכל על הסכסוך כסוגייה נדל"נית וחושבים שהדבר יהיה ניתן לפתרון אם יזרימו כספים.
על הרקע הזה אפשר בהחלט להבין מדוע נתניהו שב ואומר לשרים בכל הזדמנות כי טראמפ הוא הנשיא הידידותי ביותר שהיה ויהיה לנו ולא תהיה עסקה טובה מזו ואסור להגיד לה לא - בתקווה שאבו מאזן יהיה זה שיסרב.
אלו העקרונות הכלליים המרכזיים, כפי שמבינים אותם הגורמים הישראלים שמעורבים במהלך. בישראל מניחים שהאמריקנים לא יפתיעו אותם ומספרים כי הם מגלים קשב רב לדרישות הישראליות. כל הנושא כמובן עוד נתון לדיונים אינטנסיביים, מה שמסביר כנראה את העובדה שהצגת התוכנית לא תקרה בחודש הקרוב- אולי בראשית ינואר.
מקור בכיר בבית הלבן מסר בתגובה: "יש ספקולציות מתמשכות לגבי העבודה שאנחנו עושים והדיווח הזה לא שונה בהרבה- הפרטים בעיקרם הם ערבוב של רעיונות שמסתובבים מזה שנים ואינם בהכרח מדויקים. אנחנו נמצאים במהלכו של דיאלוג פרודוקטיבי עם כל הגורמים הרלוונטיים ואנחנו מביאים גישה אחרת ממה שהיה בעבר כדי להשיג עסקת שלום ברת קיימא. אין לנו דד ליין מלאכותי; מעבר להמשך השיחות, כמו שאמרנו, התפקיד שלנו הוא לאפשר עסקה שתעבוד עבור שני הצדדים ואין לנו כוונה לכפות עליהם כלום".