אמש (ראשון) נחשף במהדורה המרכזית מסמך ההסברה החדש של משרד החוץ, המנסה לחדד את המסרים הרשמיים בנוגע לסכסוך הישראלי-פלסטיני ומיועד לידיהם של סטודנטים בקמפוסים ברחבי ארה"ב ואירופה. מדבור במסמך המעורר מחלוקת בקרב הגורמים המקצועיים, לאחר שנכתב בו, בין היתר, כי ההתנחלויות הן חוקיות.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
גורמים במשרד החוץ ששוחחו עם חדשות 2 Online טוענים שהמסמך נדחף על ידי סגנית שר החוץ ציפי חוטובלי, והוא מושפע מדעותיה הפוליטיות. "לקח לה שנתיים אבל בסוף היא הצליחה, אחרי שהמשרד התחיל להישען על חוות דעת משפטיות שמעולם לא התייחסו אליהן עד להגעתה", מסר גורם במשרד. "זו משנה פוליטית שתורגמה לשפה דיפלומטית", אומר גורם אחר.
יתר על כן, מומחים למשפט בינלאומי ששוחחו עם חדשות 2 Online מסבירים כי הניסוח במסמך ההסברה אינו מתכתב עם החוק הבינלאומי. "העמדה הקונצנזוסאלית בעולם היא שמדובר בשטח כבוש", מסביר פרופסור גיא הרפז מהמחלקה ליחסים בינלאומיים באוניברסיטה העברית. "אפשר לטעון טיעונים נגד וחלק מהטיעונים גם לא מופרכים, אבל העמדה המקובלת, כולל זו של בית הדין הבינלאומי בהאג, של האיחוד האירופי ושאר הגורמים הבינלאומיים היא שמדובר בשטח כבוש".
"ישראל מחילה על עצמה כבר 50 שנה את דיני הכיבוש ומנהלת את השטח באמצעות מפקד צבאי",הוא מוסיף. "אז אחרי 50 שנה לבוא ולהתהפך ולהגיד 'אופס טעינו', וגם להתעקש על זה שלא מדובר בשטח כבוש - זה 'פליק פלאק' שהמשפט הבינלאומי כנראה לא יוכל להכיל".
"אנחנו משחקים שח נגד עצמנו"
פרופסור הרפז יוצא נגד הטענה שהובאה במסמך ההסברה של משרד החוץ, שסעיף 49 לאמנת ז'נבה הרביעית מדבר רק על "העברה כפויה של אזרחים לשטח הכבוש" וכיוון שמדובר ב"התיישבות יהודית מרצון", הרי שהסעיף לא רלוונטי לדיון. "זאת לא העמדה המקובלת", הוא אומר. "אמנת רומא שחתומות עליה מעל 120 מדינות קובעת שהעברה ישירה או עקיפה לשטח הכבוש לא רק מהווה הפרה של כללי המשפט הבינלאומי אלא גם מהווה פשע מלחמה".
"אם מדינת ישראל מעניקה תמרוץ כלכלי עבורי כדי שאעבור מירושלים לבית-אל, אז לא רק שהיא מפרה את אמנת ז'נבה, את המשפט הבינ"ל ואת דיני הכיבוש - היא עלולה גם לבצע פשע מלחמה. אז לטעון טענות משפטיות תמיד אפשר, ואם תיתן לי קצת זמן וכסף אני יכול לכתוב עבור המדינה גם חוות דעת נפלאה, אבל אנחנו משחקים שח נגד עצמנו", מסכם הרפז.
מנגד, פרופסור רובי סייבל מהאוניברסיטה העברית מוצא אסמכתא חוקית לדברים. "בשום שלב לא נטען שבשטח לפני 1967 היה כוח פלסטיני, אלא כוח ירדני",הוא טוען. "לפיכך יש בסיס לטענה שמדובר בשטח במחלוקת. זה כמובן לא משכנע את העולם שמתייחס אל ההתנחלויות כשטח כבוש".