בעקבות הצעדים בהם נקטה ישראל לאחר ההצבעה באו"ם, המשבר מול אוקראינה מחריף: שגריר ישראל באוקראינה, אלי בלוצרקובסקי, זומן הערב (שני) לשיחת הבהרה במשרד החוץ בקייב. הזימון מגיע לאחר שראש הממשלה ושר החוץ בנימין נתניהו, ביטל בסוף השבוע את ביקורו של ראש ממשלת אוקראינה בישראל, לאחר שארצו תמכה בהחלטה נגד ההתנחלויות במועצת הביטחון - וגם זימן את שגריר המדינה לשיחה.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

המשבר ביחסים מגיע לאחר שישראל תמכה בשבוע שעבר באו"ם בקריאה להפסקת האלימות בחבל קרים, במסגרת המאבק שמנהלת אוקראינה מול רוסיה - החלטת או"ם שלמעשה מקבלת את העובדה שחבל המריבה הוא אוקראיני. לכן ישראל מאוד מאוכזבת מהתמיכה של אוקראינה בהחלטה על ההתנחלויות באו"ם בסוף השבוע האחרון ובירושלים ציפו מקייב לפחות להימנע.

משרד החוץ האוקראיני פרסם תגובה מטעמו לסערה המדינית וטען כי "נוסח ההחלטה הוא מאוזן - ישראל צריכה להפסיק את פעולות ההתנחלות שלה". בקייב הזכירו כי "כל המדינות החברות במועצת הביטחון של האו"ם הצביעו בעד ההחלטה, למעט ארצות הברית שנמנעה. במהלך השנים מדינתנו דבקה בעמדה עקבית ומאוזנת בסוגיית הסכסוך הישראלי-פלסטיני. אנחנו עומדים על דו-קיום בשלום של שתי מדינות עצמאיות - ישראל ופלסטין. יישוב של הסכסוך חייב להתבצע רק בדרכי שלום. עם זאת, אנו מדגישים את הצורך במשא ומתן ישיר בין ישראל לפלסטינים".

עוד הבהיר משרד החוץ האוקראיני, לאחר ביטול הביקור של ראש הממשלה היהודי ולוידימיר גרויסמן בישראל, כי "אוקראינה גינתה את פעולות ההתנחלות של ישראל, כי זה נוגד את החוק הבינלאומי - כפי שעשו גם חברות אחרות במועצת הביטחון וגם המזכיר הכללי של האו"ם בעבר, ויותר מפעם אחת". לפי ההבהרה האוקראינית, היא דורשת צעדים גם מהפלסטינים כגון לחימה בטרור: "אנו מגנים את האלימות וההסתה מהצד הפלסטיני, והפתרון מצריך נקיטת צעדים משני הצדדים".

"המדינה שלנו דוגלת באופן קבוע בכיבוד החוק הבינלאומי על ידי כולם ובכל מקום. לכן עמדתנו מתבססת על הקו העקבי שלנו כדי להבטיח את כיבוד החוק הבינלאומי על ידי כל נתיניה. אנו משוכנעים כי רק מדיניות חוץ, המבוססת על הצורך להגן על האינטרסים הלאומיים ועל כיבוד החוק הבינלאומי ואת העקרונות האוניברסליים והערכים, היא משכנעת ומובנת לכולם", טען משרד החוץ של אוקראינה. "אנו בטוחים כי ויכוחים פנימיים פעילים ורגשיים בישראל לא ישפיעו על היחסים האוקראיניים-ישראליים שהם ידידותיים באופן מסורתי ומבוססים על כבוד הדדי ואינטרסים משותפים".

נתניהו: "תגובתנו הייתה מושכלת"

ראש הממשלה בנימין נתניהו המכהן גם כשר החוץ, התייחס גם היום לסערה המדינית במהלך ביקור במעלות - והבהיר כי הצעדים עליהם הורה הם חכמים ונכונים: "קראתי הבוקר בכמה עיתונים שהם קבלו על העמדה התקיפה של ישראל. אנחנו לא מגישים את הלחי השנייה, זו תגובה מושכלת, יש חשיבות מתמשכת לתגובה הזו".

דני דנון (צילום: רויטרס, חדשות)
שגריר ישראל דני דנון בדיון במועצת הביטחו | צילום: רויטרס, חדשות



"גם אם יהיה ניסיון או שניים לפגוע בנו, אין תחליף לתגובה נחושה, כי היא יוצרת את הבסיס ליחס אחר בהמשך", הוסיף נתניהו. "לכן לתאר את התגובה שלנו כמלחמת עולם זה מגוחך, אין תבונה מדינית להתרפסות".

"מדינות העולם מכבדות מדינות חזקות שעומדות על שלהן, ואינן מכבדות מדינות חלשות שמתרפסות ומרכינות ראש. ישראל תחת הנהגתי היא מדינה חזקה וגאה נמשיך להגן על מדינתנו ונמשיך לפתח את ארצנו".

שגריר ישראל בארה"ב, רון דרמר, התיייחס הערב בראיון לרשת CNN להאשמות בירושלים לפיהן ממשל אובמה עומד מאחורי היוזמה נגד ישראל באו"ם ואמר כי "יש לנו ראיות ברורות לכך, אנחנו נציג אותן לממשל החדש דרך הערוצים המתאימים, ואם הם ירצו לחלוק זאת עם העם האמריקני, הם מוזמנים לעשות את זה".