עובדים פלסטינים ביקב ברקן (צילום: רויטרס)
עובדים פלסטינים במפעל בברקן, ארכיון | צילום: רויטרס

עכשיו זה רשמי: נציבות האיחוד האירופי אישרה היום (רביעי) סימון של מוצרים שיוצרו בהתנחלויות ישראליות "על אדמה כבושה". בישראל זועמים על המהלך, שלטענת גורמים שונים יפגע גם בעובדים פלסטינים רבים. השליח של האיחוד האירופי לישראל זומן לשיחת נזיפה במשרד החוץ בעקבות ההחלטה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בישיבת הנציבות בבריסל אושרה ההחלטה לפיה תצורף תווית המעידה על מקום הייצור לכל מוצר "שמגיע מהשטחים שנכבשו על ידי ישראל מאז יוני 1967". על פי ההחלטה, יצרנים ישראלים יצטרכו לציין במפורש אילו מוצרים מגיעים מההתנחלויות. לא נקבע מהו הניסוח האחיד והמדויק, אך על פי ההחלטה התווית צריכה לכלול את המילה "settlement" - התנחלות.

ידיעות נוספות בנושא:

המסמך המלא: עונש למוצר שלא יסומן

הסימון והתגמול: כך תיאבק ישראל

יצרנים בהתנחלויות במסר לאירופה: נמכור יותר

ישראלים בעד סימון מוצרים מההתנחלויות: "החרם יקדם שלום באזור"

"השטחים הכבושים הם לא חלק ממדינת ישראל הריבונית, ולכן לא ניתן להגיד שסחורות אלו 'יוצרו בישראל'", הסביר בכיר באיחוד האירופי. על פי ההחלטה, הגדה המערבית, רמת הגולן ומזרח ירושלים אינם חלק מגבולותיה המוכרים של ישראל. "זו תווית שמעידה על מקום הייצור, לא תווית אזהרה או קריאה לא לקנות", אמר שגריר האיחוד לישראל, לארס פאבורג-אנדרסן, לסוכנות הידיעות רויטרס - לפני שזומן לבירור במשרד החוץ.

ארכיון (צילום: רויטרס)
הישג לתנועת החרם | צילום: רויטרס

השליח הישראלי לאיחוד האירופי, דיוויד וולצר, הזהיר כי ההחלטה עלולה לפגוע בשיחות בין ישראל לפלסטינים: "האירופים כבר לא יוכלו בהכרח להיות מתווכים רצויים בשיחות". במשרד החוץ הגיבו בזעם להחלטה: "ישראל מגנה את ההחלטה לסמן מוצרים ישראלים שמקורם מעבר לקוי 67'. צר לנו על כך שהאיחוד האירופי בוחר ממניעים פוליטים לנקוט בצעד חריג ומפלה הלקוח מעולם החרמות, דווקא בימים בהם ישראל מתמודדת עם גל טרור המופנה כלפי כל אזרחיה, באשר הם".

"החלטה אנטי ישראלית ואנטי יהודית"

במשרד החוץ הוסיפו: "תמוהה ואף מכעיסה העובדה שהאיחוד האירופי בוחר ליישם סטנדרט כפול דווקא ביחס לישראל, בעודו מתעלם מ-200 סכסוכים טריטוריאליים המתנהלים כיום ברחבי העולם. הטענה כי זהו צעד טכני היא טענה צינית חסרת בסיס.

"סימון המוצרים לא יביא לקידום התהליך המדיני בין ישראל לבין הפלסטינים. נהפוך הוא, הוא רק עלול לחזק את הרשות הפלסטינית בסרבנותה לקיים מו"מ ישיר עם ישראל. הסימון יחזק את הגורמים הרדיקלים המקדמים חרמות כנגד ישראל והמכחישים את זכות קיומה".

שרת המשפטים איילת שקד אמרה כי מדובר ב"החלטה אנטי ישראלית ואנטי יהודית. הצביעות האירופאית והשנאה כלפי ישראל עוברות כל גבול. מעניין שבסהרה המערבית או בקפריסין לא נדרשו לסמן מוצרים. השרה בוחנת הפעלת צעדים משפטיים נגד החלטת האיחוד".

גם שר הביטחון משה (בוגי) יעלון תקף את ההחלטה. "זה צעד מביש אשר מעניק פרס לטרור, למפעיליו ולמבצעיו", אמר. "גם אם יש לגורם כזה או אחר באירופה מחלוקת עם מדינת ישראל, ההחלטה היא צביעות לשמה. תמוה שהאיחוד האירופי בוחר לפגוע דווקא בדמוקרטיה היחידה במזרח התיכון שעה שהיא נאבקת בגל טרור, וכשבמקביל במדינות ובישויות סביבנו מוות והרס ומאות אלפי אזרחים נטבחים, ואין פוצה פה.

"ההחלטה הזו לא תקרב משא ומתן עם הרשות הפלסטינית אלא תרחיק אותו; היא לא תבלום טרור אלא תעודד אותו - לא רק בישראל ובמזרח התיכון אלא גם מעבר לו. עצוב שבאירופה יש עדיין לא מעט גורמים שבוחרים לעצום את עיניהם".

"מדובר בהחלטה נפשעת שיכולה לנבוע או מבורות וחוסר היכרות עם השטח ועם החשיבות של איזורי התעשייה בעיקר לכלכלת המשפחות הפלסטיניות, או מאנטישמיות", אמר ראש המועצה האזורית שומרון, יוסי דגן. "עם זאת, אנחנו בהחלט כואבים את היום הזה המוכיח שאירופה לא התקדמה רבות מאז שנות ה-40 של המאה ה-20. היא עדיין שואפת לסמן יהודים. רק השיטה השתנתה".

ארכיון
במשרד החוץ נערכים למאבק בחרם | צילום:

יש גם תומכים בישראל

מנגד, בארגון "שלום עכשיו" הצהירו כי סימון מוצרים מההתנחלויות איננו חרם. "זה מהלך לגיטימי שנועד להפריד בין תוצרת ההתנחלויות לבין תוצרת כחול לבן", אמרו בארגון. "זאת התוצאה של היעדר משא ומתן אמיתי ותחושה שישראל לעולם לא תיפרד מהפלסטינים ורק תמשיך להעמיק את השליטה בשטחים".

עד כה בריטניה, בלגיה ודנמרק כבר החלו בתיוג המוצרים מההתנחלויות, וכעת כל 28 המדינות החברות באיחוד יצטרכו לעשות זאת. מדובר בהישג משמעותי לתנועות החרם על ישראל (ה-BDS). למרות העובדה שמדובר בצעד מנהלתי בלבד - לפחות בשלב זה - ישראל מתכוננת למאבק של ממש בסוגיה.

אין תמונה
סימון מוצרים מההתנחלויות, ארכיון

במשרד החוץ שוקלים גם להשהות ולהשעות הסכמים שונים שלאיחוד האירופי יש אינטרס של ממש בקיומם. בנוסף, יקדם המשרד הממשלתי פעילות ציבורית נגד המהלך האירופי - הן באירופה עצמה והן בארה"ב.

נכון להיום, האיחוד האירופי הוא שותף הסחר הגדול ביותר של מדינת ישראל: סך הייצוא מישראל לאירופה עומד על 72 מיליארד שקלים בשנה. רק פחות מאחוז וחצי מכל זה מיוחס להתנחלויות.