ארצות הברית לא תתמוך בהצעה הפלסטינית החדשה שהוגשה למועצת הביטחון של האו"ם להכרה במדינה פלסטינית - כך אמרה הערב (חמישי) דוברת מחלקת המדינה האמריקנית ג'ן סאקי.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
מוקדם יותר היום פרסם העיתון הירדני א-סביל מפי מקורות דיפלומטיים באו"ם את פרטי המסמך הפלסטיני שמציב לוח זמנים של שנתיים להקמת מדינה פלסטינית. הצעת ההחלטה כוללת 12 סעיפים המפרטים את הצעדים שיש לנקוט כדי להביא לסיום הכיבוש ולהכרה במדינה פלסטינית.
הסעיפים שפורסמו לא לקוחים מתוך מסמך רשמי של האו"ם וייתכן שהם אינם זהים לגמרי לסעיפים שיעלו להצבעה במועצת הביטחון.
זה נוסח ההחלטה הפלסטינית-ערבית שהוגש למועצת הביטחון של האו"ם על ידי הנציג הירדני:
1. המועצה מדגישה את הצורך הדחוף להשיג בתוך פרק זמן שלא יעלה על שנה לאחר קבלת החלטה זו, פתרון צודק וכולל של שלום שישים קץ לכיבוש הישראלי מאז 1967, ויממש את חזון הקמת שתי מדינות עצמאיות, דמוקרטיות ומשגשגות - מדינה ישראלית ולצידה מדינה פלסטינית בת קיימא בעלת ריבונות ורצף טריטוריאלי - שחיות זו לצד זו בשלום וביטחון, במסגרת גבולות מוכרים באופן הדדי ומבחינה בינלאומית.
על מה ידונו במשא ומתן?
2. המועצה מחליטה שהפתרון, שיושג באמצעות משא ומתן, יתבצע על פי הקריטריונים הבאים:
- הגבולות יסתמכו על קווי ה-4 ביוני 1967 ויונהגו סידורי ביטחון, לרבות נוכחותו של צד שלישי.
- כיבוד ריבונותה של המדינה הפלסטינית באמצעות קץ הכיבוש ונסיגה מלאה והדרגתית של כוחות הישראליים תוך תקופת מעבר מוסכמת במסגרת לוח זמנים הגיוני, שלא יחרוג מסוף שנת 2017.
- הבטחת ביטחון ישראל ופלסטין באמצעות מניעה אפקטיבית של איומים ביטחוניים, לרבות איומים שמתפתחים וצומחים באזור.
- פתרון צודק ומוסכם לסוגיית הפליטים הפלסטינים על בסיס יוזמת השלום הערבית, הדין הבינלאומי והחלטות האו"ם הרלוונטיות - ובכלל זה החלטה 194 (החלטת האו"ם המסדירה את מעמדם של הפליטים הפלסטינים, כפי שהתקבלה לאחר מלחמת העצמאות, י.ש).
- ירושלים תהיה בירה משותפת של שתי המדינות ותמלא את השאיפות הלגיטימיות של שני הצדדים ויישמר בה חופש הדת.
- הסדר מוסכם בנוגע לסוגיות העומדות על הפרק הנוספות לרבות סוגיית המים.
פלסטין תתקבל כחברה מלאה באו"ם
3. המועצה מסכימה לכך שהסכם מעמד הקבע צריך לשים קץ לכיבוש ולתביעות משני הצדדים - ולהוביל להכרה הדדית באופן מיידי.
4. יש לקבוע תכנית ולוח זמנים לביצוע סידורי הביטחון ולשים את נושא זה במרכז המשא ומתן, על פי המסגרת שנקבעה בהחלטה זו.
5. המועצה מתכוונת לקדם בברכה את פלסטין כמדינה בעלת חברות מלאה באו"ם, במסגרת לוח הזמנים שנקבע בהחלטה זו.
6. המועצה מאיצה בשני הצדדים לפעול יחדיו ברצינות ובתום לב במאמץ להשיג שלום בדרך של משא ומתן, ולהימנע מכל מעשים של הסתה ופרובוקציה. לכן קוראת המועצה לכל המדינות והארגונים הבינלאומיים לתמוך בצדדים על ידי נקיטת צעדים בוני אמון וסיוע ליצירת אווירה שתועיל למשא ומתן.
המשא ומתן יושק מחדש בוועידה בינ"ל?
7. המועצה קוראת לכל הצדדים לדבוק בהתחייבויות שלהם מתוקף הדין הבינלאומי ההומניטרי, לרבות הסכם ז'נבה העוסק בהגנה על אזרחים בעת מלחמה, שנכנס לתוקף ב-12 אוגוסט 1949.
8. המועצה מעודדת מאמצים להשגת שלום כולל באזור, דבר שייצור הזדמנויות ליחסי שכנות בין כל מדינות המזרח התיכון, ומדגישה בהקשר זה את חשיבות הביצוע המלא של יוזמת השלום הערבית.
9. המועצה קוראת ליצור מסגרת למשא ומתן ונותנת ערבות לסיוע לצדדים, על מנת להגיע להסכם בתוך לוח הזמנים שנקבע ולבצע את כל ההיבטים של הסדר הקבע - לרבות דרישת סיוע מדיני, ותמיכה ניכרת בכל הסידורים שלאחר סיום הסכסוך ובראשם בניית השלום. לשם כך, המועצה מקדמת בברכה את ההצעה לכנס ועידת שלום בינלאומית שעשויה להשיק את המשא ומתן.
להפסיק לבנות בהתנחלויות
10. שני הצדדים נקראים על ידי המועצה להימנע מנקיטת צעדים לא חוקיים חד-צדדים - לרבות הבנייה בהתנחלויות, שעלולה לסכן את פתרון שתי המדינות בהתאם לקריטריונים שנקבעו החלטה זו.
11. המועצה קוראת לבצע מאמצים מידיים לשיפור המצב הבלתי יציב ברצועת עזה, ובכלל זה הגשת סיוע הומניטרי לאזרחים הפלסטינים דרך סוכנויות האו"ם השונות, ובראשן סוכנות הפליטים אונר"א. בנוסף יש לפעול לשיפור המצב ברצועה באמצעות מאמץ כביר לטיפול בבעיות הבסיסיות שהובילו למשבר, ובכלל זה קיבוע הפסקת האש בין שני הצדדים.
12. המועצה קוראת למזכיר הכללי של האו"ם להגיש דוח על יישום ההחלטה המוצגת מידי שלושה חודשים.
13. המועצה מחליטה להשאיר את הנושא פתוח לעיון.