הערב (ראשון) מתכנס שוב הקבינט לישיבה מיוחדת בעקבות הפיגוע בחלמיש והמתיחות בהר הבית, ובמהלכה ראש הממשלה ינסה למצוא פתרון למשבר הדיפלומטי. בעקבות ההצהרה של אבו מאזן מיום שישי על הקפאת המגעים, מקורות ביטחוניים פלסטיניים אמרו לחדשות 2: "קיבלנו הוראה לנתק קשרים עם מקבילינו בישראל למעט מקרים של איום וסכנת חיים".
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
יושב ראש הרשות הפלסטינית אבו מאזן הכריז ביום שישי על הקפאת המגעים עם ישראל בכל הדרגים. לדבריו, הניתוק יימשך עד שישראל תתחייב לבטל את צעדי האבטחה שננקטו בירושלים בשבוע האחרון מאז הפיגוע בהר הבית בשבוע שעבר. ואכן, בשטח ניכר כי התיאום הביטחוני נפגע.
נתניהו נחוש בשלב זה למצות את הצעדים הדיפלומטיים לסיום המשבר: אתמול (שבת) הגיע - או זומן - לביתו של נתניהו שגריר ארצות הברית בישראל דיוויד פרידמן, לאחר שזומן. בשלב זה מסתמן כי בממשל טראמפ, בניגוד לממשל אובמה, לא ממש מתעניינים במתרחש בהר הבית.
האדישות האמריקנית מזכירה את הדיבורים מימי בחירתו של טראמפ, על "הדיל האולטימטיבי" בין ישראל לפלסטינים: למרות ההצהרות, נרשמה התקררות במאמצים ווגם בניסיון שלהם לנסות לפתור את המשבר. ישראל, מצידה, צריכה לנסות ו"לעניין" את האמריקנים עדי שייסיעו לה לסיים את המשבר בהר הבית.
המטרה, עוד מיום חמישי, עוד לפני פרוץ המהומות, היא שהאמריקנים ילחצו ויארגנו ועידה בהשתתפות בכירים ירדנים וישראלים. ועידה טלפונית דומה בהשתתפות המלך עבדאללה, ראש הממשלה נתניהו ונשיא מצרים הביאה לסיום המשבר הקודם בהר הבית בנובמבר 2014.
אגב כך שווה לשים לב כי בנימין נתניהו, שנקט בעבר במדיניות מאוד זהירה ושמרנית בנושאים ביטחוניים - למשל ב"צוק איתן", אז חטף הרבה ביקורת מימין ולא התקפל למולה, וגם במשברים דומים בהר הבית, נוקט כאן עמדה די חריגה: נתניהו יוצא נגד עמדת השב"כ והצבא ומנחה להשאיר את המגנומטרים.
היום השר אריה דרעי התראיין בגלי צה"ל ותקף את השב"כ ואת הצבא. צריך לזכור שדרעי הוא לא שר רגיל מן המניין: לרוב, דרעי הולך יד ביד עם ראש הממשלה בנושאים ביטחוניים, יחד עם כחלון. שניהם, באופן לא מפתיע, תמכו גם הפעם בהותרת הגלאים: העמדה שלהם צפויה להצביע על הכיוון אליו יילך נתניהו.