הדד-ליין להסכם בין אירן לשש מעצמות המערב מתקרב וברקע דיווחים על כך שהושגה "הסכמה עקרונית" להסרת הסנקציות - שמעוררים זעם רב בירושלים. גורמים מדיניים אמרו אמש (שבת) כי ויתורי המעצמות "מפלסים לאירן את הדרך לארסנל של פצצות גרעין תוך עשור אם תעמוד בהסכם".
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"בכל יום שעובר הוויתורים של המעצמות לאירן הולכים וגדלים", הוסיפו הגורמים המדיניים. "ויתורים במנגנון הפיקוח, ויתורים באופן הסרת הסנקציות, ויתורים באשר למספר הצנטריפוגות, המחקר והפיתוח לצנטריפוגות מתקדמות ועוד".
"מדובר בוויתורים בנושאים שהמעצמות הנושאות ונותנות בעצמן סימנו אותם בפומבי כקווים אדומים", טענו הגורמים. "הוויתורים האלה מפלסים לאירן את הדרך לארסנל של פצצות גרעין תוך עשור אם תעמוד בהסכם, ולפצצות גרעין בודדות תוך זמן קצר יותר אם תבחר לעקוף את מתווה הפיקוח שמסתמן כפי שעשתה בעבר".
"מרגע שיוסרו הסנקציות ויזרימו לכלכלת אירן עשרות ומאות מיליארדי דולרים, לא תהיה דרך חזרה", הזהירו מקורביו של נתניהו. "מכונת התוקפנות והטרור האירנית שפועלת בכל רחבי העולם רק תתעצם. אירן היא המדינה המסוכנת בעולם, ומעשיה מסוכנים בהרבה מאלו של דאע"ש".
"אסור לסלול לאירן את הדרך להשגת הנשק המסוכן בעולם ולמלא את קופות הטרור והמלחמה שלה במאות מיליארדי דולרים", קראו הגורמים הישראלים. "אסור שסופה של העסקה הזאת יהיה כמו זה של ההסכם שהושג עם צפון קוריאה".
גורמים דיפלומטים בווינה: גובש מתווה. ארה"ב: יש עוד עבודה
מוקדם יותר אתמול ציטטה סוכנות הידיעות AP גורמים דיפלומטים המעורים בשיחות בווינה, שלפיהם גובש נספח, אחד מתוך חמישה, שמפרט כיצד ומתי יוסרו הסנקציות מהרפובליקה האסלאמית. עם זאת, נציגי המעצמות ואירן טרם חתמו על המסמך.
הגורמים אמרו כי נוסח הנספח הושלם בשבוע שעבר על ידי מומחים מאירן והמעצמות. הם תיארו את סוגיית הסנקציות כאחד מסלעי המחלוקת המרכזיים בין אירן לארצות הברית, שהוביל בסופו של דבר ללחץ הבינלאומי על כלכלת הרפובליקה האסלאמית. בכיר אמריקני לא הכחיש את הדיווח, אך התעקש כי "יש עוד עבודה לעשות".
יחד עם זאת, ברשת "אל-מיאדין" הלבנונית פורסמו פרטים מהמתווה, שלפיהם במקרה שבו יהיו המעצמות מעוניינות להטיל מחדש סנקציות על אירן - יהיה עליהן לפנות ראשית למועצת הביטחון של האו"ם. כלומר, הן לא יוכלו לנקוט הצעד באופן אוטומטי. המשמעות: אחת החברות הקבועות כמו רוסיה או סין תוכל להטיל וטו וכך לטרפד אפשרות של הטלת סנקציות מחדש אם יתברר שאירן מפרה את ההסכם.