שבועיים לדד-ליין - האם השגרירות האמריקנית תועבר לבירת ישראל? בעוד בוושינגטון עדיין שוקלים את הצעדים, בלשכת ראש הממשלה מבהירים כי נתניהו תומך במהלך - ולמעשה קוראים לנשיא ארה"ב טראמפ לעמוד בהבטחת הבחירות שלו. במקביל, בליכוד תקפו את השר נפתלי בנט, שקרא היום (ראשון) לנתניהו ללחוץ על טראמפ לקדם את המהלך.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
"עמדת ישראל נאמרה פעמים רבות לממשל האמריקני ולעולם - העברת השגרירות האמריקנית לירושלים לא רק שלא תפגע בתהליך השלום, אלא להיפך", נכתב בהודעה מטעם ראש הממשלה. בלשכת נתניהו הבהירו כי העברת השגרירות "תקדם את השלום על ידי תיקון עוול היסטורי ועל ידי ניפוץ הפנטזיה הפלסטינית שירושלים היא לא בירת ישראל".
בליכוד הגיבו לדברי בנט ואמרו כי האם נמסר בתגובה: "בליכוד מברכים את בנט על כך שהוא מקפיד לשנן את ההודעות לעיתונות שמוציא ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו ומצטט אותן כאילו היו דרישות שלו. כך עשה בנושאים רבים וכך הוא עושה גם לגבי דרישתו העקבית של רה״מ נתניהו להעברת השגרירות האמריקנית לירושלים".
בנט: "כל הסכם המבוסס על חלוקת י-ם ייכשל"
זמן קצר לאחר שמזכיר המדינה האמריקני רקס טילרסון הסביר מדוע טראמפ עדיין שוקל האם להעביר את שגרירות ארה"ב לירושלים, יו"ר הבית היהודי בנט דרש מראש הממשלה ללחוץ על נשיא ארה"ב בנושא: בסדרת ציוצים כתב שר החינוך: "אני קורא לראש הממשלה להבהיר שאנו מצפים מממשל ארה"ב להעביר את השגרירות לירושלים ולהכיר בירושלים המאוחדת בריבונות ישראל".
בנט טען כי "העברת שגרירות ארה"ב לבירת ישראל מחזקת את ישראל, ומחזקת את הסיכויים לשלום-אמת, מפני שכל הסכם המבוסס על חלוקת ירושלים דינו להיכשל". בנט נימק את החלטתו וכתב כי "כפי ששגרירויות מדינות העולם נמצאות בבירת ארה״ב, וושינגטון, כך הן צריכות להימצא בירושלים, בירתנו מזה 3000 שנה. זו בירתנו הנצחית ואין בלתה".
מזכיר המדינה רקס טילרסון אמר היום כי הנשיא "עדיין בוחן האם העברת שגרירות ארה"ב לירושלים תועיל או תזיק למאמצים להסכם שלום בין הפלסטינים והישראלים". בריאיון לתכנית "פגוש את העיתונות" של רשת NBC חשף טילרסון את השיקולים שעומדים בפני הנשיא בהחלטה על מיקום השגרירות: "הנשיא מאוד זהיר כשהוא מבין כיצד ההחלטה תשפיע על תהליך השלום", אמר טילרסון והדגיש כי הוא מודע לכך שההחלטה של טראמפ תגרור תגובות רבות במזרח התיכון.
בממשל טראמפ מייחסים חשיבות רבה לעמדה הישראלית בנושא: "הנשיא קשוב מאוד בנושא הזה גם לישראלים וגם לפלסטינים, ובוחן האם ישראל רואה בזה כמסייע להליך השלום או להרס", ציין טילרסון.
בתוך שבועיים יידרש הנשיא טראמפ להחליט בנושא, מכיוון שדחיית החוק שמחייב את העברת השגרירות לירושלים פגה ב-1 ביוני. קודמו של טראמפ בתפקיד, הנשיא לשעבר ברק אובמה, היה האחרון עד כה שחתם על הצו לדחיית העברת השגרירות - ובארה"ב כבר דווח כי טראמפ עשוי להאריך את הדחייה בחצי שנה לפחות, על מנת לקיים דיונים נוספים.
שגריר ארה"ב בישראל, דיוויד פרידמן, החליט בשלב זה לעבוד מתוך השגרירות האמריקנית בתל אביב - ולא מהקונסוליה בירושלים. פרידמן, שמחזיק בבעלותו דירה בירושלים, צפוי להמשיך לגור במעון הרשמי של השגריר האמריקני בהרצליה.