ארדואן ונתניהו, ארכיון (צילום: רויטרס, חדשות)
בדרך להסכם? | צילום: רויטרס, חדשות

ההסכם מתקרב? שר החוץ הטורקי מבלוט קבוסוגלו אמר היום (שלישי) בריאיון כי ארצו נמצאת "במרחק פגישה או שתיים מנורמליזציה עם ישראל". הבכיר הביע אמון בכך שניתן יהיה להגיע להסכם, שכולל לפי הדיווחים פיצויים על פרשת המרמרה.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

בריאיון לכלי התקשורת TRT HABER הבהיר השר את אחד העקרונות החשובים עבור טורקיה במשא ומתן: "אנו רואים חשיבות רבה בכך שישראל תסיר את המחסומים שמונעים סיוע מהפלסטינים ומעזה". בדבריו לא התייחס השר מפורשות להסרת המצור על עזה.

בסוף השבוע פורסם כי תת שר החוץ הטורקי פרידון סיניליאוגלו, שניהל את המשא ומתן לנורמאליזציה עם ישראל, בשנים האחרונות הועבר מתפקידו. על פי הדיווח, סיניליאוגלו ימונה לשגריר טורקיה לאו"ם. סיניליאוגלו כיהן בעבר כשגריר טורקיה בישראל וכן היה המתווך במהלך הנסיונות של טורקיה להגיע להסדר בין ישראל לסוריה בשנת 2008.

הממשל באנקרה לא מסר סיבה לשינוי התפקיד לבכיר, אך הצעד ככל הנראה מהווה "ניקוי אורוות" מתקופת ראש הממשלה הקודם דאבוטואלו והזזת "אנשי שלומו". הסכם הנורמליזציה שגיבש צוות המו"מ הישראלי, יחד עם צוות המו"מ הטורקי בראשותו של סיניליאוגלו, מונח על שולחנו של נתניהו תקופה ארוכה - וראש ממשלת ישראל הוא זה שאמור לאשר את ההסכם שיאפשר את החזרת השגרירים לירושלים ולאנקרה. על כן, לא אמורה להיות למהלך השפעה על התהליך המדובר.

הוזז מהמו"מ - לאו"ם (צילום: רויטרס)
הוזז מהמו"מ - לאו"ם | צילום: רויטרס

גם הבכיר שהיה בקשרים עם אירן הועבר מתפקידו

במסגרת השינויים שנעשו במשרד החוץ הטורקי לאחר הקמת הממשלה החדשה הודח גם ראש המודיעין הטורקי (MIT) המקביל למוסד הישראלי, חקאן פידן, שימונה לשגריר בטוקיו. הרחקתו של פידן ממוקדי הכוח היא איתות חיובי לישראל. פידן ידוע בקשריו הטובים עם המודיעין האירני ובעבר פורסם שהמודיעין הטורקי בהנהגתו העביר לאירן מידע על סוכנים ישראליים.

גלנט. חטב עצים באלסקה (צילום: גילי יערי/ Flash90, חדשות)
"ההסכם - אינטרס משותף". גלנט | צילום: גילי יערי/ Flash90, חדשות

 

בשבוע שעבר טען השר יואב גלנט כי "ישראל וטורקיה קרובות להסכם. לדבריו, "ההסכם הזה מהותי לביטחון הלאומי של ישראל, ויש לו משמעויות כלכליות מרחיקות לכת". בכנס התאחדות בוני הארץ הוסיף שר השיכון והבינוי כי "יש לישראל אויבים רבים, אנחנו לא צריכים אויבים נוספים. טורקיה היא אחת מהמדינות המוסלמיות המרכזיות באזור לצד מצרים, סעודיה ואירן".

גלנט ציין כי טורקיה היא "מדינה בעלת עצמה כלכלית ומדינית הממוקמת בין אסיה לאירופה, בדרכה של רוסיה לים התיכון ולאוקיינוס האטלנטי. חשיבותה האסטרטגית של טורקיה גבוהה, הגיע הזמן להסדיר וליישב את מערכת היחסים אתה. ההסכמים בינינו לבין הטורקים מגובשים כמעט בכל ההיבטים. על ישראל לפעול כדי לסייע לעולם המערבי לשמר את הטורקים בצד הנכון".

"איננו רוצים בהיווצרותה של אירן נוספת באזור, זהו אינטרס משותף לנו לארה"ב, לאירופה ולעולם החופשי כולו", הוסיף השר. "טורקיה היא מדינה בעלת כלכלה חזקה ומתאפיינת בכוח אדם חרוץ ואיכותי. יש לנו ניסיון טוב עם חברות בניה טורקיות בארץ. הקול  הקורא שפורסם לחברות בינלאומיות הביא גם חברות טורקיות להתעניינות ונסיון להגיע לעבוד כאן"