אין פריצת דרך בוועידת הפסגה: בתום הדיונים שהתקיימו היום (שישי) בפריז - בוועידה שישראל התנגדה לכינוסה - נוסח מסמך הבנות ללא צעדים משמעותיים לחידוש השיחות בין ישראל לפלסטינים. שר החוץ הצרפתי אמר כי המעצמות פועלות "ליצור תמריצים כלכליים" וגם ערבויות ביטחוניות, על מנת להוביל לחידוש השיחות הישירות בין ישראל לפלסטינים. מנגד, שר החוץ הסעודי שהשתתף בוועידה טען כי "היוזמה הערבית היא הדרך הטובה ביותר" וקיווה שישראל "תקבל שכל" לדבריו.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
לדברי השר הצרפתי איירו, המעצמות מקוות לייצר חבילה "אטרקטיבית לשני הצדדים" עד סוף החודש. שר החוץ הצרפתי איירו אמר במסיבת העיתונאים בסיום הוועידה כי "פתרון שתי המדינות נמצא בסכנה רצינית. אנו מתקרבים לנקודת האל-חזור בה הפתרון כבר לא יהיה אפשרי. המטרה היא לחזור לשיחות מלאות עד סוף השנה".
נתניהו שוחח הערב עם ארו וחזר על עמדותיה של ישראל לפיה כל תחליף למו"מ ישיר וללא תנאים מוקדמים עם הפלסטינים רק ירחיק את השלום. נתניהו טען כי עדיף היה שצרפת ושותפותיה היו מעודדות את אבו מאזן להיענות להזמנת ראש הממשלה לשבת מיד ולדון בכל הסוגיות שעל הפרק בין שני העמים: לדבריו, יוזמה זו עלולה לפגוע במאמצים האזוריים שלהם פוטנציאל להצליח. כמו כן דחה נתניהו את הקמת קבוצות העבודה שידונו באינטרסים החיוניים של ישראל ובראשם הביטחון: "מי שדואג לביטחון ישראל זה מדינת ישראל ולא אף אחד אחר".
"המצב הנוכחי לא יחזיק מעמד זמן רב"
25 שרים ונציגים קראו בוועידה "להדגיש את הצורך במשא ומתן להקמת מדינה פלסטינית". עוד קבעו הבכירים כי המגעים הישירים צריכים להתבסס על החלטות האו"ם הקיימות, הקוראות לישראל לסגת מהשטחים: "הסטטוס קוו הנוכחי לא ניתן לשמירה לאורך זמן". מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי נשמע מסויג בתום הוועידה, ולא התחייב לחזור לסבב שיחות נוסף בסתיו: "נראה, רק עכשיו התחלנו בדיונים".
"ההצעה הסעודית-ערבית עדיין על הפרק"
הנשיא הצרפתי הולנד הזהיר כי ההסלמה במזרח התיכון "מסבכת את המגעים" וגורמת לפתרון שתי המדינות להפוך לדחוף עוד יותר. "האיומים וסדרי העדיפויות השתנו לצערנו", הוסיף ואמר כי רק ישראל והפלסטינים יכולים להחליט על השלום.
עאדל אל-ג'ובייר, שר החוץ הסעודי, אמר כי הבסיס לכל הסכם עתידי הוא היוזמה הערבית משנת 2002 – וקרא לישראל לקבל את עקרונותיה. "יש ביוזמה את כל האלמנטים הדרושים להסכם סופי", אמר. "ההצעה עדיין מונחת על השולחן והיא הבסיס היציב לפתרון הסכסוך – אנחנו מקווים שהתושייה תנצח בישראל, על מנת שהיא תקבל את היוזמה", הוסיף.
שרת החוץ של האיחוד פדריקה מוגריני אמרה כי זו המחויבות של הגורמים "גם באירופה וגם ביתר הקהילה הבינלאומית". היא גם גינתה את פעולות ישראל בשטחים: "הרחבת ההתנחלויות והרס הבתים, האלימות וההסתה מובילה אותנו למסקנה שיוזמת אוסלו בסכנת היעלמות".
בישראל טוענים: "אבו מאזן רק יקשיח את עמדותיו"
הממונה על המשא ומתן מטעם הרשות הפלסטינית סאיב עריקאת בירך על הדיונים: "מה שקרה היום בפריז זה צעד לכיוון הנכון, זה מסר מהקהילה הבינלאומית לישראל שהמצב הנוכחי לא יכול להימשך ושהקיצונים עלולים לנצח. כעת צריך להציב לוח זמנים."
משרד החוץ טען מנגד כי הכינוס בפריז הוא "החמצת הזדמנות - במקום להפציר באבו מאזן להיענות לקריאותיו החוזרות של ראש הממשלה להתחיל מיד מו"מ ישיר וללא תנאים מוקדמים, הקהילה הבינלאומית נענתה לדרישת אבו מאזן".
עוד אמרו בישראל כי שרי החוץ "אפשרו לאבו מאזן להמשיך ולהתחמק ממו"מ ישיר דו-צדדי וללא תנאים מוקדמים. בדפי ההיסטוריה יירשם שהכינוס בפריז רק הביא להקשחת העמדות הפלסטיניות והרחיק את השלום".