הברית האסטרטגית עם ארה"ב בנקודת מבחן: בכיר אמריקני הודה אמש (חמישי) כי הבית הלבן "שוקל ברצינות ובזהירות" לתמוך בהצעות פתרון הסכסוך בין ישראל לפלסטינים - גם באלו המנוגדות לעמדת ירושלים. בחודשים הקרובים צפויות להעלות הצעות במועצת הביטחון שנועדו לכפות מהלך על ישראל - והדריכות המדינית סביב הצעות אלו רבה. במקביל, שליח האו"ם למזרח התיכון מזהיר מההסלמה שעשויה לסכל את פתרון שתי המדינות ואת הרגיעה.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
על פי הדיווח במספר כלי תקשורת בארה"ב, ממשל אובמה "שוקל באופן פתוח" צעדים שיתמקדו בהפעלת לחץ על ישראל - זאת בעקבות התסכול הרב בוושינגטון מהקיפאון המדיני. מנגד, חלק מידידי ישראל בקונגרס זועמים על המהלך המתוכנן וטוענים: "וושינגטון מתכוננת לנטוש את ישראל באו"ם".
בכיר נוסף בוושינגטון טען כי ארה"ב אינה מחויבת להטיל וטו על החלטה נגד ישראל: על פי הדיווחים, הרשות הפלסטינית תגיש למועצת הביטחון הצעה לגנות את פעילות ישראל בהתנחלויות. כמו כן, צרפת צפויה להגיש הצעה רשמית לקביעת מסגרת זמנים להסכם.
קריאה לאובמה: הטל וטו על צעד חד צדדי
גורם במחלקת המדינה האמריקנית הבהיר כי "לא התקבלו החלטות עד כה", אך ציין כי הופצו מספר טיוטות בנושא ו"הממשל פתוח לשקול ולדון בהצעות נוספות". הגורם שהתראיין באופן אנונימי הוסיף: "נשקול את מחויבותנו העתידית ונקבע כיצד עלינו לקדם באופן יעיל את המטרה שכולנו שואפים אליה - פתרון שתי מדינות, זו לצד זו". מנגד, דובר במחלקת המדינה טען כי ארה"ב "מתנגדת" לצעדים נגד ישראל.
בתוך כך, חברי קונגרס אמריקנים ביקשו מנשיא ארצות הברית ברק אובמה להטיל וטו על כל יוזמה של האו"ם לפתרון הסכסוך הישראלי-פלסטיני: במכתב ששיגרו לנשיא 328 חברי בית הנבחרים - בהם גם רפובליקנים וגם דמוקרטים - נכתב כי יוזמה חד-צדדית באו"ם עלולה למנוע את חידוש המשא ומתן הישיר בין ישראל לרשות הפלסטינית ועל כך יש להמנע ממנה. המחוקקים הוסיפו כי הם נותרו מחוייבים לפתרון שתי המדינות.
"הבנייה והטרור חותרים תחת הסיכוי לשלום"
אך בעוד הדיונים על קידום פתרון שתי המדינות נמשך, שליח האו"ם לאזור מזהיר מקריסת האפשרות להסכם: ניקולאי מלאדנוב, המתאם המיוחד של האו"ם במזרח התיכון, פרסם אמש מכתב מודאג מההסלמה והקיצוניות באזור: "מגמות מדאיגות חותרות תחת הסיכוי לפתרון של שתי מדינות, האפשרות להסכם נמצאת בסכנה".
השליח ציין מספר גורמים שלדעתו אחראיים להידרדרות המדינית: סבב האלימות, הפעילות של ישראל בהתנחלויות, הריסת הבתים, ההסתה הפלסטינית והמשבר הפוליטי ברשות. הדוח המלא יוצא בשבוע הבא בפגישה מיוחדת בבריסל, אך מלאדנוב החליט להתריע עוד קודם לכן על הסכנות הנשקפות ועל הקיפאון המדיני.
"בצד הישראלי, הדוח מציג מגמה מדאיגה של עלייה בפעילות הישראלית בשטחים וניסיונותיה להגביר את שליטתה בגדה המערבית. הריסת הבתים הוכפלה ואדמה סופחה באזור עמק הירדן", ציין השליח. "המשבר ההומניטרי בגדה וברצועת עזה מחריף, והעימותים החמושים הובילו להידרדרות נוספת".