וונדי שרמן, תת מזכיר המדינה האמריקני ומי שעומדת בראש צוות המשא ומתן האמריקני עם אירן, קיימה אחר הצהריים (שני) תדרוך טלפוני מיוחד עם כתבים מדיניים בישראל בניסיון לפנות לדעת הקהל הישראלית ולשכנע בדבר נחיצות עסקת הגרעין עם אירן.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"הדאגות של ראש הממשלה נתניהו והדאגות בישראל לגיטימיות", אמר שרמן, אך הדגישה כי ההסכם הוא החלופה הטובה ביותר כדי למנוע מאירן נשק גרעיני. שרמן הדגישה כי הממשל האמריקני ממשיך לעמוד לצד ישראל ומכבד את הכרעת העם בבחירות.
לדברי שרמן, בניגוד לפרסומים באירן, הסנקציות הכלכליות נגד הרפובליקה האסלאמית יוסרו בהדרגה - "על פי קצב היישום של ההסכם" - והפיקוח על תכנית הגרעין שלה יהיה חודרני ומקיף ויכלול כל מתקן חשוד. שרמן הבהירה כי ארצות הברית תציע לישראל חבילת סיוע צבאי על מנת לענות על החשש שלה מפני תכנית הגרעין.
"אנו מכבדים את ראש הממשלה נתניהו והוא היחיד הקובע את צורכי הביטחון של ישראל", אמרה. "יחד עם זאת, ארצות הברית פועלת כדי למנוע סכנות ביטחוניות לישראל ולדעתנו החלופה המעשית היחידה למניעת נשק גרעיני מאירן היא הסכם העקרונות שגובש בלוזאן".
בנוגע לחלופות להסכם עם אירן, התייחסה שרמן לאפשרות של תקיפה צבאית נגד מתקני הגרעין וטענה בתוקף כי מהלך כזה היה מסיג את תכנית הגרעין לאחור רק בטווח של שנה עד שלוש שנים. "ההסכם משיג הרבה יותר - הקפאה והסגה של התכנית ביותר מעשור".
הוסר האמברגו על טילים מתקדמים לאירן
אחר הצהריים דיווחה סוכנות הידיעות רויטרס כי נשיא רוסיה ולדימיר פוטין הסיר את האיסור על מכירת מערכת הטילים המתקדמת S-300 לרפובליקה האסלאמית.
על פי הודעת הקרמלין, מוסקבה הסבירה כי ביטלה ב-2010 חוזה לאספקת מערכת הנ"מ המתקדמת בעקבות לחץ בינלאומי של המערב, שלאחריו הגיעו גם הסנקציות של האו"ם על אירן.
מדובר במערכת טילים מתקדמת מתוצרת רוסיה שבעבר דווח במוסקבה התכוונו למכור גם לאירן וגם לסוריה. ישראל הפעילה לחץ כבד על רוסיה כדי שלא תספק את הטילים לאירנים. כבר לפני כשלושה חודשים דיווחה רשת "אל מיאדין" בלבנון על כך שאירן ורוסיה הגיעו להסכמה להשלים את עסקת מכירת הטילים המתקדמים.