לא ברור כמה ממשלת נתניהו הרביעית שקמה אמש מחויבת לתהליך המדיני, אבל בצד הפלסטיני כבר מבהירים מה עמדותיהם ביחס למשא ומתן: יושב ראש הרשות הפלסטינית אבו מאזן, התייחס היום (שישי) להקמת הממשלה החדשה בישראל - והבהיר מהם תנאי הרשות לחידוש השיחות.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"החזרה לשולחן המשא ומתן דורשת שלושה עקרונות בסיסיים", הבהיר אבו מאזן: "הפסקת פעולות ההתנחלות, שחרור האסירים - ובפרט הפעימה הרביעית של האסירים שנשפטו לפני אוסלו".
אבו מאזן אף הציב מסגרת זמן לחידוש המשא ומתן עם ישראל - במידה ואכן יתממש כשבירושלים מכהנת ממשלת ימין מובהקת: "על המשא ומתן להימשך שנה ותוצאתו תהיה קביעת לוח זמנים לסיום הכיבוש לתקופה שלא תחרוג מסוף שנת 2017".
גם בחמאס סיפקו התייחסות לממשלת נתניהו החדשה. בכיר התנועה ברצועה איסמעיל הנייה אמר כי "האג'נדה של הממשלה הזו היא אג'נדה תוקפנית והיא טומנת בחובה משמעויות מסוכנות רבות לעם שלנו ולעמנו שבשטחי 48". לדבריו, יש מי משרי הממשלה שמדברים על גירוש העם הפלסטיני, על יהדותה של המדינה ו"לא מאמינים אפילו במה שנקרא פתרון שתי המדינות".
אובמה: "פתרון שתי המדינות נראה רחוק כעת"
הלילה התייחס גם נשיא ארצות הברית ברק אובמה להקמת הממשלה החדשה בישראל ואמר כי חלק מהשרים החברים בה מרחיקים את האפשרות להסכם שלום במזרח התיכון. את הדברים אמר אובמה במהלך פגישה עם מנהיגי המפרץ הפרסי בוועידת פסגה שנערכת בימים אלה בקמפ דיוויד.
אובמה אמר כי "הסיכוי להסכם שלום בין ישראל לבין הפלסטינים נראה רחוק עכשיו". הוא ציין כי אחת הסיבות לכך היא מספר חברים בממשלה החדשה שהושבעה אמש, שאינם שותפים לחזון שתי המדינות. יחד עם זאת הנשיא האמריקני הבהיר כי הוא עדיין מאמין שפתרון הסכסוך הוא חיוני למען השגת השקט באזור, וכי הסכם שלום הינו הדרך הטובה ביותר להבטיח את ביטחונה של ישראל.
בתחילת השבוע אמר הנשיא האמריקני בריאיון שהעניק לעיתון "א-שרק אל-אווסט" כי לא ויתר על רעיו שתי המדינות. במהלך הריאיון קרא אובמה לשני הצדדים להראות נכונות. "אנחנו פונים כעת לממשלה הישראלית החדשה ולפלסטינים, ומבקשים: הביעו את מחויבותכם לתהליך ולפתרון שתי המדינות דרך הפעולות בשטח ודרך התוויית מדיניות", אמר אובמה.