ראש הממשלה בנימין נתניהו שוחח הערב (שלישי) עם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין והביע את מורת רוחה של ישראל מההחלטה למכור מערכות טילי S-300 לאירן. ראש הממשלה הדגיש: "צעד זה רק יגביר את תוקפנותה של אירן באזור ויערער את הביטחון במזרח התיכון".
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
על פי סוכנות הידיעות רויטרס, פוטין אמר לנתניהו בתגובה כי מערכת ה-S-300 היא בעלת יכולות הגנתיות בלבד ואינה מהווה איום על ישראל. דברים מצטרפים לדברים שאמר אתמול שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב: "מערכת ה-S-300 אינה מיועדת בשום אופן להתקפה ולכן אינה מעמידה בסכנה אף אחת ממדינות האזור, לרבות מדינת ישראל".
מוקדם יותר היום אמר מזכיר מועצת הביטחון העליונה של אירן עלי שאמחאני, השוהה במוסקבה, כי עסקת מכירת טילי ה-S300 לארצו כבר סוכמה והטילים יישלחו לאירן בתוך שמונה חודשים לכל היותר - כלומר עוד לפני סוף שנת 2015.
שאמחאני אמר לסוכנות הידיעות הרוסית אינטרפקס כי הדרך למשלוח הטילים נסללה. הדברים הללו נאמרים יממה לאחר הודעת נשיא רוסיה פוטין כי הוא הסיר את האיסור על מכירת מערכת הטילים לאירן. שר ההגנה של אירן הגנרל חוסיין דאקאן אמר כי ההוראה של פוטין היא חלק מהרחבת שיתוף הפעולה בין רוסיה ובין אירן בתחומים נוספים. "הרחבת שיתוף הפעולה ההדדי בינינו תורם לביטחון וליציבות של האזור", הוסיף.
"כישלון ישיר של הסכם לוזאן"
בישראל זועמים על העסקה המתגבשת וטוענים כי מדובר בכישלון ישיר של ההסכם עם המעצמות. "אירן ממשיכה להתחמש ולחמש", אמר היום שר הביטחון משה יעלון. " העסקה של ה-S-300 שאנחנו שומעים עליה כעת, האישור הרוסי לחדש את העסקה שהוקפאה בשנים האחרונות - זו תוצאה ישירה של הסכם המסגרת שהושג בלוזאן".
יעלון ציין כי בדיוק מפני עסקה מהסוג הזה התריעה ישראל לפני שסוכמו ההבנות עם אירן. "כבר ברור שמוסרות סנקציות, וזו אחת מהן", אמר. "במקביל, האירנים ממשיכים לחמש את הגורמים סביבנו. הם מחמשים את חיזבאללה בצפון, תומכים בלחימה בסוריה ובחות'ים בתימן. הנושא הזה בכלל לא נדון וזה אחד החורים הגדולים ביותר בהסכם. זה בהחלט מטריד מאוד ואני מקווה שעוד יהיה זמן בחודשים הקרובים לתקן את זה".