האם עיר הבירה של ישראל כבר מחולקת? רוב הציבור היהודי בישראל - 61% - סבור שזהו המצב בפועל, למרות שהפוליטיקאים מרבים לדבר על "ירושלים מאוחדת לנצח נצחים". על פי מדד השלום החודשי של אוניברסיטת תל אביב והמכון הישראלי לדמוקרטיה, מדובר בשינוי עמדה מהותי - מכיוון שבתחילת העשור הקודם רוב הציבור היהודי בארץ טען שירושלים לא מחולקת.
לעדכונים נוספים ולשליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
מהמדד, המתפרסם מדי חודש, עולה כי חל שינוי ניכר בעמדת הציבור היהודי בנוגע לירושלים בשנים האחרונות שהגיע לשיא משמעותי בחודש פברואר. כצפוי, בקרב מצביעי השמאל יש רוב גדול בהרבה לעמדה זו: 88.5% ממצביעי המחנה הציוני ו-85% ממצביעי מרצ תמכו באמירה לפיה העיר מחולקת. תומכי הליכוד חצויים בנושא, ורק 13% מתומכי ש"ס הסכימו עם האמירה. גם אצל ערביי ישראל יש רוב דחוק לעמדה זו: 47% לעומת 43%.
ב-1999, לשם השוואה, 49% מהיהודים טענו שירושלים אינה מחולקת לעומת 44% שהסכימו עם האמירה. ו 49% כי ירושלים אינה מחולקת לעומת 44% שסברו הפוך. בנוסף, ציינו במכון הישראלי לדמוקרטיה, 57% מהיהודים טענו במדד שאין קשר בין אפליית תושבי מזרח ירושלים לבין מעורבותם בגל הטרור: בקרב אזרחי ישראל הערבים, 52% סבורים כי קיים קשר בין הקיפוח בתשתיות, בריאות וחינוך לבין המעורבות בטרור - בעוד 29% סבורים שאין קשר בין הדברים.
המדד עסק בחודש האחרון גם בסוגיה בוערת נוספת - טוהר הנשק ומידת השימוש בכוח, בעקבות דבריו של הרמטכ"ל גדי איזנקוט. 90% מהנשאלים היהודים אמרו כי כי צה"ל פועל בצורה מוסרית נגד הטרור וכהביקורת על ישראל בעולם בהקשר של התמודדות עם הטרור אינה מוצדקת, ו-83% מהציבור הערבי תמך גם כן באמירה כי צה"ל פועל באופן מוסרי. כמו כן, 50% מהציבור היהודי אינם מסכימים עם אמירתו של הרמטכ"ל איזנקוט לעומת 47.5% שמסכימים עם הרמטכ"ל.
מי עדיף לישראל - נשיא דמוקרטי או רפובליקני?
עוד עולה מהמדד כי רוב הציבור היהודי (77%) הסכים עם אמירתו של המפכ"ל אלשיך לפיה אין להשוות בין האבל של משפחות פלסטיניות לזה של משפחות שכולות ישראליות. גל הטרור המתמשך מגביר את החשש של הנשאלים מכך שיקיריהם ייפצעו: רוב הציבור היהודי (66%) ורוב הציבור הערבי (73%) חוששים כי הם או מישהו מקרוביהם ייפגע בגל הטרור הנוכחי.
עוד נשאלו המשתתפים במדד על הבחירות לנשיאות ארצות הברית, ורובם העריכו כי טראמפ ידידותי לישראל. לא נרשמה הסכמה בציבור היהודי בנוגע לשאלה האם עדיף נשיא רפובליקני (34%) או דמוקרטי (28%). 37% מערביי ישראל שהשתתפו במדד טענו כי נשיא דמוקרטי יהיה יותר פרו-ישראלי ורק 23% טענו כי נשיא רפובליקני יהיה עדיף לישראל.
רוב הציבור היהודי (40.5%) אמרו כי הילרי קלינטון היא המועמדת הדמוקרטית העדיפה לישראל, לעומת 16.5% בלבד שסבורים כי סנדרס עדיף מבחינתה של ישראל. לעומת זאת, 61% מהציבור היהודי העריכו שעמדתו של המועמד הרפובליקני דונלד טראמפ ידידותית לישראל בעוד 14% בלבד חושבים להיפך.
הסקר נערך על ידי פרופ' אפרים יער מאוניברסיטת תל-אביב ופרופ' תמר הרמן מהמכון הישראלי לדמוקרטיה, והתבצע בין התאריכים 28 בפברואר ל-1 במרץ 2016. 600 מרואיינים, המהווים מדגם ארצי מייצג של כלל האוכלוסיה הבוגרת בישראל, השתתפו בסקר.