לאחר שהממשל האמריקני הודיע כי "יעריך מחדש את יחסיו עם ישראל" בעקבות תוצאות הבחירות לכנסת - האם ממשל אובמה נוקט בצעד ראשון ודרמטי? על פי דיווח בסוכנות הידיעות רויטרס, נציגי ארה"ב לא יתמכו בישראל במהלך דיון שייערך היום (שני) במועצת זכויות האדם של האו"ם, על הפרות שבוצעו לכאורה בשטחי יהודה ושומרון. במשרד החוץ דוחים את הדיווח מכל וכל, וטוענים כי הנציגים האמריקניים ייעדרו - דווקא לבקשת ישראל.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
הצעד האמריקני יתקיים במהלך דיון בפורום שבו משתתפות 47 מדינות, שצפויות להצביע בעד גינוי ישראל. "המשלחת האמריקנית לא תדבר היום על פלסטין", אמר היום דיפלומט אמריקני בכיר. לטענת משרד החוץ, ישראל ביקשה מארה"ב לא להשתתף בדיון כדי שיהיו כמה שפחות מדינות שותפות לדיון תחת סעיף 7 שמייחד לרעה את ישראל במועצה לזכויות אדם.
במשרד החוץ טענו בתוקף כי הידיעה שפורסמה בסוכנות הידיעות רויטרס אינה נכונה וכי ציטוט ההתבטאות של הדובר האמריקני מטעה. "האמריקנים לא משתתפים מדי שנה בדיון הזה שמייחד את ישראל לרעה לבקשת ישראל, כפי שמזכיר המדינה האמריקני הצהיר לפני שלושה שבועות בפתח מושב המועצה".
במשלחת האמריקנית למועצת זכויות האדם טוענים כי אין שינוי בתמיכתם בישראל: "ארה"ב לא הגיבה לטענות נגד ישראל במועצה בטענה כי סעיף 7 למגילת היסוד שלה (המייחד את ישראל משאר העולם) אינו לגיטימי. חוסר ההשתתפות של ארה"ב תואם את עמדתנו בעבר. אנו עדיין מוטרדים מאוד מסדר היום של המועצה המוטה נגד ישראל ובהחלטות החד צדדיות שלה".
בנוסף מדגישים במשרד החוץ כי היום אמור להיות מוגש במועצה דוח שאבאש על פשעי מלחמה שכביכול התרחשו במהלך מבצע "צוק איתן". בעקבות התפטרותו של יו"ר הוועדה וויליאם שאבאס, נדחתה הגשתו בשלושה חודשים. ישראל הרשמית כזכור החליטה שלא להתייחס לוועדה, שאותה הגדירה כבעלת דעה מוקדמת ושלילית על המדיניות הישראלית.
אובמה הזהיר: "צריכים לשקול מחדש את האופציות"
אתמול התייחס הנשיא האמריקני אובמה לתוצאות הבחירות בישראל בריאיון לאתר "האפינגטון פוסט", ולמערכת היחסים המתוחה עם ראש הממשלה הנבחר נתניהו. ברמז באשר לצעדים האמריקניים הצפויים, סירב אובמה לומר אם ארצו תמשיך להטיל וטו בנושא הפלסטיני באו"ם, נושא שבו נהגה להתייצב לצד ישראל באדיקות.
במהלך הריאיון נשאל אובמה על דברים שאמר ראש הממשלה לאתר NRG, בהם הצהיר כי אם ייבחר לא תקום מדינה פלסטינית במהלך כהונתו. נתניהו אמנם חזר בו מהדברים, אך את הנשיא האמריקני זה לא סיפק. "אנו מאמינים שנתניהו התכוון לכך שלא תוקם מדינה פלסטינית בקדנציה שלו", אמר אובמה, "וזאת הסיבה שאנו צריכים לשקול מחדש את האופציות הזמינות לנו כדי להבטיח שלא נראה הידרדרות באזור".
אובמה התייחס גם לשיחת הטלפון עם נתניהו, שבה בירך אותו על בחירתו. "הסברתי לו כי אנחנו עדיין מאמינים שפתרון שתי המדינות הוא הדרך היחידה להבטיח את ביטחונה של ישראל לטווח הארוך, אם היא רוצה להישאר מדינה יהודית ודמוקרטית", סיפר הנשיא האמריקני. "הסטטוס-קוו הנוכחי לא ניתן לשימור לדעתנו, הרחבת ההתנחלויות אינה מתכון ליציבות באזור".