עשרות מתושבי הנגב ודרום הארץ מצאו להם בימים האחרונים תחביב חדש ומסוכן: איסוף חלקי רקטות גראדים. בשמונת ימי המבצע נורו לעבר ישובי הנגב והדרום כ-1400 רקטות גראד וקאסם. הראשונים להגיע לזירה תוך סיכון חייהם הם החבלנים ובימים האחרונים הם נדהמו לגלות שבזירות מסוימות, בעיקר רחוקות ממוקדים עירוניים, הקדימו אותם אזרחים וגנבו חלקי רקטות גראד כתחביב.
לדברי החבלנים, האספנים מגיעים לשטחים פתוחים ואתרי טבע שהיו בהם נפילות ולוקחים הביתה חלקי גראד כמזכרת. אחד מהם הוא ח', תושב באר שבע. "הייתי בכמה מקומות שהיו נפילות", הוא אומר, "ראיתי שם חלקי גראד, אז לקחתי הביתה למזכרת מהמלחמה. יש לי כבר אוסף של 20 חלקים״. לדבריו, כמה מחבריו מחזיקים בבתיהם חצאי גראדים כפריט לקישוט בסלון או בחדר העבודה. "אנחנו קבוצה של משוגעים לדבר", הוא אומר, "כבר נהיינו מומחים ולפי רעש הפיצוצים אנחנו יודעים פחות או יותר איפה נפל הגראד ומחפשים אותו".
נעזרים ברכבי שטח להגיע לגראדים
חובבי הגראדים נעזרים ברכבי שטח כדי לאתר את מוקדי הנפילות. גם גנבי המתכות לוקחים חלק מאיסוף חלקי הגראד וממהרים להגיע למקומות נפילה בשטחים פתוחים. על פי נתוני המשטרה רק כ-20 אחוז מכלל הרקטות והפצמ״רים שנחתו בישראל אותרו על ידי השוטרים. השאר נמצאים עדיין בשטח הפתוח, באתרי טבע ועוד. במשטרה מעריכים כי עם סיום הקרבות, חלק גדול מהרקטות והפצמ״רים יאותרו על ידי מטיילים, רוכבי אופניים, רועי צאן, עוברי אורח וחיילים.
מפקד יחידת החבלה במשטרת מרחב הנגב, רפ״ק עמיר סופר, תוקף את תופעת אספני הגראדים שלטענתו מסכנים את חייהם ומשבשים את עבודת החבלנים. "הגענו כמה פעמים לזירות ותפסנו על חם אזרחים שמנסים לקחת חלק מהגראד. במקרים של נפילות רחוקות, קרה שהגענו למצאנו שחלק מחלקי הגראד כבר נלקחו", טוען רפ״ק סופר, "אני באמת צריך להסביר מדוע זו תופעה מסוכנת? אותם אספנים מסכנים את חייהם. אם מדובר בנפל, הרי שהוא יכול להתפוצץ מכל מגע. לפעמים גם אם הרקטה התפוצצה, נותר בה מעט חומר נפץ שיכול לגרום נזק אדיר. חבל שיש אזרחים שבשביל ריגוש, לא מוכנים להפנים את הסכנה שבאיסוף חלקי רקטות".
לדברי רפ״ק סופר, מעבר לסיכון חייהם, מדובר בהפרעה של ממש לעבודת החבלנים וכוחות הבטחון. "לקיחת חלקי רקטות משבשת לנו את העבודה", הוא אומר, "חשוב לנו לדעת את חלקי התחמושת וחומרי הנפץ לטובת עבודת מודיעינית מאוחר יותר".