ביום הבחירות האחרונות לכנסת, ד"ר יעקב וינרוט מבכירי עורכי הדין בישראל, קיבל שיחת טלפון מבהילה. "עורך הדין וינרוט", אמר נציג הפרקליטות, "החלטנו להעמיד אותך לדין באשמה של מתן שוחד".
"זה טלפון שלא שוכחים אותו", מספר וינרוט. "חוץ מבשורה על מוות או על מחלה קשה, זה הטלפון הקשה ביותר. יש בהתחלה מנגנון של חורבן נורא שאדם צריך להיזהר מפניו, לא להיגרר לתוך התוהו. ומיד אחרי זה מתפתח מנגנון חזק מאוד של הגנה. מנגנון של תגובה מעשית".
וינרוט ארגן מיד צוות הגנה מפואר. שלושה משרדי עורכי דין מובילים ייצגו אותו. צוות ההגנה מנה לא פחות מ-14 עורכי דין. "הייתה התגייסות, ממש התגייסות לטובתי. השופטים שהכירו אותי תמכו בי לאורך כל הדרך. הם האמינו בי מן היום הראשון. דווקא בשדה שלי זכיתי לתמיכה שקשה לתאר אותה", שיחזר וינרוט.
וינרוט: "הייתי נינג'ה כללית"
וינרוט ייצג את פקיד השומה הבכיר שוקי ויטה בענייניו האישיים. הפרקליטות טענה בכתב האישום כי וינרוט גבה מוויטה שכר טרחה נמוך מאוד, ויטה בתמורה חתם על שומות חריגות עם לקוחותיו האוליגרכים של וינרוט, מיכאל צ'רנוי וארקדי גאידמק. "מה שטענתי זה ששוקי ויטה נמצא אצלי באותו טווח שכר טרחה של שכירים שנכנסו אליי למשרד ושל אנשים שאני הזדהיתי עם עניינם. אני לא גובה מאנשים עשירים או מאנשים שהם עשירים מאוד, את מה שאני גובה משכיר יום שנכנס אליי. זה לא היה סוד. אנשים ידעו את זה. אנשים בברנז'ה יודעים מזה, אנשים בפרקליטות ידעו מזה".
על הטענות שעלו במשפט סביב סכומי שכר הטרחה שגבה שנעו סביב ה-15 מיליון שקלים, וה-20 מיליון שקל, הוא אומר: "בעניין הזה, זה אחד השקרים הגדולים שהתנפצו במשפט. הרי אמרו שאני קיבלתי את זה על הסכמי המס. אני, את הכסף הזה קיבלתי על טיפול מקיף וכולל של שני אנשים שהיו נרדפים, לא רק על ידי הרשויות במדינת ישראל, אלא נרדפים כמעט בכל תחום גיאוגרפי שאתה מכיר. אלה היו אנשים בעלי רכוש של מיליארדים. אלה היו אנשים שלקחו אותי לא רק כדי לפתור בעיה מסוימת, אלא כאיזה... נגיד בשפה העממית, איזה נינג'ה כללית שלהם. וכן, מאנשים כאלה גביתי שכר טרחה".
המשפט התנהל שנתיים. בכל אותו הזמן דוקטור וינרוט חדל לייצג לקוחות. "אני גזרתי על עצמי מטעמים של היגיינה משפטית והיגיינה ציבורית לא להופיע בבתי המשפט בתקופה שבה אני הייתי נאשם. לא הופעתי. לא רק שלא הופעתי, אני גם... אני מורה באוניברסיטה, אני מלמד ותיק, מאז שהייתי סטודנט באוניברסיטה, עוד בתקופת היותי סטודנט התחלתי ללמד. הדרתי את עצמי משם".
וינרוט: "אני יודע מה תהיה התוצאה בערעור"
הישיבה על ספסל הנאשמים הייתה קשה לווינרוט. הוא, הדוקטור למשפטים שהכשיר רבים מפרקליטי הצמרת, שהעמיד דורות של תלמידים בפקולטה למשפטים באוניברסיטת תל-אביב, לפתע נאשם. לא פעם, כך פורסם במהלך הדיונים, תקף באופן אישי את התובעת בתיק, עורכת הדין שרון כהנא. באחד המקרים הזהיר אותה: "את עוד תבכי בגללי".
השבוע הסתיים המשפט. וינרוט זוכה מכל האישומים נגדו, ממתן שוחד, מהלבנת הון. ברגע הקראת הכרעת הדין היה רושם שהוא מתקשה שלא לבכות. הכול הימרו שאם יזוכה ייצא במתקפה קטלנית על הפרקליטות ובעיקר על פרקליט המדינה משה לדור, שעמד מאחורי הגשת כתב האישום נגדו. אבל וינרוט הפתיע בתגובה מתונה.
"השעה הזאת היא שעה של תודה. אני לא רוצה למהול בה שום דבר אחר ואני אודה לכם אם בזה נסיים. אני אומר לך עם יד על הלב... אני אדיש לשאלת הערעור. אני יודע מה תהיה התוצאה בערעור. היא תהיה תוצאה הרבה יותר חדה מאשר פסק הדין שניתן על ידי כבוד השופט נויטל".
בתגובה לטענותיו של עורך הדין ויינרוט אומרים בפרקליטות המדינה, כי הם פעלו בתיק זה כמו בכל תיק אחר, על פי המבחן המקובל שהוא אחד ויחיד להגשת כתב אישום, הן לפשוטי עם הן לשועי ארץ, והמבחן הוא הסיכוי הסביר להרשעה. העובדה שזיכויו של וינרוט הוא מחמת הספק מוכיחה שכתב אישום זה היה ראוי לבירור בבית המשפט, והפרקליטות לא תירתע להגיש כתבי אישום גם בעתיד מקום בו תשתכנע כי מוצדק לנהוג כך.