ביום שאחרי ביטול חוק טל בבג"ץ, קיים הבוקר הפורום לשוויון בנטל תדרוך עיתונאים, בו הוכרזו עקרונות הצעת החוק החדשה שתוגש מחר לכנסת. את תדרוך העיתונאים העברנו בשידור חי באתר האינטרנט של חדשות 2.
עו"ד איתי בן חורין, איש הפורום לשוויון בנטל ומיוזמי העתירה נגד חוק טל, פתח את תדרוך העיתונאים. "אתמול הוחלט שחגיגת ההשתמטות מסתיימת", אמר. "הפסיקה של בג"ץ היתה מאוד ברורה: חוק טל אינו חוקתי, אינו שוויוני ואסור להאריכו. אנחנו ממשיכים את המאבק - בהיבטים המשפטיים, הציבוריים והפוליטים".
"במדינת ישראל כל אזרח צריך לשרת - בשירות צבאי או אזרחי", המשיך עו"ד בן חורין. "המדינה חייבת לפתח מסגרות שיאפשרו לכולם לשרת. מי שייתן יותר - יקבל יותר. אנחנו מצפים שכולם יירתמו לכך".
לאחר מכן פנה בן חורין למגזר החרדי. "איננו נגדכם, אנחנו בעדכם. לא ויתרנו עליכם, אל תוותרו עלינו", אמר. "אנחנו רוצים שתהיו חלק מהחברה הישראלית, אנחנו רוצים לתת לכם להשתלב, שתהיה לכם מכסה של אנשים שילמדו - אבל אין לנו ברורה. אחוזי החרדים שלא מתגייסים ממשיכים לעלות, ומדינת ישראל לא יכולה לעמוד בכך. נמשיך במאבק עד הניצחון. החגיגה מסתיימת, לא נקבל הארכה של חוק טל - אפילו בדקה".
עידן מילר מהפורום לשיוויון בנטל, סיפר על המשך הפעילות המשפטית לאישור הצעת החוק. "ניפגש בקרוב עם נציגים ממרצ ומישראל ביתנו על מנת להשיג את תמיכתם בהצעת החוק", אמר. "זאת הצעה מידתית, מדברת על ישימות של החוק בתוך חמש שנים. יישארו גם כאלף חרדים שימשיכו ללמוד".
רן חורש, מיוזמי מכתב השמיניסטים, סיפר כי מחר בשעה 18:30 תיערך עצרת בבית אריאלה בתל אביב, בהשתתפות אישי ציבור - שתביע תמיכה בביטול חוק טל.
עשרות שנים של מחלוקת
עשור של ויכוח ציבורי נוקב הסתיים אמש בהחלטה דרמטית של בג"ץ לבטל את החוק הפוטר חרדים מגיוס לצבא, שזכה לכינוי חוק טל. ברוב של שישה שופטי בית המשפט העליון, הוחלט כי החוק איננו חוקתי ונכשל במטרתו לעודד את גיוסם.
כך נולד החוק השנוי במחלוקת: חוק טל הוא תוצאה של פסק דין קודם של בג"ץ לפני 14 שנים, שקבע כי לשר הביטחון אין סמכות לפטור את רבבות תלמידי הישיבות משירות צבאי.
ארבע שנים של מאבק לאחר הבג"ץ ההוא, ובעקבות מסקנות ועדת טל בראשות השופט בדימוס צבי אלימלך טל, חוקקה הכנסת את חוק טל בשנת 2002, לפיו כל תלמיד ישיבה ייצא ל"שנת הכרעה", שבה יוכל לצאת לעבוד או להישאר ללמוד. אם יבחר לעבוד - הוא יתגייס לשירות צבאי או אזרחי.
החוק נכשל במשך שנים במטרתו העיקרית: עידוד גיוס בני הישיבות. רק עשרות בודדות התגייסו בעקבותיו לצבא. הערב שוב חזר החוק להכרעת בג"ץ ובית המשפט שהוליד את החוק הזה, הוא גם בית המשפט שהחליט להמית אותו.