בית המשפט המחוזי בפתח תקווה החליט לדחות בשבועיים את הדיון בטיעונים לעונש של רוני רון, שהורשע ברצח נכדתו בת הארבע רוז פיזם, ושל אמה מארי שהורשעה בשידול לרצח, זאת בעקבות טענות חדשות של צוות ההגנה.
בצעד מפתיע למדי, הצטרף אתמול עורך הדין הפלילי בני נהרי לצוות ההגנה של רון, והיום הוא ביקש מבית המשפט לדחות את הדיון כדי "ללמוד את התיק ואת הכרעת הדין. לדבריו של עו"ד נהרי, הוא שמע מרון "טענה מעניינת שטרם נשמעה בבית המשפט".
"אתמול נפגשתי עם רון בפעם הראשונה", סיפר עו"ד נהרי לחדשות 2 באינטרנט והוסיף, "אני מבקש לדחות את הדיון כדי ללמוד את הטענות הקיימות, ואת הכרעת הדין וטענה מעניינת נוספת, שטרם נשמעה בבית המשפט". התובעת במשפט, עו"ד אנה אבידוב מפרקליטות מחוז המרכז, אמרה בתגובה כי היא "מתקשה להגיב לטענותיו של עו"ד נהרי, מכיוון שאינן מנומקות. ככל שאני סקרנית, לא נוכל לתת לזה לנהל את התיק".
בתום טענותיהם של עורכי הדין משני הצדדים, החליט בית המשפט המחוזי לדחות את שלב הטיעונים לעונש ואת מתן גזר הדין בשבועיים, עד ל-13 ביוני.
בשבוע שעבר דחה בית המשפט את בקשתו של רון לעכב את שלב הטיעונים לעונש וכן את בקשת פרקליטיו להעברת חוות דעת פסיכיאטרית, שתאפשר לו לטעון לאחריות מופחתת למעשים שביצע. במקביל, ביקשו גם פרקליטיה של מארי פיזם לדחות את הדיון, אך גם להם סירב בית המשפט.
רון הורשע ברצח, מארי בשידול לרצח
כמעט שלוש שנים אחרי שהטרגדיה של רוז פיזם נחשפה במלואה, לפני 11 יום הרשיע בית המשפט המחוזי בפתח תקווה את רוני רון, סבה של הילדה, ברצח. אמה, מארי פיזם, הורשעה בשידול לרצח.
החוק קובע כי אדם שהורשע ברצח בכוונה תחילה יישלח למאסר עולם - ועונש זה בלבד. עם זאת, מבקשים בפרקליטות לגזור עונש דומה גם על האם, מארי - שהתמוטטה באולם הדיונים עם הקראת הכרעת הדין. סנגוריה מתכוונים לבקש להפחית בשנות המאסר שייגזרו עליה, בטענה שאחריותה למעשה הייתה פחותה באופן יחסי.
השופט אברהם טל הרשיע את מארי בשידול לרצח, בין היתר בשל העדויות המצביעות על כך שהתבטאה פעמים רבות בעד סילוקה של רוז מהבית וטענה כי נוכחותה אינה מיטיבה עמה.
"מערכת היחסים המורכבת והמיוחדת בין הנאשמים יצרה תרחיש שלפיו שידלה הנאשמת והפצירה בנאשם להיפטר מרוז", כתב השופט טל. "היא היתה מודעת לכוח ההשפעה שלה עליו ולאפשרות גרימת התוצאה הקטלנית בהכירה את הנאשם ובכך שחפצה בתוצאה הקטלנית, גם אם כמוצא אחרון".
על חלקו של רון, כתב השופט: "בעקבות ההפצרות הרבות ולאור אישיותו האלימה, כשלא נמצא עוד מוצא אחר, החליט לגרום למותה של רוז ולהטביעה בירקון וכך להיפטר ממנה לעד".
הנאשמים שינו גירסאות - וגרמו לסחבת
הדיונים בתיק נמשכו לאורך זמן רב בשל מורכבותו הרבה, ובעיקר עקב התנהגות הנאשמים - ששינו את גרסותיהם מספר פעמים עד כדי שגם בכתב האישום נגדם לא נכלל פירוט מדויק שתיאר כיצד ומתי בדיוק ביצעו את המעשים המיוחסים להם.
רוז נרצחה כשהייתה בת ארבע. בפרקליטות התבלטו ארוכות עד שלבסוף הוחלט שם להגיש נגד השניים כתב אישום בגין רצח. "במועד שאינו ידוע במדויק למאשימה גרמו הנאשמים, או מי מהם, בהחלטה משותפת ובמתכוון למותה של רוז, בדרך ובמקום שאינם ידועים למאשימה", נכתב בכתב האישום.
רוני רון טען במהלך חקירתו הראשונה במשטרה, כי רוז מתה כתוצאה ממכה חזקה בפניה במהלך הנסיעה. במהלך השחזור סיפר רון לחוקרים: "רוז בכתה במושב האחורי, אמרתי לה די אבל היא המשיכה. אז הסתובבתי ונתתי לה מכה. היה שקט. נסעתי קצת, הסתכלתי בראי, ראיתי שהיא לא זזה. עצרתי את האוטו, פתחתי את הדלת האחורית וניסיתי להרים אותה, אמרתי לה רוז מאמי, אבא אוהב אותך, אבל הגוף שלה היה שמוט. יצא לה דם מהפה. הבנתי שגמרתי אותה". אחרי שורה של גרסאות שקריות דבק רון בגרסה לפיה היכה את רוז למוות, אך כי לא התכוון לרצוח אותה.
ממצאים סותרים באשר לסיבת המוות
למרות מתן הכרעת הדין, נותרו חלק מפרטי הרצח כשהם עדיין לוטים בערפל. חלק מהחוקרים משוכנעים כי רון הרג את הילדה עוד בבית, ורק אחר כך הכניס אותה למזוודה ולרכב - ויצא להיפטר מהגופה. אלא שממצאי דוח נתיחת גופתה של רוז, שבוצעה במכון לרפואה משפטית לאחר מציאת הגופה בתוך המזוודה האדומה שהושלכה לנחל הירקון, עולים בקנה אחד עם גירסתו של רוני רון.
"המוות יכול היה להיגרם מנזק תוך גולגלתי כמו חבלת ראש או סטירה בלחי. הואיל ועצמות הגולגולת בילדים הן דקות וגמישות, קיימת אפשרות של מעבר נוזלים גם ללא שבר", נכתב בדוח הנתיחה. הגופה, שהושלכה למי הנהר העכורים, הייתה במצב של ריקבון מתקדם, מה שהקשה עוד יותר על הפתולוגים להגיע למסקנות חד משמעיות ולהבין מה בדיוק גרם לרצח.
התובעת: "מארי הייתה ה'אב הרוחני' של העבירה"
בתום הדיון בבית המשפט, העניקו עורכי הדין המעורבים בפרשה הצהרות לעיתונאים. עו"ד רוויטל סוויד, המייצגת את מארי פיזם, אמרה: "זו הרשעה שקשה מאוד להכיל אותה. אני מופתעת מאוד, צריך לקרוא את הכרעת הדין ולהבין על מה ביסס בית המשפט את ההחלטה. לא ציפינו לעבירה של שידול לרצח, לאורך הדרך טענו כי יש קושי בהתנהגות של מארי, שהראתה התנהגות מאוד לא ראויה לאם - אך מאידך ההחלטה של בית המשפט היא בעייתית. מארי לא דיברה, היא בכתה, התקשתה לנשום. זה טבעי כשמקבלים הכרעת דין כזו".
עו"ד גיל פרידמן, המייצג את רוני רון, אמר בתום הדיון: "רוני מאוד הצטער שגם מארי הורשעה. כאב לו הלב על הטענה שהיא לכאורה שידלה אותו. אני מאמין שנערער על עצם ההרשעה ברצח. אין ספק כי המעשים שעשה לאחר המכה שנתן הם שהובילו בסופו של דבר לעבירת הרצח. ברור לו שהוא צריך לשלם מחיר, הוא לא נסער מעצם ההרשעה שלו - הוא היה הרבה יותר נסער מעצם ההרשעה של מארי".
עו"ד אנה אבידוב, נציגת התביעה, אמרה בתום הדיון: "יש תחושת סיפוק, אך אין תחושה של שמחה. אין שום דבר משמח בקביעה של בית משפט שילדה נרצחה על ידי סבא שלה שאותו שידלה האמא של הילדה. מה שמצער בכל התיק הזה שאנחנו לא באמת יודעים מה קרה לפרטי פרטים - אך דבר אחד ברור: שני הנאשמים הם המעורבים ברצח. מארי היא ה'אבא הרוחני של העבירה', זוהי עבירה מוסרית שזהה לזה של מי שנוטל את החיים במו ידיו".
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק