לראשונה מאז הורשע הנשיא לשעבר משה קצב בשני סעיפים של אונס, מתייחס הנשיא המכהן לאפשרות לחנינה. בעת ביקורו בווייטנאם, אמר פרס לעיתון "ישראל היום" כי הוא "מחמיר עם אנשים שפוגעים בנשים", אך מבהיר כי לא התקבלה בקשה לחנינה, לכן עוד לא דן בנושא באופן פרטני.
נשיא המדינה שמעון פרס עורך בימים אלו ביקור בווייטנאם. המדינה בדרום-מזרח אסיה, שנחשבה עד לאחרונה כפרו-פלסטינית, ערכה לכבוד הנשיא קבלת פנים ראויה ומגלה אהדה כלפיו וכלפי ישראל. "היו מרחק או זרות בין ישראל לווייטנאם", מסביר פרס, "ובביקור הזה נשבר הקרח".
כשנשאל לגבי קצב, אמר הנשיא: "אני מחמיר עם אנשים שפוגעים בנשים ובכלל פוגעים באופן מיני, אבל אסור לי לדון באופן קונקרטי באף אחד. ברגע שזה יבוא, אדון בזה. לא התקבלה כל בקשת חנינה מצידו". כשנשאל הנשיא אם המיט קצב קלון על מוסד הנשיאות השיב: "לא הנשיאות עמדה כאן למשפט. אנשים עומדים למשפט ולא המוסד".
עוד אמר פרס כי עדיין לא שקל אודות גורלו של פסלו של קצב המוצב בחצר בית הנשיא: "אני אחשוב על כך", אמר, "זו לא בעיה בוערת שעל פיה ייקבע גורלה של ישראל".
אתמול: נשללו זכויותיו הטקסיות של קצב
בעיתוי מעניין במיוחד - יום לפני כניסתו לבית הכלא, צפוי נשיא המדינה לשעבר לאבד את זכויותיו הטקסיות המגיעות לו על פי החוק, ובין היתר את מקום קבורתו בחלקת גדולי האומה בהר הרצל.
ב-6 בדצמבר, בעוד פחות משבועיים, תתכנס ועדת השרים לענייני הטקסים והסמלים, בראשותו של שר התיירות סטס מיסז'ניקוב לדיון בנושא שהוגדר "החלטת הממשלה על מעמדת והנצחת זכרם של נושאי משרה שהורשעו בדין".
מהוועדה נמסר כי "בדיון ייבחנו השלכות הרשעתו של קצב על החלטות הממשלה בנוגע לנוהל 'חבצלת' (מותה של אישיות ציבורית), ההנצחה בחיים וההנצחה לאחר המוות, סדרי הקדימה הממלכתיים וכיוצא בזאת".
קצב צפוי לאבד בדיון זה את הזכויות הטקסיות שלאחר המוות להן היה זכאי במסגרת היותו נשיא לשעבר - ובין היתר הלוויה ממלכתית, קבורה בחלקת גדולי האומה, הנצחת זכרו באופן ממלכתי ועוד. לאחר הרשעתו של קצב כבר נשללו ממנו זכויות כלכליות, ובהן בין היתר לשכתו, מזכירה, רכב, נהג ועוד. עם זאת, קצב ימשיך ליהנות מפנסיה בגובה של 70 אחוזים משכר הנשיא לשעבר, כפי שקובע החוק.
אגב, אם אכן תאשר הוועדה את שלילת הזכויות ממורשעים בדין, הרי שזכויות אלו שיישללו מקצב עלולות להישלל גם מאדם נוסף, אם יורשע בדין - ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט, שמשפטו עדיין מתנהל בימים אלה.
הסנגורים יבקשו "דיון מורחב" בתיק
מוקדם יותר אתמול פורסם כי סניגוריו של קצב מתכוונים לבקש הארכה לתקופה שבמהלכה הם מורשים להגיש בקשה לדיון מורחב בתיק. בשיחה עם חדשות 2 באינטרנט אמר עו"ד אביגדור פלדמן כי הוא ויתר צוות ההגנה אכן מתכוונים לפעול לקבלת הארכה ולדרוש דיון בהרכב מורחב בפרשה.
בצוות ההגנה מתכוונים לבקש תוספת של 45 ימים להכנת הבקשה לקיים דיון נוסף במשפטו של קצב, כשאתמול תמו 15 הימים המוגדרים לקיום ההליך.
במידה שמועד תחילת ריצוי עונשו של קצב יחל בתאריך שנקבע, הוא יהפוך באופן רשמי לאסור בתחילת החודש הבא באגף שומרי המצוות שבכלא מעשיהו. קצב יחלוק את אותו התא עם השר לשעבר שלמה בניזרי מש"ס, שבו נכלא בעבר גם מנהיג התנועה שלו - אריה דרעי.
אלא שלעומת בניזרי, צפוי קצב להיתקל באגף שאליו יישלח בשתי דמויות שצפויות להיות כלפיו הרבה פחות ידידותיות: מדובר בשני אסירים המוחזקים גם הם בקרב שומרי המצוות, שאך לפני שנים אחדות הגישו בקשת חנינה לקצב בעת שכיהן נשיא ובקרוב יהפוך לשותפם לאגף.
בדיקת הנושא נערכה בשבועיים האחרונים, וממנה עלה כי קצב - כנשיא - השיב בשלילה לשתי הבקשות המדוברות. בעקבות הממצאים שעלו, נערך בשב"ס דיון שבסופו התקבלה החלטה מפתיעה. אותם שני אסירים ימשיכו לרצות את עונשם באותו האגף, יחד עם קצב, בשל ההערכה שלא נשקפת לו סכנה מהם.
קצב יחלוק את האגף עם שני האסירים המדוברים עד שאלו ישתחררו בתום ריצוי תקופת מאסרם, בעת שהוא עצמו צפוי להמשיך ולהישאר מאחורי סורג ובריח.