המפכ"ל לשעבר הורשע בפלילים: רפי פלד, שכיהן כמפכ"ל המשטרה בין השנים 1993 ל-1994 ושימש גם כמנכ"ל חברת החשמל בעבר, הורשע הבוקר על ידי בית המשפט המחוזי בתל אביב בביצוע שתי עבירות של מרמה והפרת אמונים בתאגיד, במסגרת ניהול קבוצת החברות הציבוריות פלד-גבעוני.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
הכרעת הדין מתייחסת לפרשה מורכבת שראשיתה בהקמת קבוצה עסקית, במהלך שהסתמך על קבלת אשראי נדיב והושג במידה רבה בזכות המוניטין החיובי של היזמים, ורפי פלד בראשם. בין חברות הקבוצה, שכללה שמונה חברות ציבוריות וחברות פרטיות, נוצרו קשרי אחזקה צולבים, הלוואות וערבויות, שיצרו יחסי תלות מכבידים וגרמו לאפקט דומינו בעת קריסתן.
משאבי החברות הציבוריות נוצלו על ידי פלד ושותפיו טל יגרמן, אריה גבעוני ודוד הבי, לטובת קבוצת החברות כולה ובכלל זה חברות פרטיות בבעלותם. כתב האישום ייחס לגבעוני, הבי ויגרמן עבירות של גניבה בידי מנהל ועבירות מרמה בתאגיד בגין משיכות כספים שלא כדין מחברות ציבוריות והעברתם לחברות פרטיות, הנפקת ערבויות בנקאיות מחשבונות החברות הציבוריות לטובת הלוואות שנטלו חברות פרטיות בבעלותם. בנוסף יוחס להם גם במתן הלוואות מהחברות הציבוריות ליגרמן ללא הליכי האישור המתחייבים מן העובדה שהוא כיהן הלכה למעשה כמנהל הכספים הראשי של הקבוצה.
"פלד אפשר ליגרמן לעשות בחברות כבשלו"
המפכ"ל לשעבר רפי פלד הואשם בעבירות מרמה בתאגיד ובעבירות דיווח לפי חוק ניירות ערך, נוכח התעלמותו ממשיכות הכספים מן החברות הציבוריות, והעלמת מידע רלבנטי מדירקטוריון החברות בדבר עסקיו המשותפים עם יגרמן ותמיכתו הכספית בו. כמו כן הואשם פלד באחריות לדיווחים מטעים בדוחות הכספיים של החברות הציבוריות.
"פלד הפר אמונים כלפי החברות הציבוריות שהיה יו"ר הדירקטוריון שלהן במערכת יחסיו הפרטית עם טל יגרמן ואפשר ליגרמן לעשות בחברות כבשלו", כתב השופט חאלד כבוב בהכרעת הדין. עם זאת, ציין השופט שפלד לא לקח כספים לכיסו וביטל את דעתו מול אחרים. שלושת הנאשמים הנוספים בפרשה, טל יגרמן, אריה גבעוני ודוד הבי, היו בעלי השליטה בחברות מקבוצת פלד-גבעוני והורשעו גם הם בעבירות מרמה, הטעיית משקיעים ואף בעבירות חמורות יותר מאלה שבהם הורשע פלד, של גניבה בידי מנהל.
"עשו שימוש ציני בכספי החברות"
"הנאשמים עשו שימוש ציני בכספי החברות, לא בחלו באמצעים והעבירו עשרות מיליוני שקלים לעסקיהם, תוך הותרת בעלי המניות מהציבור מחוץ למעגל", נכתב בהכרעת הדין של השופט כבוב, המשתרעת על פני כ-500 עמודים. "קשייו הכלכליים של טל יגרמן עמדו בראש מעייניהם של פלד, גבעוני והבי, במקום טובת החברה הציבורית".
לדבריו, הבנתם המוגבלת של הנאשמים בשוק ההון אל מול התמצאותו המרשימה של יגרמן בתחום, אפשרה ליגרמן להכפיף את שיקול דעתם של פלד, גבעוני והבי לשיקול דעתו של יגרמן על אף שלא הייתה לו סמכות פורמלית. "פלד, גבעוני והבי הלכו אחרי 'צליל חלילו' של יגרמן בעיניים עצומות". עוד כתב השופט כי "התמונה שמצטיירת מהראיות היא של מערכת יחסים פיננסית ארוכה ומתמשכת בין בעלי השליטה ליגרמן הן על רקע עסקי והן על רקע אישי. מערכת שיצרה לבעלי השליטה עניין אישי בעסקאות עם יגרמן".
השופט כבוב הוסיף והסביר כי פלד, גבעוני, והבי נתנו בידיו של יגרמן סמכויות ניהול על כל חברות הקבוצה ובכך חרגו מסמכותם ופעלו בניגוד לטובת הקבוצה. פרשת פלד-גבעוני נחשפה ב-2002, כאשר אשכול של חברות ציבוריות - שהשליטה בהן נרכשה על ידי קבוצת משקיעים בראשות הארבעה - קרס והותיר אחריו חובות של כ-800 מיליון שקל. בכתב האישום נטען כי ב-2002 נטלו גבעוני, והבי ויגרמן במירמה 45 מיליון שקל מכספי הקבוצה.
פלד: "לא ידעתי שאני פועל באופן פלילי"
לגבי פלד נכתב כי הוא לא מילא את חובותיו כיו"ר דירקטוריון פויכטונגר תעשיות ומשב תעשיות קירור, ובין השאר לא דיווח לדירקטוריון על הגניבה. הוא הואשם בביצוע עבירות מירמה והטעיית משקיעים. בעדותו במשפט טען פלד כי הוא לא ידע שהוא פועל באופן פלילי וכי התנהגותו תיחשב פלילית. כמו כן, טען גם כי לא ידע ששותפיו העבירו כספים מהחברות הציבוריות והסתירו זאת ממנו. פלד טען כי מרגע שהתבהר לו שבוצעו העבירות, הוא הניע מהלך אינטנסיבי לבדיקת ההעברות.
על טיעונים אלה כתב השופט כבוב: "התרשמתי שפלד האמין בתחילה באמת שמדובר באי סדרים שאפשר לתקן. קיבלתי גם את עדותו במובן זה שרק מאוחר 'נפל לפלד האסימון'. עם זאת, הוכח כי נורות האזהרה הבהבו חודשים קודם לכן והיה זה תפקידו של פלד להבחין בכך, אך זאת לא עשה. אין זה סביר בעיניי, שפלד יצא מהתמונה בצורה כה רחבה. הוא פעל מאוחר מדי, ועדיין מנע מידע מבעלי תפקידים", קבע השופט.
עוד כתב השופט כי פלד הסתיר את טיבם האישיים כספיים עם יגרמן מפני גורמים שונים. "מדובר במי שהיה מפכ"ל המשטרה וההתלבטות של פלד ביחס להתנהלות בחברות, מעידה שהיה לו חשד לאי סדרים חמורים ולמרות זאת הוא בחר, אחרי התלבטות, שלא לפנות למשטרה", הוסיף.