תגובות מעורבות במערכת הפוליטית להחלטת בג"ץ על פסילת התיקון לחוק המסתננים: ח"כים בשמאל מברכים וטוענים כי ההחלטה "מבטלת מדיניות אכזרית". בימין, לעומת זאת, טוענים כי ההחלטה "מנותקת" ו"פוגעת בדמוקרטיה ובכנסת".
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
שר השיכון אורי אריאל (הבית היהודי) אמר כי הוא "מצר על הפסיקה". "בג"ץ אינו מאפשר למדינת ישראל להילחם כראוי בתופעת ההסתננות הבלתי חוקית של מאות אלפי מהגרי עבודה לתוך ישראל. מדינת ישראל נלחמת על זהותה היהודית ועל שמירת הרוב הדמוגרפי שלה, והפסיקה כובלת את ידי המדינה ופוגעת במאמצי הממשלה למגר את התופעה". עוד הצהיר כי ימשיכו בדרכים יצירתיות להוציא את המסתננים מישראל ולשמור על מדינת ישראל יהודית ודמוקרטית.
"היום נפל דבר בישראל", ציינה ח"כ איילת שקד (הבית היהודי), "בית המשפט העליון ביטל למעשה את חומת ההגנה שהקימה הכנסת, מפני נחשולי מהגרי העבודה, ובכך פרץ בשנית את גבולות המדינה". שקד ציינה כי החוק הפחית את מספר המסתננים "והציל את מדינת ישראל מאסון דמוגרפי".
לדבריה, בית המשפט העליון פגע פגיעה אנושה בדמוקרטיה הישראלית. "בית המשפט החליט לרמוס את הנציגות הנבחרת של העם ולמחוק את מעמדה של הכנסת כרשות המחוקקת של מדינת ישראל תוך ריסוק עקרון הפרדת הרשויות", הוסיפה שקד, שציינה כי תשקול לפעול בכל האמצעים החוקתיים "על מנת לרסן את בית המשפט ולחזק את מעמדה של הכנסת".
ח"כ נחמן שי (העבודה) טוען אחרת. "בית המשפט העליון מחזיר את הצבע האדום ללחייה של מדינת ישראל", אמר שי ובירך על ההחלטה, אשר לדבריו, מחייבת את ישראל לכבד זכויות אדם. "כל מאבק בהסתננות צריך להיעשות מתוך שמירה מרבית על זכויותיהם של האנשים, וצריך לבדוק כיצד התגנב חוק כזה לספר החוקים".
"להתייחס למבקשי המקלט כבני אדם"
ח"כ מירי רגב (הליכוד), מתחה ביקורת על ההחלטה: "יש שופטים בירושלים אבל הכאב הוא בדרום תל אביב. זוהי החלטה מנותקת ממה שקורה בשטח, ויום עצוב לתושבי דרום תל אביב, שבית המשפט העליון גזר עליהם לחיות חיי פחד וחדש". "כל מאמצי המדינה נגד התגברות זרימת המסתננים הופכים מיותרים - בית המשפט העליון נתן תעודת כשרות לתופעת ההסתננות", הוסיפה רגב, שהייתה ממקדמי התיקון לחוק.
ח"כ דב חנין בירך על ההחלטה: "מבחינתי מדובר בסגירת מעגל - הייתי היחיד שהצביע נגד החוק". "הגיע הזמן להפסיק להפריח ססמאות ריקות של שנאה ולקבוע תכנית שיקום מיידית לשכונות הדרום, להתייחס למבקשי המקלט כבני אדם ולהתייחס לעצמנו כחברה אנושית", אמר חנין. הוא ביקש גם לאפשר למסתננים לעבוד, ובכך להפסיק לייבא עובדים זרים חדשים לישראל.
ח"כ מיכל רוזין (מרצ), שעומדת בראש הוועדה המיוחדת לבעיית העובדים הזרים, אמרה: "מסתבר שאי אפשר לכלוא בני אדם חפים מפשע לשלוש שנים ללא משפט - זו לא הפתעה גדולה לכל מי שחי בעולם המערבי, אבל זו הפתעה גדולה לממשלת ישראל". "אני מקווה שזו רק תחילתה של דרך ארוכה לביטול המדיניות האכזרית והלא קבילה בה נתקלים כיום מבקשי המקלט שבינינו".
יונתן יעקובוביץ', המרכז למדיניות הגירה ישראלית, מחה על ההחלטה: "אנו מזועזעים מאטימות בג"ץ לסבלם של תושבי דרום תל אביב. החוק הוכח כיעיל ביותר בעצירת זרם ההסתננות תוך זמן קצר לפני השלמת בניית גדר הגבול בדרום. ביטול החוק מותיר את מדינת ישראל ללא יכולת להגן על ריבונותה ולהשיב בחזרה את המסתננים למולדתם או למדינות צד ג'". "אנו דורשים מממשלת ישראל להתחיל באכיפה מידית של החוק האוסר על העסקת מסתננים והטלת סנקציות כבדות על מעסיקים המפרים את החוק על מנת לבטל את המניע להגעה ושהייה בלתי חוקית בישראל, הוסיף יעקובוביץ'.