העתירות נגד עסקת שליט יידונו מחר ב-12:00 בצהריים בבג"ץ, ובסוף הדיון צפויים השופטים להכריע בסוגייה. לתשובת המדינה, מצטרפים הערב גם בני משפחת שליט, שחוששים מכל עיכוב שידחה את שובו של גלעד הביתה, או ישבש את קיום העסקה. בתשובה שכתבו בני המשפחה, טוענים הוריו של החייל החטוף כי כל עיכוב קטן עלול לפגוע בעסקה וכך גם בשלומו של גלעד. נועם שליט, כך מסתמן, ינכח מחר בדיונים בבית המשפט העליון וצפוי מפגש טעון בינו לבין העותרים.
רוצים לקבל את כל העדכונים על עסקת שליט? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"במציאות שאנו חיים בה במזרח התיכון, כל עיכוב דחייה או שינוי של העסקה עלול לגרום לביטולה ומהווה סכנת חיים לבננו זהו פיקוח נפש מוחלט", כתב בתגובתו. "המשפחה מבינה את כאב המשפחות השכולות, מפני שהיא משפחה שכולה בעצמה", הוסיף אביו של גלעד, ששכל את אחיו התאום במלחמת יום הכיפורים.
בינתיים, לצד גילויי השמחה וההכנות לשובו של גלעד שליט, מתרבות העתירות נגד העסקה - בדרישה לעכבה ולבטלה. בסוף השבוע הגיש ארגון אלמגור למען נפגעי הטרור עתירה לבית המשפט העליון בשבתו כבג"ץ נגד ביצוע העסקה. ומחר ב-10:30 תצא צעדה של משפחות שכולות ונפגעי טרור עם דגלי ישראל בעיצוב מיוחד למחות מול משרד רה"מ ומול בית המשפט העליון, במהלך הדיון שיתקיים בעתירות.
לצד המתנגדים, גם גילויי תמיכה מפתיעים: פורום המשפחות השכולות הישראלי-פלסטיני הגיש היום בקשה לבית המשפט העליון להביע את עמדת הארגון בעד "עסקת שליט" בבואו להכריע מחר האם לקבל את דעת העותרים כנגדה או לבטלה.
"אנו מודעים ושותפים לרגשות הכאב, הזעם והייאוש הנלווים למהלך שחרור האסירים, ומאידך גם מבינים את עוצמת השמחה של המשפחות שיחבקו את יקיריהם ואת התקוות שהמעשה יצית בלבבות אלפים", כתבו במסמך העמדה. "אל מול ההנחה שמשוחררי העסקה יחזרו למעשי אלימות וטרור, עומדים המקרים המובהקים של שותפינו הפלסטינים ורבים אחרים, שדווקא נשאבו אל מעגל רודפי השלום", נכתב.
עתירה: "החנינה פוגעת בכבודו של מוסד הנשיאות"
את העתירה נגד העסקה, הגישו גם הורים שכולים ונפגעי טרור, ביניהם גם אביה של תהילה מעוז שנרצחה בפיגוע במסעדת סבארו בירושלים, בנו של ששון נוריאל שנחטף ונרצח על ידי חמאס בשנת 2005, משפחה שלמה שנפגעה מהשלכת בקבוק תבערה, הרב שמואל וייס, שבנו נהרג על ידי מחבלים במבצע חומת מגן, רון קרמן, שאיבד את בתו טל בפיגוע בקו 37 בחיפה בשנת 2003 ועותרים נוספים.
השופט אשר גרוניס החליט כי העתירות יובאו לדיון בפני הרכב של שלושה שופטים. הפרקליטות תעביר את תשובתה לעתירת הארגון עד השעה 10:00, מחר. בעתירת הארגון נדרש גם בג"ץ להאריך את פרק הזמן שהקציב משרד המשפטים כדי להגיש התנגדויות לעסקה. פרק הזמן שנקבע הוא עומד ל 48 שעות שהחלו היום בבוקר.
למעט עתירת ארגון אלמגור, הוגשו גם שתי עתירות פרטיות. אחת מהן הוגשה על ידי רונית תמרי מירושלים, שדורשת להסיר 29 שמות מחבלים מהרשימה, בהם שמותיהם של מתכנני הפיגוע בקפה הלל בירושלים ושל מי שאחראי לחטיפתו ורציחתו של החייל נחשון וקסמן ז"ל. "מדובר במחבלים עם דם רב מדי על הידיים", נכתב בעתירה.
עתירה נוספת הוגשה על ידי המכון המשפטי לחקר טרור, שמסתמך בעתירתו על חוק יסוד נשיא המדינה - והטענה כי לנשיא אין סמכות להעניק חנינה קולקטיבית, אלא פרטנית. העתירה אף מלווה במכתב לנשיא שמעון פרס ובו נכתב: "כבודו, הוסמכת להעניק חנינה וסליחה לאסירים פרטניים. אם אינך סולח למחבלים מועמדי השחרור - אל תחון אותם. בעתירה אנו מגנים על כבודך. המחוקק לא הסמיך ולא חייב את מוסד הנשיאות להשפיל את כבודו ולחון אסירים מקום שאין חרטה וסליחה".
על פי תקדימי העבר, צפוי בית המשפט העליון לדחות את העתירות, ובכך לסלול את הדרך לשחרורו של החייל החטוף מחרתיים.
"הבטיחו לי על קברה של בתי שיהיה צדק"
אחד העותרים, רון קרמן, הגיש יחד עם יוסי צור, שאף הוא איבד את בנו אסף באותו פיגוע רצחני בקו 37, בקשה למתן צו עיכוב יציאה מהארץ לאלו שהיו מעורבים ברציחת ילדיהם. בנוסף, הגישו השניים תביעה אזרחית לפיצויי נזיקין נגד הרוצחים.
רבים בישראל אמנם חוגגים את עסקת חילופי האסירים, במסגרתה יחזור ביום שלישי הקרוב גלעד שליט לביתו, אך יש גם מי ששחרור המרצחים גורם לו צער רב. בשיחה עם חדשות 2 באינטרנט אמר היום קרמן, אביה של טל ז"ל: "ממשלת ישראל בחרה בפתרון הקל ביותר ולא ספרה את משפחות השכול".
"אני כבר חמש שנים וחצי מתנגד לעסקת שחרור מחבלים ותומך בפתרון יצירתי אחר", אמר קרמן. "מי שרצח את הבת שלי חייב למצות את הדין. שחרור 1,027 מחבלים זה הפתרון הקל. בתור אזרח ישראלי אני בוש ונכלם בימים אלה. אנחנו נותנים יותר מדי קרדיט למנהיגים".
"הבטיחו לי על קברה של טל בתי שידו הארוכה של צה"ל תשיג את כל מרצחיה ושמערכת המשפט תעשה איתם צדק - זה לא קרה", אמר קרמן המאוכזב. "ישראל הייתה יכולה לעשות דברים בלי לפגוע באמנות הבינלאומיות, כמו למשל להקפיא את העברת הכסף המזומן לרצועה. הנגיד סטנלי פישר היה צריך לעשות את זה".
"אנחנו נלחמים על הקיום שלנו"
"מלחמה בטרור היא מלחמה ארוכת טווח ודורשת הרבה נחישות, וכאן כשלנו", הוסיף קרמן. "ברגע שחמאס היה מבין שישראל רצינית - הם היו מגמישים את עמדתם. במקום זה, היה לחץ ציבורי על ממשלת ישראל ואת המהומה הבינלאומית סביב הכרזה חד צדדית. זה גרם לזה שהממשלה החליטה להיכנע ולהרוויח כמה נקודות".
"אנחנו כן חייבים לשחרר את החיילים שלנו, אבל גם למגר את הטרור", טען קרמן. "נכון לעכשיו חיי חייל יקרים מחיי אזרח. ממשלת ישראל צריכה להסתכל לטווח הארוך וכך גם החברה הישראלית. אנחנו נלחמים על הקיום שלנו. ממשלת ישראל נכנעה לארגון טרור שהתקציב הביטחוני שלו קטן. חמש שנים מערכת המודיעין שלנו לא הצליחה לספק מידע על מקום הימצאו של גלעד".
עסקת שליט - עדכונים אחרונים:
החל מבצע שחרור האסירים הביטחוניים מבתי הכלא
הראשונה לדבר עם גלעד: אביבה שליט
שב"ס פרסם את רשימת האסירים בעסקת שליט
חמאס: "גלעד שליט לא עבר עינויים בשבי בעזה"
ראש הממשלה בישיבת הממשלה: "גלעד יחזור לחיק משפחתו ועמו"