שעות לפני שעד המדינה בפרשת הולילנד, שמואל דכנר ז"ל, הלך לעולמו, חקר אותו שוב פרקליטו של אהוד אולמרט, עו"ד רועי בלכר. למחרת בבוקר, בהודעה על מותו של עד המפתח, צירפה הפרקליטות לנוחות הכתבים את פרוטוקול הדיון, משל רומזים על הקשר בין הדיון הסוער לטענתם למותו של דכנר.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"אין רמז עבה מזה שהחקירה הנגדית שלי היא זו שהביאה למותו של עד המדינה", אמר בלכר. "הדבר הזה פגע בי מאוד. מר דכנר נפטר, לא כתוצאה מהחקירה הנגדית שלי, שהיתה תקיפה וקשוחה אבל הוגנת ומנומסת. מה שהשפיע על עד המדינה זה לא הרמת הקול שלא הייתה, וזה לא כינויו 'שקרן', הגם שזה דבר לגיטימי לחלוטין. אלה הדברים שנחשפו במהלך החקירה. אבל חקירה נגדית היא לא קייטנה", הוסיף.
בלכר טוען כי כשנודע לו על מותו של דכנר, התחושה בקרבו הייתה מוזרה. "אני לא התחברתי למר דכנר", הודה. "הוא לא היה חבר שלי ואני לא רוצה להיות פוליטיקלי קורקט ולומר שמותו ציער אותי יותר מאשר מותם של אנשים אחרים שאנחנו קוראים עליהם בעיתון מדי יום. אבל זה בכל זאת אדם שאתה מכיר, אדם שליווית בעשרות ישיבות, זה אדם שחקרת אותו. התחושה לא פשוטה", אמר.
על מותו של האסיר X: "זה היה אחד הימים הקשים בחיי"
משפחתו של בן זיגייר סירבה לאפשר לבלכר להתראיין בפרשת האסיר X ביתר חופשיות. אבל איזכור התנהלות שירות בתי הסוהר והמדינה בפרשה מרתיחים אותו. "הפרשה של בן היא פרשה מאוד קשה ומאוד כואבת", ציין, והוסיף: "כשאנחנו קיבלנו לידינו את הטיפול בתיק, קיבלנו אותו יחד עם כספת, מערכת אזעקה נפרדת לחדר שלי במשרד, מחשב נייד, מדפסת נפרדת, מנגנון נעילה לדלת, כיוון שהחומר היה באמת מאוד מאוד מסווג והושקעו משאבים אדירים בשמירת הסוד. כשאני קיבלתי את הטלפון באחת וחצי בלילה הביתה שבו הודיעו לי על התאבדותו של בן - כמובן שהייתי המום".
"זה היה אחד הימים הקשים ביותר בחיי", אמר הפרקליט, "אבל מעבר לזה גם כעסתי נורא. לא הצלחתי להבין איך אפשר להשקיע כל כך הרבה משאבים בשמירת הסוד, ושלא הצליחו להשקיע את המשאבים הדרושים בשמירה על חייו של בן".
בלכר ממשיך ותוקף באופן ישיר את שירות בתי הסוהר שנכשל לטענתו כישלון חרוץ: "איך יכול להיות שבמדינת ישראל של המאה ה-21, לא מצליחים לשמור על חייו של אסיר כל כך שמור? זה נשגב מבינתי עד עכשיו", אומר בלכר.
פרשת השופט המכה: "הפרטים שפורסמו ברובם כוזבים ושקריים"
במקביל לניהול הגנתו של אולמרט בתיק הולילנד, בלכר הוזעק בשבוע שעבר להגן על השופט שנחשד בתקיפת ילדיו. "הפרשה הזו היא דוגמה לחציית כל הקווים האדומים בהרבה מאוד היבטים של הפרשה הזאת", אומר בלכר המפנה אצבע מאשימה למשטרה. "מדובר במאבק בין משטרת ישראל לבין היועץ המשפטי לממשלה, כאשר החלטתו של היועץ לא נשאה חן בעיני מאן דהוא. כתוצאה מכך, הודלפו פרטים מתוך תיק חקירה שדיבר על קטינים, תוך פגיעה איומה בפרטיותם ועבירה על החוק".
"הפרטים שפורסמו בתקשורת ברובם המוחלט כוזבים ושקריים ופשוט לא נכונים", קובע בלכר. "אנחנו סבורים שהיועץ המשפטי לממשלה חייב לבדוק ולחקור מניין דלפו לתקשורת פרטים כל כך חסויים ומסווגים. אני מקווה שכך גם ייעשה. אני יכול לספר על משפחה שעברה תהליך של גירושים מאוד לא פשוטים שצריכה להתמודד איתו, ועכשיו צריך להתמודד איתו ועם כותרות שמלוות את משפחת השופט כל יום בכלי התקשורת, ואת הילדים בבית הספר. זה פשוט מחריד".
פסק הדין במשפט אולמרט: "זה היה רגע משחרר - כולנו בכינו"
בלכר מספר גם על משפט אולמרט, ונזכר בהקלה שהייתה לו עם נתינת פסק הדין. "זה היה רגע מאוד משחרר. כולנו בכינו. לכולם זלגה דמעה. גם לי, ולעורכי דינו וגם לכל הצוות שישב מאחורינו", מתאר בלכר. "אני זוכר שהחזקתי את היד של אלי (זהר), ולחצנו את הידיים עד שפרקי האצבעות הלבינו".
בלכר מפרט את שורת השגיאות שעשו לטענתו בפרקליטות המדינה: "אני חושב שההחלטה לגבות את עדותו המוקדמת של מר טלנסקי היתה שגויה לחלוטין. ההחלטה של פרקליט המדינה להתייצב בעצמו בבית המשפט ולשוות לתהליך של גביית עדות מוקדמת תחושה מאוד ברורה של משפט, היתה החלטה שגויה. ההצעה לבית המשפט שמר אולמרט יישב על ספסל הנאשמים בזמן גביית העדות המוקדמת הייתה מופרכת ושגויה. רצף השגיאות הזה הוא כזה שאצל אנשים מסוימים הוא עשוי בהחלט להוליד תחושה של רדיפה. אבל אני לא חושב שהפרקליטות רודפת את ראש הממשלה. יש הרבה מאוד שגיאות בשיקול הדעת".
ממשרד המשפטים נמסר בתגובה כי "הודעת הפרקליטות לא עסקה בסיבות שהביאו למותו של העד. ההתנהגות כלפי העד והאווירה אשר שררה באולם במהלך החקירה הנגדית, ומחאת התובעת נוכח התנהגות זו באו לידי ביטוי בפרוטוקול הדיון. הטענות הנוגעות לפרקליט המדינה ולכל מי שעסק בעניינו של מר אולמרט מאפיינות לצערנו קו יחצני ומטרתו הסטת הדיון מההרשעה בבית המשפט המחוזי בירושלים. הדברים יתבררו כעת במסגרת הערעור בבית המשפט העליון".
משירות בתי הסוהר נמסר בתגובה כי "שירות בתי הסוהר מודע לגודל האחריות בשמירה על חייו של כל עצור ואסיר. פרטי האירוע הנדון עדיין חוסים תחת צו איסור פרסום".
ממשטרת מחוז תל אביב נמסר בתגובה כי "הטענה לפיה הודלפו חומרי חקירה מהמשטרה נעדרת בסיס עובדתי כלשהו, אנו נשתף פעולה עם כל בדיקה שתיערך בנושא".