בית המשפט העליון דחה הבוקר את עתירת ארגון נפגעי פעולות האיבה, שביקש כי גם חללי פעולות האיבה יונצחו בהיכל הזיכרון לחללי מערכות ישראל שמוקם בימים אלה בהר הרצל.
בפסק הדין ציין נשיא העליון אשר גרוניס כי שאלת הקשר בין מנגנוני ההנצחה השונים של חללי מערכות ישראל וחללי פעולות האיבה שבה ועולה בהקשרים שונים במהלך השנים, ודומה כי אין לה פתרון המקובל על כל הצדדים המעורבים.
"הגם שמבינים אנו לליבה של העותרת, כמי שמייצגת את זכרם של חללים רבים, הרי נוכח סמכותה של הממשלה בעניינים האמורים אין המסלול השיפוטי מתאים להכרעה מסוג זה. אולם בפני העותרת פתוחה הדרך להתמיד במאמציה הציבוריים לשינוי החקיקה ואופני ההנצחה של נפגעי פעולות האיבה, ככל שהיא סבורה שההסדרים הקיימים לוקים בחסר", נכתב בפסק הדין.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
ארגון נפגעי הטרור עתר לבית המשפט העליון נגד משרד הביטחון וארגון "יד לבנים", וטען כי האתר שעתיד לקום הוא אתר ממלכתי ורשמי, ולכן אסור ליצור אפליה המושתתת על נסיבות נפילת החלל. הארגון השתמש ב"יד ושם" כדוגמא ואמר שכמו שהמוסד הממלכתי לא מבדיל בין נרצחי השואה, כך אין להבדיל בין חללי המדינה.
משרד הביטחון ו"יד לבנים" טענו מצידם כי יש להנציח את חללי מערכות ישראל ואת חללי פעולות האיבה בנפרד, זאת כדי לשמור על הייחודיות והסמליות של הנצחת חללי צבא ההגנה לישראל.
בית המשפט החליט לדחות את עתירת ארגון נפגעי הטרור ובכך קבע כי ההנצחה תעשה בנפרד. ההחלטה צפויה להשפיע לא רק על אתר ההנצחה בהר הרצל, אלא גם על אופי ההנצחה בכללותו, בין אם באתרי זיכרון ובאירועים ובין אם בהכרה מצד המדינה.
בחודש שבעבר נודע כי ויכוח דומה עלה בנוגע לחללי אסון הכרמל - הפעם שני הארגונים "יד לבנים" וארגון נפגעי הטרור התנגדו לכוונת המדינה להנציח את שלושת הכבאים שנהרגו לצד חללי פעולות האיבה, ולהגדיר אותם כ"חללי ישראל בפעילות אזרחית".