"התיק הזה מטריד אותי כבר כמה שנים. את כל מה שמטריד אותי אני סיפרתי לכולם, אמרתי לכולם, דיברתי על זה שוב ושוב בתוך המערכת, כמובן, עד לפני שבוע. מלפני שבוע, כשפרשתי, חשבתי שהגיע הזמן לדבר על זה גם מחוץ למערכת".
רוצים לקבל עוד עדכונים חמים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
כך מסבירה עורכת הדין אירית באומהורן את החלטתה לחשוף את מה שהיא מכנה מחדלים בהתנהלות המדינה נגד נשיא המדינה לשעבר משה קצב. אחרי 24 שנים בפרקליטות המדינה, עם התמחות של כ-19 שנים בתחום הפלילי, הייתה באומהורן הפרקליטה
בתיק של מחתרת בת עין, רצח הודיה קדם, ח"כ לשעבר יחיאל חזן, ובעצם כמעט כל תיק חשוב שעבר כאן.
מתוך המעמד הבכיר אליו הגיעה, הפכה באומהורן הפרקליטה המלווה בתיק הרגיש והסוער ביותר שהגיע לבניין הזה: תיק משה קצב. בשלוש השנים האחרונות, כשהיא רואה
לנגד עיניה מה מתרחש בתיק, באומהורן הרגישה שהיא מתפוצצת מבפנים.
"התנהלות הפרקליטות מטרידה"
"מטרידה אותי ההתנהלות החובבנית של הפרקליטות, מטרידה אותי דרך קבלת ההחלטות, וכתוצאה מכך התקלות והכשל הגדול שבטיפול בתיק הזה", אומרת באומהורן. "בשלב הראשון ההחלטה להגיש את טיוטת כתב האישום בינואר 2007, הייתה מבוססת מאוד".
"ואז, יום אחד, אנחנו מגיעים לישיבה, שהצפי שלנו, של פרקליטות המחוז שטיפלה בתיק הזה, היה שזה היום שקובעים את המועד להגשת כתב האישום", מתארת באומהורן. "פתאום אני שומעת את היועץ המשפטי לממשלה מהסס, לא בטוח, ואז הוא אומר: 'אני חושב ש-א' מבית הנשיא צריכה לצאת מכתב האישום'" - הצהרה שקיבלה תמיכה מכל חברי התביעה.
באומהורן יכולה הייתה להישאר בתיק קצב שזכה לסיקור תקשורתי גדול, והיווה פוטנציאל לקידום. אבל היא לא הייתה מוכנה לשתף פעולה עם התפנית בעמדות של מזוז ואנשיו. "מרגע שהופעתי בבג"ץ וראיתי שהכיוון הוא לתקוף את המתלוננות - אותן מתלוננות ש ששמו את מבטחן בנו, אני פשוט קמתי ויצאתי".
היום באומהורן מבהירה חד משמעית שהפרקליטות בגדה במתלוננות. אותן נפגעות שטענו לאונס. "לא הייתי יכולה לראות אותנו הולכים שלובי זרוע בבג"ץ עם הסנגורים של קצב, זה היה בלתי נסבל מבחינתי".
פרקליטי קצב: "גם באומהורן אמרה שיש לסגור את התיק"
פרקליטיו של משה קצב מוסרים בתגובה נזעמת לדברים: "אנו רואים בחומרה-רבה את דבריה של הפרקליטה, שנאמרים בעיצומו של המשפט, בשלב רגיש שלפני הכרעת הדין. לעורכת-הדין באומהורן יומרנות וָעזות מצח. היא מתעלמת מהעובדה שהממונה עליה, פרקליט מחוז ירושלים, העורך-דין אלי אברבנל אמר כבר בינואר 2007 שצריך לסגור את התיק ולא להגיש כתב אישום. גם באומהורן עצמה אמרה ביולי 2008 כי צריך לסגור את התיק".
תגובה חריפה מאד התקבלה גם ממי שהיה היועץ המשפטי לממשלה, וקיבל את ההחלטות בתיק קצב, מני מזוז: "התופעה של אדם המבקש לזכות בתשומת לב ציבורית, לתועלת אישית, על-ידי הכפשת הזולת היא תופעה מגונה ומכוערת, ובמיוחד כשמדובר בהכפשה משוללת יסוד, המונעת משיקולים זרים.
"לטענות עורכת-הדין באומהורן בענין תיק קצב אין כל שחר. עורכת-הדין באומהורן מתמקדת בסגירת התיק בעניינה של א' מבית הנשיא, וטוענת כי לא ניתן הסבר המניח את הדעת להחלטה. אלא שבעניין זה פרסמתי החלטה מפורטת ומנומקת, שהייתה מקובלת על דעת כל המעורבים בתיק.
"הנימוקים להחלטה הוצגו גם בפני בג"צ, אשר דחה את העתירה לעניין זה פה-אחד. טענותיה של עורכת-הדין באומהורן לעניין תיקי אולמרט, בהם לא הייתה מעורבת כלל ושאינם מוכרים לה, כמו גם כלל טענותיה לעניין הטיפול בתיקי אישי ציבור - מצביעות על חוסר רצינות ועל מניעיה האישיים.
תוצאות הטיפול בתיקי אישי ציבור בתקופת כהונתי, שֶבאו לידי ביטוי בשורה ארוכה של כתבי אישום והרשעות, מדברות בעד עצמן".